FOTO: Smithsonian Folkways Recordings.
FOTO: Smithsonian Folkways Recordings.

Kronos Quartet – Long Time Passing: Kronos Quartet & Friends Celebrate Pete Seeger

Vekselvis kritisk og håpefullt kler Kronos Quartet og kompani Seegers låter opp i ny og skinnende ham.

Publisert

Strykekvartetten Kronos Quartet har gjennom nesten femti år samarbeidet med en imponerende liste artister: fra samtidskomponister som John Adams og Astor Piazolla til Paul McCartney og Bjørk. Til sammen sju forskjellige vokalister følger kvartetten på dette albumet. Sam Amidon, Lee Knight, Brian Carpenter, Maria Arnal, Aoife O’Donovan, Meklit, og gamle opptak av Seeger selv bestråler musikken på hvert sitt vis, fra Knights røffe røst på «Garbage» til O’Donovans eteriske og følsomme «Kisses Sweeter Than Wine».

Albumet huser nye versjoner av noen av Seegers største hits som «Where Have All The Flowers Gone» og «Which Side Are You On», men også låter som vanligvis flyr under radaren. «Waist Deep In The Muddy» er en ode til unge soldater som falt i Vietnamkrigen, «Garbage» er dedikert til de post-konsumeristiske generasjonene nedlesset i søppel, både bokstavelig talt og som en metafor for media.

Seeger var gjennom hele sin sju tiår lange karriere en intenst politisk figur. At kvartetten ser sitt snitt til å hylle en av USAs mest kjente og mest vokale radikale samfunnskritikere akkurat nå er nok langt fra tilfeldig, Seegers politiske uttalelser tatt i betraktning.

Mer musikk: Astrid S – Leave It Beautiful

I likhet med originallåtene er hvert spor på dette albumet gjennomsyret av håndverk. Long Time Passing viser virkelig spennvidden i hva Kronos Quartet kan levere. Den røffe og litt frynsete folk-ete «Which Side Are You On» blander seg sømløst med de lavmælte og sakrale stemningene på «Where Have All The Flowers Gone» og «The President Sang Amazing Graze» – den siste av disse nok langt på vei platas beste låt. Den ble skrevet som en hyllest til de ni ofrene i skytemassakren i Emmanuel AME Church i juni 2015, og refererer til da Barack Obama sang nettopp Amazing Grace i begravelsen til pastor Clementa Pickney, ett av ofrene i massakren. Meklits litt småraspete, men fremdeles krystallklare stemme kombinert med de sakteflytende strykerne resulterer i et umåtelig sart samspill og ei helt nydelig låt. Den seksten minutter lange «Storyteller» er en monolitt av ei låt sydd sammen av intervjuer og konsertopptak fra Seeger med et nydelig musikalsk bakteppe fra kvartetten for å fylle ut historien om mannen bak dette prosjektet.

Albumet rundes av med et cover av «We Shall Overcome», som hverken er platas lavmål eller noen høydare. Den mest håpefulle låta på albumet kan bli litt vel sukkersøt for noen – det konstante barnekoret blir mye etter hvert. Man kan få budskapet trødd litt nedover ørene.

Det er lett å tenke at dette albumet er litt langt utenfor allfarvei, men gir du Kronos Quartet og kobbelet deres av venner den runde timen det tar å høre gjennom denne skiva er det omtrent garantert at noe her vil gripe om hjertet ditt.