Ekteskap, utroskap og flørting – linjeforeningsdramaet du ikke visste fantes

Linjeforeninger har et deitingmarked, men majoriteten vet ikke hvordan det fungerer. Med Amors piler kan vi spleise de single linjeforeningene med sine sjelevenner. Først må vi få greie på hvem som er opptatte.

Publisert Sist oppdatert

Linjeforeningene oppfører seg som mennesker: De er søsken, får barn, inngår ekteskap, skiller seg og er utro. Årsakene til at slike bånd skapes kan være at studiene har felles fag eller er i samme yrkesgruppe. Ekteskap kan derimot oppstå tilfeldig. I ekteskapene er fellesskapet mer intimt enn familiært, der de inviterer hverandre på felles fester, ball og andre arrangementer, skriver dikt og sanger og overleverer gaver.

Kilder om giftermål mellom linjeforeninger er det ikke flust av. Ifølge linjeforeningen for industriell kjemi og bioteknologi, Høiskolens chemikerforening (HC), kom tradisjonen fra Sverige. Nærmere sagt Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, som har hatt årlige besøk av sivilingeniørlinjer fra NTNU.

Svenskene ga opphav til flere sære tradisjoner vi kan se i byen i dag. Svenskene inspirerte så NTNU-studentene til å flørte, som de begynte med i 2005.

Giftermål, skilsmisse og nå på ektemann nummer to

STANDHAFTIG PARTNER: Statsviterne vil vite mer om dating-markedet, ifølge Suzanne Rian.
STANDHAFTIG PARTNER: Statsviterne vil vite mer om dating-markedet, ifølge Suzanne Rian.

Det første kjæresteparet var to av de eldste studiene fra NTH sin tid. Omega broderskap, sivilingeniørlinjen kybernitikk og robotikk, i tillegg til elektronisk systemdesign og innovasjon sin linjeforening. For å danne et klart bilde av den turbulente kjærlighetshistorien måtte tidligere HC-leder Hans Røhjell Odland kontakte flere gamle ledere.

– Det hele startet i 2005 med et sosialt miljø i D-blokka på Voll studentby, sier Odland.

D-blokka brukte ingen prevensjon, iallfall ikke da. Samme år ble studiet for nanoteknologi grunnlagt, der de første studentene ikke hadde faddere.

– Dermed gikk Omega og HC sammen om å arrangere fadderuken i fellesskap, selv om vi ikke har noen særlige felles fag, sier Odland.

Omega og HC stod for fødselen til nanoteknologenes linjeforening Timini. Etter fadderukene gikk Omega ned på kne på HC sin årlige Phnokkefest, men HC var ikke helt sikre på om kjemien stemte.

– Etter frieriet hadde HC et allmøte der vi diskuterte om vi heller hørte sammen med Nabla, linjeforeningen for sivilingeniørstudiet i fysikk og matematikk, eller Psykolosjen, foreningen til psykologi profesjon.

HC beviste hvem som hadde makten i forholdet:

– I 2007 ble det likevel forlovelsesfest. Året etter brøt vi forlovelsen, men i 2010 gikk HC ned på kne for Omega på immatrikuleringsballet, og så fikk vi et ja.

Det later til at festene mellom HC og Omega er nokså dramatiske. Enda har de ikke giftet seg. Ironisk nok var kjemistudenten redd for å binde seg.

LES OGSÅ: Avlyser hovedekskursjoner for tredje år på rad.

Omega og Nabla om HC sitt hjerte

Hvem lignet HC sitt barn Timini mest på? En farskapstestfest i 2013 skulle avgjøre hvor HC sitt hjerte egentlig lå. Barnefaren var Nabla, men farskapsretten ble gitt til Omega, som hadde vært farsfiguren i Timinis første ti år. Bryllupsplanene stod for tur.

– På HC sitt 100-års jubileum i 2015 la lederen av Omega frem en ekteskapskontrakt. Lederen til HC sa ja, og vi ble gift, sier Odland.

Flørtende inn fra sidelinjen i 2017 skjøt Nabla inn et frekt tilbud. De lurte på om HC ville ha et åpent forhold, som fikk HC til å tenke hardt. De skilte seg fra Omega samme år.

– Vi sa vi trengte tid for oss selv. Det var ikke dem, det var oss. Eldre folk i Omega ble fryktelig bitre og det ble dårlig stemning. Yngre medlemmer syntes heller at det bare var morsomt.

