Studentene blir hovedsakelig smittet på fritiden, ikke på campus

Tirsdag kveld ble det meldt om to nye smittetilfeller blant studenter på NTNU. Smitten som går blant studentene nå dreier seg trolig om en ekstra smittsom variant av viruset.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Smittevernkontoret i Trondheim skal begge de to NTNU-studentene ha blitt smittet under et besøk på puben Lille London 7.oktober. Ingen av de to skal ha deltatt på fysiske forelesninger i den siste tiden, men skal ha besøkt campus fram til 11. oktober. Ifølge NTNU blir det gjort ulike smitteverntiltak i områdene der de de to studentene skal ha oppholdt seg på campus.

Ifølge en pressemelding fra Trondheim kommune skal ti nye personer ha testet positivt for korona tirsdag 13. oktober. Av disse ti er seks personer i 20-årene og fire i 50-årene. En av de ti, en person i 20-årene, er smittet i utlandet, resten er smittet av kjent nærkontakt i Norge. Alle de ti skal så langt ha et mildt sykdomsforløp.

Flere smitteverntiltak

Ifølge kommunikasjonssjef ved NTNU, Jan Erik Kaarø, handler de ulike smitteverntiltakene som nå gjøres på campus primært om ekstra renhold i områdene der studentene har oppholdt seg.

Rektor Anne Borg har sagt at hun er bekymret over utviklingen de siste ukene.

— Kommuneoverlegen uttrykker likevel at kommunen og NTNU fortsatt har kontroll på situasjonen og smittesporingen. Det synes vi er betryggende, sier Kaarø.

LES OGSÅ: Vurderer påbud om innsjekking på campus

Smittes på fritiden og ikke på campus

Kommuneoverlege, Tove Røsstad, forteller at det var ti personer som fikk påvist smitte tirsdag 13. oktober. Tre stykker i 20-åra ble smittet på Lille London 07.oktober, to av disse er studenter. De andre smittede skal ikke ha noe relasjon til studentene som var på Lille London i smitteførende periode i forrige uke.

— Kun tre er av de som fikk påvist smitte i går er blitt smittet på Lille London, resten har andre smittekilder som gjennom nærkontakt med for eksempel familie eller kollegaer, bekrefter Røsstad.

Røsstad kan fortelle at viruset har spredd seg raskt i studentmiljøet, men at folk hovedsakelig blir smittet på fritiden og ikke på campus.

— Smitten blant studenter har skjedd gjennom aktivitetene studentene har deltatt på på fritiden, som på Samfundet, Isfit eller Lille London, forteller Røsstad.

Det ble i forrige uke meldt om at fire frivillige i ISFiT hadde testet positivt for koronaviruset. Røsstad kan fortelle at det så langt ikke er påvist ytterligere smitte blant de frivillige på Samfundet eller i ISFiT. Per nå er det heller ikke påvist smitte knyttet til arrangementer i regi av disse.

Ekstra smittsom variant av viruset

Røsstad kan meddele at smitten som går blant studentene nå trolig dreier seg om en ekstra smittsom variant av viruset. Dette har ført til at det er blitt gjort enda flere tiltak i det siste.

— Siden det ser ut til at dette viruset er mer smittsomt har vi valgt å sette flere i karantene samt gjennomføre flere tester enn det vi ellers har gjort, sier Røsstad.