STADIG IMPONERT: UKE-sjef Max Meinich er imponert over hva de frivillige får til på tross av pandemi.

Leder studentene fra hjemmekontor

Karen Mjør, Mathilde Enkerud og Max Meinich jobber i hver sin studentorganisasjon, men har én ting til felles: De leder studentfrivilligheten i Trondheim på tross av pandemi.

Publisert Sist oppdatert

Med nedstenging, avlyste planer og digitale forelesninger har de siste månedene vært utfordrende for mange studenter. Likevel har det blitt arrangert konserter, debatter og møter på Samfundet. Snart blir det også festival. Arrangørene bak alt er studenter selv.

En smittevernvennlig internasjonal festival

ISFiT er verdens største temabaserte internasjonale studentfestival og har de siste tretti årene samlet flere hundre utenlandske studenter i Trondheim.

NOE Å SE FRAM TIL: Mathilde Enkerud håper årets ISFiT-festival når ut og kan være til glede for studentene som for tiden sitter hjemme alene.

Mathilde Enkerud ble valgt til ISFiT- president i starten av 2019, da «korona» ennå betydde øl og «zoom» kun var et begrep for å fiksere kameralinsa. Det måtte en stor omstilling til da pandemien traff etter et helt år med planlegging av ISFiT-2021.

– I år blir det et historisk ISFiT- program som vil være åpent og gratis for alle studenter både i Norge og resten av verden, forteller Enkerud.

Tross at jobben ble noe annet enn hun forventet er hun glad for alt hun har fått oppleve som president. Det eneste hun har savnet er å bli enda bedre kjent med de frivillige.

– Det er så utrolig mye bra folk i organisasjonen, så jeg er trist for at jeg ikke har blitt skikkelig kjent med dem alle, sier Enkerud.

Et av målene hun satt seg som president var å skape en festival der de frivillige kunne gjøre det de selv ønsket og syntes var engasjerende. Enkerud forteller at dette har vært ekstra viktig under pandemien, ettersom mange frivillige har måttet endre på prosjektene sine.

Enkerud tror at en viktig del av å lede studentfrivilligheten i usikre tider handler om å se på endringer som en mulighet heller enn en hindring.

– Jeg er enormt imponert over alt vi har fått til tross de mange endringene som har skjedd og at folk har vært motiverte selv når ting har vært vanskelig, avslutter hun.

LES OGSÅ: ISFIT-presidenten om digital festival: – Formatet gir nye muligheter, men søkertall kan ikke sammenlignes med tidligere år

UKEengasjement lar seg ikke knekke

I slutten av januar 2020 ble Max Meinich valgt til UKEsjef. Da hele samfunnet stengte ned bare litt over en måned etter Meinich ble valgt måtte mye gjøres annerledes enn hva som først var planen. Ennå er det usikkert akkurat hvordan UKA- 21 vil se ut til slutt.

HAR LÆRT MYE: UKEsjefen mener det er mye å lære av å takle utfordringer og å lede i en usikker tid.

– Vi jobber med forskjellige alternativer og scenarioer for å kunne håndtere det som skulle dukke opp, forteller Meinich.

Tross en tøff start synes han at vervet har levd opp til forventningene, og han tror ikke lederrollen har vært noe mer utfordrende enn for andre UKEfrivillige. Han er stadig imponert over forståelsen til de frivillige og arbeidet de legger ned.

– Engasjementet er like stort nå som det var før koronakrisen. Jeg tror det skal mer til for å knekke frivillighetsånden i Trondheim.

Meinich savner likevel fysiske møter med de frivillige, og å kunne kommunisere ansikt til ansikt. Han tror at pandemien har gjort han til en mer rådsøkende leder.

– Man sitter som regel ikke på den beste løsningen alene. Jeg har forsøkt å få innspill fra mange av de frivillige og de som kan mer om smittesituasjonen enn meg, sier Meinich.

UKEsjefen synes det blir spennende å følge opptaket, hvor de skal rekruttere mange nye frivillige til festivalen. Fram til nå har det ikke vært mangel på søkere på tross av koronakrisen, og han tviler ikke på at UKA-21 blir en suksess.

LES OGSÅ: Med sitt første slipp tror UKA på stå-konsert i Dødens dal til høsten

Måtte stenge det store, røde bygget

Da Karen Mjør ble valgt til leder av Studentersamfundet 10. mars i fjor hadde koronaviruset allerede spredd seg til Norge. For Mjør var det derfor ingen stor overraskelse at Samfundet måtte stenges kort tid etter valget. Lederrollen har likevel bydd på uventede utfordringer.

– Vervet har definitivt ikke vært som forventet, uten at det er noe negativt. Vi har både måttet avlyse en del og skape nye, kule ting, forteller Mjør.

LEI HJEMMEKONTOR: Samfundetlederen gleder seg til å se alle studentene på Huset igjen.

Flere har sagt til henne at de synes synd på Samfundetstyret i disse tider, men Mjør synes ikke synd på seg selv. Hun ser på året som har gått som lærerikt, annerledes og spennende, selv om det har vært sårt for styret å ta beslutninger som å stenge ned stenge Huset.

– Jeg tror det har vært utrolig viktig for studentene å ha en møteplass. Mange studenter sliter med ensomhet under pandemien, og det er derfor vi har tviholdt så hardt på å arrangere det vi kan, sier hun.

Mjør hadde håpet å være en synlig Samfundetleder for alle studenter i Trondheim, og synes det er synd at ikke hun har fått møtt så mange medlemmer som hun hadde ønsket.

– Jeg hadde en idé om at det skulle være enkelt å slå av en prat med meg på Samfundet. Det har dessverre ikke vært lett med hjemmekontor, og det er jeg lei meg for.

Mjør er takknemlig for året som er gått, men savner å se Huset fylt med mennesker og liv. Hun gleder seg til hverdagen er tilbake som normalt.

– Jeg tror mange av oss er klare til å komme skikkelig i gang igjen, avslutter hun.

LES OGSÅ: Dette må du vite om Samfundets nybygg

Powered by Labrador CMS