Det gikk kjapt i svingene. HC giftet seg med Nabla rett før pandemien 6. februar 2020.

– Ekteskapene kan virke som en veldig sær greie utad. Det sosiale i studiehverdagen er jo å ha det gøy. Vi får mye sosialt med et større nettverk, som er veldig hyggelig, sier Odland.

– Vanskelig å vite hvordan markedet fungerer

Majoriteten av linjeforeningene er single, noen er svært unge og uerfarne. Interessen for å finne seg en partner og bli med på moroa er stor.

PÅ KONTORET: Tidligere HC- leder Hans Røhjell Odland viser frem noen rekvisitter på linjeforeningskontoret.
PÅ KONTORET: Tidligere HC- leder Hans Røhjell Odland viser frem noen rekvisitter på linjeforeningskontoret.

Leder i Leviathan Suzanne Rian, linjeforeningen for statsvitenskap, har veldig lyst til at de skal forelske seg for første gang.

– Først og fremst virker det veldig hyggelig: en fin måte å bli kjent med de som man ellers ikke ville blitt kjent med.

Hva ser dere etter i en partner?

– En som er eldre enn oss og kan vise oss litt ting. Noen som er sosiale, med andre interesser, som vi kan arrangere ting med. Enten på Gløshaugen eller et annet sted.

Rian forteller at de er åpne for nye ting og er med på alt, men at de også har sine sterke meninger. Kjønnsfordelingen er også kvinnedominert, med omtrent 60 prosent.

– Som partner vil vi være engasjerte, sosiale og aktive. Vi er en stolt politisk gjeng og glade i en god diskusjon.

LES OGSÅ: Brann i badstua på Flåkoia.

Dette tenker noen av de single linjeforeningene

Tinder er valgfritt, og ingen er avhengig av appen for å lykkes med kjærligheten. Likevel kjenner vi alle et par som har funnet hverandre med et høyresveip. Markedet trenger en oversikt – Trondheim trenger Tinder for linjeforeninger.

Elisabeth Husby er økonomiansvarlig for Gengangere, linjeforeningen for nordistikk og litteraturvitenskap, og mener at de trenger en partner som kan lure dem ut av skallet sitt.

– Gengangere er særdeles single og forsonte med sin eremittaktige tilværelse. Vi føler egentlig at det kler imaget som ufordragelige bohemhipstere, men det er veldig mulig at dette bare er en barriere vi setter opp fordi vi er redde for intimitet.

SALT, linjeforeningen for grunnskolelærere er mer målrettet når det kommer til det uoversiktelige deitingmarkedet, ifølge leder Julie Bratseth Håkonsen.

– Vi er single og på utkikk etter en eldre, mannssterk linjeforening.

Noen som trives som singel og fri er MiT, maskiningeniørenes linjeforening. Leder Eveline Stokkeland har ikke helt oversikt over deitinghistorien.

– Vi er single som bare det, og har planer om å forbli det. Jeg tror at vi kanskje har hatt noe med Nucleus, linjeforeningen for bioingeniører, for lenge siden, men dette er jeg ikke sikker på.

Flere lever det glade ungkarsliv, men er åpne for kjærlighet fra andre, inkludert Cibus, linjeforeningen for matteknologi. Lederen Andreas Hetland Haavik forteller at de har streifet markedet siden fødselen i 2012.

– Vi i Cibus bare hatt uformelle flørter med andre linjeforeninger, som Logitas, logistikkingeniørene. Jeg tror egentlig Logitas bare blir forvirret om dette, og de fleste har ikke hørt om en slik flørt.

Styret til Logitas svarer at de er åpne for flørting.

– At Cibus er litt gira på oss er spennende, og da blir man jo selvfølgelig litt interessert tilbake. Det både støttes og oppfordres til deiting fra vår side og som første deit drømmer vi om en romantisk middag med noe godt i glasset.

Når det kommer til historiestudentene, forteller leder Kristin Mostad i linjeforeningen Det historiske selskab at de ikke har noe særlig kjærlighetshistorie.

– Det historiske selskab er for øyeblikket helt single, og har for øvrig aldri vært på en deit heller.

Andre beveger seg sakte ut på deitingmarkedet, ifølge Anna Sørli Asmervik, leder for geografistudentenes linjeforening Geolf. Ryktene sier at Geolf er inne på noe.

