Leder

Lommeboken skal ikke avgjøre din mentale helse

Vår mentale helse er på bunn, vi har dårlig råd og helsevesenet er stappet. Behovet for et godt lavterskeltilbud er kritisk.

Publisert

I årets Shot-undersøkelse kommer det frem at over hver tredje student har psykiske plager. Dette er en stor økning fra 2010, da hver sjette student hadde psykiske plager. Dette er skremmende tall og et skrik om hjelp fra studentene. Det er viktig at resultatene fra undersøkelsen ikke drukner. Dette er tall vi er nødt til å gjøre noe med.

De fleste som prøver å oppsøke hjelp for psykiske utfordringer, blir møtt av lange ventelister og tungvinte prosesser. En alternativ måte å få hjelp på er å gå til den private sektoren. Her kan du unngå de lange ventelistene ved å betale dyrt for det. For dem som har den økonomiske friheten til å ta seg råd til privat behandling, er det lettere å få hjelp. Denne økonomiske friheten er det svært få studenter som har.

LES OGSÅ: Mer ensomhet enn før pandemien: – Vanskelig for de som begynte under korona

At de med dårligere råd har vanskeligere for å få hjelp fordi de ikke kan betale for en privat psykolog, er grunnleggende urettferdig. Det å korte ned på lange ventelister er essensielt for å forebygge alvorlige psykiske plager, men også mulighetene for å få lavterskelhjelp. En vond tanke i dag kan bli en mye vondere innen man har kommet seg forbi den lange ventelisten. Det er dermed en fordel om de med lettere plager blir plukket opp før de blir alvorlige.

Dagens helsevesen har ikke kapasitet til alle som sliter. Shot-undersøkelsen viste at én av fem studenter rapporterer å ha en psykisk lidelse. Men å sette av mer penger til lavterskeltilbud for psykisk helse gjør at færre ender opp sykere enn de burde. Vi er nødt til å bevilge mer penger til at studentsamskipnaden kan gi et bedre psykososialt tilbud enn det vi allerede har.

Det sier seg selv at studentene som sliter mindre, presterer bedre. Færre faller gjennom, dropper ut og utsetter studieprogresjonen med en god mental helse. Når Shot-undersøkelsen viser at 20 prosent føler seg isolert, er det avgjørende med samtaletilbud uten lange ventelister. Et bredere lavterskeltilbud kan hindre mer seriøse plager og lidelser og er et viktig tiltak som vi er nødt til å prioritere.

LES OGSÅ: Dab-lisensen er for høy for frivilligheten

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS