ÅPNER DØRENE: Prosjektleder Inga Skålnes håper Trondheim Open tiltrekker seg flere enn det vanlige kunstpublikummet

Kunstbyen er åpen

Inga Skålnes vil åpne øynene dine for alt som skjer i kunstbyen Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Trondheim Open

  • Trondheim Open er en kunstfestival som arrangeres annethvert år.
  • Festivalprogrammet består av samtaler, workshops, utstillinger og åpne atelier.
  • Årets festival varer fra 30. oktober til 8. november.

Byens kunstfestival, Trondheim Open, har åpnet dørene igjen. Tross alt. Prosjektleder Inga Skålnes forteller at det har vært krevende å arrangere Trondheim Open i år.

– Vi har hele tiden måttet tenke dobbelt, så vi hadde mulighet til å gjennomføre både med og uten publikum.

Likevel ble det lettere å gjennomføre arrangementene enn først fryktet.

– Nå har vi levd med smittevern en stund, publikum vet hva de skal gjøre.

LES OGSÅ: Rett linsa mot det hvite hus

Kunst til salgs

KAOS: Med kunst over alt og uannonsert performance (Erina Kawachi) var det alltid noe nytt å se på

Festivalen åpnet fredag 30. oktober. Arrangementet var fullbooket med nysgjerrige publikummere som lurte på hvordan prosjektet hadde utartet seg i år. I lokalene på Trondheim Kunstmuseum Gråmølna var åpningen innholdsrik, med både taler, performance og veggene fulle av kunst til salgs.

Skålnes forteller at kunstmarkedet har vært en suksess.

– Det er veldig mange kunstnere som har søkt om å få bli med. Jeg har også sett at vi tiltrekker oss et litt annet publikum enn vanlig.

Er det flere enn de vanlige vernissage-fjesene?

– Særlig har jeg lagt merke til mange unge mennesker som kommer på kunstmarkedet, på utkikk etter noe de kan kjøpe.

Kunstmarkedet selger verker fra noen hundrelapper og opp til 10 000 kroner.

BOKMESSE: TKM Gråmølna huser også en kunstbokmesse

Årets tema er Produksjon. I år ønsker arrangørene å vise bakgrunnen for resultatet vi som publikum oftest ikke får se. Derfor er det flere atelier i Trondheim som har åpnet dørene for publikum denne uken. Her skal man kunne se hvor flere kunstnere arbeider og få et innblikk i deres prosesser.

Trondheim Kunstmuseum, avdeling Gråmølna, er basen for Trd.Open dette året. Her er det et kunstmarked ut uken der de ønsker å vise et mangfold av kunstnere som bor eller jobber i Trøndelag. Her finner man forskjellige teknikker og flere prisklasser.

LES OGSÅ: Alle skoleeksamener gjøres om til hjemmeeksamener

HEFTIG: Mette Rasmussen blåste sokkene av åpningspublikummet

Tårevåt åpning

Det var to talere på selve åpningen. I tillegg til prosjektleder Skålnes snakket Petter Myhr, direktør for Olavsfestdagene. Begge var på gråten. Skålnes var takknemlig over at prosjektet hadde rodd seg til land selv med mange restriksjoner å forholde seg til. Myhr var mest rørt over å se at så mange hadde møtt opp. Begge viste med sin sentimentalitet at det ikke er lett å arrangere kulturelle arrangement når smittevernregler forandres hyppig og det er mange nye detaljer å forholde seg til.

Noen anbefalinger

POP-UP K.U.K (Kjøpmannsgata Ung Kunst) har en utstilling i Kjøpmannsgata 34 der elleve unge kunstnere fra KiT utstiller hvert sitt verk. I slutten av oktober skrev Adressa (betalingsmur) om elevene som hadde mistet en klassekamerat i selvmord i september. August Northug er tilstede i utstillingen ved at et verk som egentlig skulle bli vist i april er et av hovedverkene i POP-UP utstillingen.

_

Rotvoll Kunstkollektiv har åpnet dørene sine for publikum. Her har de mindre utstillinger og man kan være med på guidede turer i lokalene. Dette er et nyopprettet arbeidsfellesskap for profesjonelle kunstnere i et eldre bygg som tidligere har vært et asyl. De ønsker å være et hus for kulturelle aktiviteter til et bredt Trondheimspublikum.

_

Inga Skålnes’ anbefaling til studenter: Albuefox Liminale foregår på en pensjonert oljeplatform parkert ved Ladestien. Her får du gå inn i et rom som vanligvis er stengt. Utstillinga består av mange unge kunstnere og kan bare besøkes med omvisning. Gratis, men må forhåndsbestilles.

Powered by Labrador CMS