LEDER:
Unge politikere, men ikke en politikk for de unge
Det er unge representanter og ikke studentvenlig politikk som skal fange studentenes stemmer til høstens valg.
2021 er valgår og for noen studenter blir det første gang de skal stemme i stortingsvalg. Politiske partier som sikrer seg stemmene deres i år får også et håp om å beholde dem i uoverskuelig framtid.
Norunn Krokeide er student og født i 1999. I denne utgaven av Under Dusken kan du lese hvilke tanker hun har om å kombinere studentlivet med rollen som fylkestingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne i Trøndelag. Hun tror mange etablerte politikere synes det er fint med unge politikere.
Dersom partiene ønsker unge representanter velkommen er det ikke noe rart med det, for mye tyder på at stemmene til unge velgere går til nettopp disse. Mange partier synes å ha gått for denne strategien for å vinne unges stemmer. Forrige stortingsvalg ble det valgt inn rekordmange stortingspolitikere under 30 år.
Det er kjærkomment med politisk fokus på unge voksne og studenter, for det har vært lite av det tidligere. Mens folketrygden hele tiden blir justert opp etter landets velstandsutvikling har studielånet steget langt mindre og landets studiebyer er stadig et godt stykke unna å nå målet om studentboliger til 20 prosent av studentene.
LES OGSÅ: Kraftig økning i antallet mistanker om eksamensjuks
Tross økende oppmerksomhet rundt å nå unge voksne ser vi få tegn til at dette har gjort den gjennomførte politikken mer studentvennlig enn før. Dette har kommet spesielt tydelig fram under koronapandemien. Studenter har til tider blitt brukt som syndebukk i regjeringspolitikerne sine uttalelser. I tillegg rammes de spesielt hardt av råd om å holde seg hjemme ettersom de ofte bor i trange, upersonlige kollektiv.
Bildet er selvfølgelig ikke helt entydig. Den siste krisepakken på 1,1 milliarder kroner som kom 29. januar er et eksempel på hjelp til studenter. Allikevel kom den først etter at opposisjonen vedtok en milliard til formålet og etter ti måneder med kritikk mot den opprinnelige krisepakken fra mars.
Det virker som politikerne er mer opptatt av hva studentene som velgere kan gjøre for dem enn hva de kan gjøre for å bedre studentenes hverdag. For å få og holde på unge velgere holder det ikke å ha unge politikere. Partiene må også ha en politikk for unge, men den lar foreløpig vente på seg.
LES OGSÅ: De leder studentene fra hjemmekontor