Kunst på campus
Det er ikke alltid så lett å få plass til kunstmuseum i en travel studiehverdag. Heldigvis er NTNUs campuser et kunstmuseum i stor skala. Enten du vil prokrastinere oppgaveskriving, virke kulturell overfor snobbete medstudenter eller bare distrahere deg selv fra skumle tanker om fremtiden, kan campuskunsten hjelpe. Her har vi valgt ut noen verk som kan hjelpe deg på veien til å få en mer kunstnerisk studiehverdag.
Kunst som er verdt å ta trappen for
Gamle elektro på Gløshaugen byr på et enormt veggmaleri bak trappen. Verket bidrar til å fargelegge et ellers ganske grått bygg. Her får du glimt av elektroavdelingens historie gjennom fremtredende personer og hendelser. En hyggelig aktivitet her kan være å finne den historiske personen som du og vennene dine ligner mest på. Det er totalt to kvinner i maleriet hvor den ene ligger i en barnevogn, så her må du være kreativ. Til tross for at noen av ansiktene er smått demoniske, vil jeg si at dette maleriet er verdt et par øyekast.
Plassering: Gløshaugen, Gamle elektro
Kunstner: Jan O. Henriksen
På Øya helsehus finnes det lamper så vakre at du nesten ikke vil forlate trappeoppgangen. Bestående av glass i myke pastellnyanser gjør de oppstigningen til en drøm. For hver etasje får du se en ny lampe med en unik fargekombinasjon. Personlig løp jeg nesten opp trappene for å se hvilken farge den neste ville være. Hver lampe har sitt eget uttrykk, men det er fortsatt en helhet her. Sammen blir de en nærmest perfekt kur for mørketiden. Begynner vinterdepresjonen å ta helt av, rådes det å flytte inn i disse trappene for å minnes på at mennesker er i stand til å lage vakre ting.
Plassering: Øya helsehus
Kunstner: Vidar Koksvik
Enkelte kunstverk er mer skjulte enn andre. Dragvolls «Åndfugl» er et slikt verk. Det henger nemlig øverst i mursøylen i bygg 5. Verket i seg selv består av tre svarte tøyfugler pyntet med gulltråd og paljetter. Fuglene sitter bak grått pleksiglass, som skaper følelsen av at du ser på dem gjennom tåke. Dette er igjen montert på en hvit skive formet som en sky. Kontrastene mellom disse delene er kanskje det som gjør verket så vakkert.
Plassering: Dragvoll, Bygg 5
Kunstner: Gudrun Skeie Stokstad
Kunst som letter på stemningen
Noen ganger havner du på gruppe med studenter du ikke går overens med. Kanskje er det rett og slett bare litt kleint. Dette blir ikke et problem om du sitter på Kalvskinnet. Her kan nemlig kunsten hjelpe til med å stable samtalen på beina. På flere grupperom henger ulike kunstverk. Bildene er til og med utstyrt med QR-koder slik at du og dine gruppemedlemmer kan lese om verkene. Personlig banker mitt hjerte for «Øyekontakt med et rådyr» av Jenny Aalberg. Kvinnens blikk og hvordan lyset faller på henne skaper et fengslende fotografi. Her er kunsten god for øynene og for samtaleflyten.
Plassering: Kalvskinnet, Lysholmbygget
Kunstnere: Diverse
Det er ikke ukjent at det å være gløsing er en pine. Permanent høye skuldre og et bekymringsverdig høyt stressnivå er nok for gløsinger en normal diagnose, særlig i eksamensperioden. Da hjelper det med litt fredfull kunst som kan få tankene over på andre saker. Maleriet av Arne Ekeland i Realfagbygget er et godt eksempel på et slikt kunstverk. Lyse menneskeskikkelser beveger seg mot en blå, grå og grønn bakgrunn. Med sitt fredfulle motiv og duse farger er maleriet som balsam for sjelen.
Plassering: Gløshaugen, Realfagbygget
Kunstner: Arne Ekeland
Kunst du må se opp for
Utsiden tilsier det ikke, men Elektrobygget på Gløshaugen byr på overraskende mye kunst. Rett innenfor hovedinngangen henger det et verk som består av hengende lyse trekanter omkranset av gule led-lys. På veggen under dette verket henger flere fargerike staver. Kunsten fyller rommet og gjør at du har noe å se på mens du tenker på om du bør kjøpe lunsj på Rápido eller spise den tørre brødskiven du har i sekken. Videre innover finner du flere verk av ulike andre kunstnere hvor et av de mer majestetiske er en marmorskulptur av den bulgarske kunstneren Márton Váró. Elektrobygget er rett og slett et kunstmuseum i miniatyr.
Plassering: Gløshaugen, Elektro A
Kunstner: Britt Evelyn Smelvær
På Dragvoll finner du også kunst som henger høyt. Vender du blikket opp når du står i bygg 1 vil du kunne se en enorm sveiset trådstruktur. Jeg har stått lenge og stirret på denne uten å kunne bestemme meg for hva jeg ser på. Et romskip? Et fantasidyr? En ball med sammenkrøllede forelesningsnotater jeg kastet fra meg i frustrasjon? Mulighetene er endeløse, så her er det bare å la fantasien vandre fritt.
