Markering til støtte for Ukraina samlet hele Trondheim

Lørdag 26. februar tok ukrainere til scenen for å vise sin støtte til Ukraina. Flere delte sine erfaringer om søvnløse netter, stress, men også håp om støtte.

Publisert Sist oppdatert

Under lørdagens markering på Trondheim Torg ble det delt flere historier av ukrainere om deres opplevelse av krigen i Ukraina. Flere politiske partier gikk også på talerstolen for å vise sin støtte.

Blant ukrainerne som hadde samlet seg på scenen ble det delt ulike erfaringer, og mange historier gikk igjen. Familier er desperate, barnehager og skoler blir bombet, barn dør. Og ikke minst hørte man denne oppfordringen: Norge må støtte Ukraina.

Hele Torget holdt pusten da en av talerne spilte av et lydklipp for å beskrive hvordan krig oppleves for de yngste. Hele Torget holdt pusten da lyden av et skrikende, livredd barn runget utover plassen.

LES OGSÅ: Storsalen vedtok resolusjonsforslag om støtte til Ukraina

Lite søvn på ukrainer i Norge

– Folk prøver å gjemme seg i bomberom. Jeg har ikke sovet noe de siste tre dagene, selv om jeg er i Norge. Jeg snakker konstant med alle vennene mine og familien min sier Odyslav Bozhenko som selv er ukrainer.

SAMLET: Odyslav Bozhenko sier at mange ukrainere verver seg for å slåss mot Russland.
SAMLET: Odyslav Bozhenko sier at mange ukrainere verver seg for å slåss mot Russland.

Han beskriver effekten av invasjonen som samlende, og at flere ukrainere nå rekrutterer seg.

– Alle vennene mine rekrutterer seg og vil slåss mot Russland for å beskytte våre valg, vår selvstendighet og vårt språk. Vi snakker ukrainsk og ikke russisk, understreker han.

Odyslav forteller at selv om han tror folk er redde for å bli drept, vil de fortsatt kjempe for landet sitt.

At så mange mennesker samlet seg på Trondheim Torg syntes Odyslav var godt å se.

– Det er flott å se, jeg liker det nye utrykket: «Nå er alle Ukrainere». Det er sant, for det er ikke bare ukrainere mot russere. Det handler om russisk terrorisme mot demokrati.»

Med spørsmål om hva Odyslav håper den norske regjeringen gjør nå, svarer han at det trengs finansiell og humanitær støtte.

– Spesielt trenger vi også beskyttelse mot raketter. Russerne kan bombe hvilket som helst bygg de ønsker. Vi er ikke beskyttet.»

LES OGSÅ: Nynazisme? Virkelig?

Håper på støtte til flyktninger

Ivan Agapov går på videregående i Trondheim. Han kom til Norge fra Ukraina for 10 år siden og fikk norsk statsborgerskap nylig. Han håper Norge vil være en støtte for ukrainske flyktninger:

GJESTFRIHET: Ivan Agapov håper at Norge tar imot ukrainske flyktninger med åpne armer.
GJESTFRIHET: Ivan Agapov håper at Norge tar imot ukrainske flyktninger med åpne armer.

– Jeg håper folk tar dem imot med åpne og varme armer.

Ivan har besteforeldre, onkel og tante i Kyiv. Han beskriver deres situasjon i Ukraina som stressende.

– Det er mye fram og tilbake for dem. De siste nettene har vært søvnløse og det er vanskelig for dem å ta det med ro.

Ivan synes også det er godt at folk stiller opp på markeringer som denne.

– Det viser at folk vet hva som er rett, og hva som er den riktige siden i denne konflikten. Det er godt å se at folk møter opp og prøver å gjøre en forskjell. Det er vanskelig for et vanlig menneske å gjøre noe annet enn å vise støtte.

Powered by Labrador CMS