GRENSELØS KJÆRLIGHET: Erudio er beviset på at kjærlighet trosser alle grenser, til og med mellom Gløshaugen og Dragvoll.
GRENSELØS KJÆRLIGHET: Erudio er beviset på at kjærlighet trosser alle grenser, til og med mellom Gløshaugen og Dragvoll.

– Geolf er i utgangspunktet single, men vi har bedt ut Communitas på deit, linjeforeningen for sosialantropologi.

For profesjonsstudiet i psykologi forteller lederen Arabi Suntharalingam i Psykolosjen, at de har fokus på å skape et godt indre miljø før de kan fokusere på en ekstern forening.

– Psykolosjen har tradisjonsmessig alltid vært single, noe vi er fornøyde med. Giftermål blant linjeforeninger kan være en fin ting dersom man får god kontakt, og vi er enige om at det er hyggelig å avholde arrangementer sammen.

Sunatharalingam legger til:

– Om vi skulle bli spleiset, er vi i så fall interesserte i andre fem- eller seksårige studier.

LES OGSÅ: Dette er det nye UKEstyret.

Bli med på Tinder for linjeforeninger våren 2022

Markedet er altså slik. Mye interesse, flørting og selv de yngste lever et rikt ungkarsliv. Jeg tror alle linjeforeninger har sin sjelevenn. Dersom du er i en linjeforening og ønsker å spleises, har jeg løsningen.

Skriv hvordan din linjeforening er som partner, hvorfor dere ønsker en partner og eventuelt hvilken linjeforening dere kunne passe med. Ønskene vil bli publisert på underdusken.no. Under Dusken vil sette din linjeforening ut på markedet. Kanskje dere finner en match?

Send en e–post til: [email protected] og la kjærligheten blomstre!

Alle ekteskapene som står i dag

Nabla og Høiskolens chemikerforening – Kjemien stemmer

Ingenting er hottere enn nøye innrammede ekteskapskontrakter, som binder kjemien, fysikken og matten sammen til en vakker smørje.

Placebo og Emil – stabile og sosiale

Placebo, profesjonsstudiet i medisin, og Emil, sivilingeniør i energi og miljø, har vært gift siden 2015. Julie Sofie Fagerberg, leder i Placebo, forteller at forholdet har vært stabilt lenge.

– Vi har sosiale arrangement og fadderuker sammen, og styret finner på ting på fritiden. Det er alltid hyggelig når Emil og Placebo er sammen!

Delta og Erudio – kjærlighet på tvers av Gløshaugen og Dragvoll

Delta, disiplinstudentene i matematikk og fysikk, og Erudio, lektorutdanningen på Dragvoll, er nygifte fra høsten 2021. Lederen i Erudio Jon Emil Steine mener at alder bare er et tall.

– Sett utenfra er vi en 16 år gammel jente som akkurat har giftet seg med en 47 år gammel matematikk- og fysikkelsker. Ord som «golddigger», «daddy issues» og «barnebryllup» ble nok hørt på bryllupet, men det er kun ekte kjærlighet i dette forholdet.

Nutrix og Elektra – forlovet i pandemien

Nutrix, sykepleierstudentene, og Elektra, elektroingeniør, elektrifisering og digitalisering, forlovet seg i 2021. Nestleder Emma Louise Lervåg i Elektra kan anerkjenne at de er mannen i forholdet.

– Elektra er mannen og Nutrix er dama. Vi fridde på jubileumsballet til Nutrix høsten 2021. Tidligere hadde vi «noe på gang» med Socialis før Nutrix, men det er nå historie.

Leonardo og Broderskabet – liten periode med parterapi

Leonardo, linjeforeningen for industriell design, har gått hånd i hånd med arkitekturstudentene i Broderskabet siden våren 2019. Forholdets arkitektur er nå mer stabil ifølge lederen for Broderskabet, Rikke Eftang Meinich.

– I høst hadde vi en liten terapideit, siden det har vært litt utroskap. Nå er vi igjen glade i hverandre og satser på mer kontakt og intime sammenkomster siden meteren er borte, sier Meinich. Leder av Leonardo, Sander Haga, kan bekrefte ryktene om at Leonardo hadde utroskapsfest i 2020 med Hybrida, linjeforeningen for ingeniørvitenskap og IKT. Etter en god runde parterapi ser de frem til lysere tider med Broderskabet.

Powered by Labrador CMS