Plassering: Dragvoll, bygg 1
Kunstner: Geir Stormoen
Sitter du og spiser i kantinen på Øya, kan det lønne seg å ta en titt i taket. Her henger et vakkert kunstverk som bruker former og materialer på fascinerende vis. Den største delen av verket er et gigantisk, brunt flygel som henger over trappen. Ut av flygelet stikker en hånd. Noen strenger er også festet til skulpturen. Disse strengene fører øyet videre innover i rommet. Dette er et kunstverk som er formet etter rommet det henger i. Kunsten og rommet blir ett. Det er vakkert og interessant å se på.
Plassering: Øya helsehus
Kunstner: Lars Paalgard og Per Jonas Lindström
LES OGSÅ: Mener kjønnspoeng på indøk har redusert kvinneandelen på konkurrerende studier
Kunst som får deg til å reise i tid
Det mest åpenbare eksempelet på dette finner vi kanskje i Hovedbygningen på Gløshaugen. Går du inn hovedinngangen, støter du rett på biblioteket. Inngangen prydes av et utsøkt, detaljert verk. Symboler, mønster og tekst forgylt med gull kaster deg fort tilbake et par hundre år. Er du vant til tette forelesningssaler og overfylte korridorer, føles dette bygget nesten ikke som en campus. En tur hit anbefales for litt god, gammeldags hverdagsflukt.
Plassering: Gløshaugen, Hovedbygningen
Kunstner: Enevold Thømt
På Dragvoll finner du flere store skulpturer. En av de større står på en høyde bak bygget. En slags talerstol står under en kuppel. Denne skulpturen blir fort en favoritt grunnet detaljene som utsmykkingen på søylene. Kunst- verkets plassering gir også en god mulighet til å titte litt på utsikten. Den kan i tillegg være nyttig om du føler deg overlegen og ønsker å se ned på dine medstudenter.
Plassering: Dragvoll, uteområde bak kantina
Kunstner: Bjørn Melby Gulliksen
Realfagbygget imponerer med et glassmaleri av Apollon og de ni muser. Et verk du kan nyte om du er mytologinerd, kunstbeundrer, tilhenger av Percy Jackson eller bare en som setter pris på vakre ting. Det er nemlig få ting like vakre som glassmaleri. Harmoniserende farger og utsøkte former gjør at dette blir et beundringsverdig verk. Du kan også lese om maleriet på et lite informasjonskort.
Plassering: Gløshaugen, Realfagbygget
Kunstner: Emanuel Vigeland
LES OGSÅ: MiniUKA: En liten festival for små folk, med mye liv og store smil
Kunst som puster liv i campus
Realfagbygget byr på mye interaktiv kunst. I bunnen av bygget svinger Norges største Foucaults pendel. Et kuleformet lodd henger fra en snor og velter jevnlig stålpinner. I løpet av 24 timer vil kulen ha veltet alle pinnene. Dette er en enkel demonstrasjon av at jorden roterer om sin egen akse. Pendelen i Realfagbygget er en kopi av den som ble brukt i 1851. Her møtes altså det moderne og det gamle. Et verk som er overraskende artig å observere.
Plassering: Gløshaugen, Realfagbygget
Kunstnere: Diverse
Realfagbygget er også fullt av merkelige gjennomsiktige kvadrater fulle av sammenkrøllede LED-lys. Her kan du oppleve lyd, bevegelse og lys. Hvor mye du opplever av dette, er avhengig av ytre omgivelser som temperatur og hvor mange som befinner seg i bygget. Det er nesten som om hele bygget lever. Dette er kunst som gir lykke. Slike verk får meg til å føle meg som et barn på eventyr. Dette er en god følelse å ha med seg når man trasker av gårde til forelesninger som begynner klokken 08:00.
Plassering: Gløshaugen, Realfagbygget
Kunstnere: Carl Nesjar og Arne Nordheim
Dragvoll har derimot invitert naturen inn i bygget. Planter vokser fritt og falne blader dekorerer gulvet. I tillegg står noen nøye utvalgte steiner i diverse hjørner. Det sistnevnte er faktisk skulpturverk av Geir Stormoen. Med planter, steiner og sine store glassflater blir campusen på et vis til et stort drivhus.
Plassering: Dragvoll, diverse steder
Kunstner: Geir Stormoen
LES OGSÅ: Dette er programmet til UKA.
Tro det eller ei, men dette er kun et lite utvalg av kunsten som finnes på NTNU. Et arbeid er i gang for å kategorisere alle verkene på campus. Mange er allerede registrert og utstyrt med en kjekk, liten QR-kode du kan scanne for å lære mer om verkene. Mulighetene for utforskning er endeløse, og kanskje kan du finne ditt nye favorittverk. Billetten til museet har du allerede. NTNUs kunstsamling venter på deg.