Oppskrift:

Agurksommer

Sommertid er agurktid, og i disse tre oppskriftene spiller agurk hovedrollen. Alle er gode tørsteslukkere på en varm sommerdag, og passer bra som sideretter til et større delemåltid.

Publisert

Agurksalat:

Ingredienser:

  • 1 agurk
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss eddik
  • Salt
  • Pepper
  • 1 ts sukker
  • Fersk persille (kan sløyfes)

En klassisk agurksalat slår godt an når gradestokken kryper over 20 grader. Denne passer bra til grillmat, spesielt grillet fisk. Agurksalaten kan med fordel lages dagen før, og da vil den få en litt mer syltet smak.

Framgangsmåte:

  1. Del agurken i tynne strimler ved hjelp av en skreller eller ostehøvel.
  2. Bland olivenolje, eddik, sukker, salt, pepper og persille til en vinaigrette.
  3. Hell vinaigretten over agurkstrimlene, og bland godt.

Fattoush:

Ingredienser:

1 pitabrød

1 stor tomat

½-1 agurk

½ hjertesalat

3-4 reddiker

Fersk persille

Fersk mynte

1-2 fedd hvitløk

1-2 ts sumak

Salt

½ sitron

4 ss olivenolje

Fattoush er en salat som gjerne er en del av libanesisk tapas, såkalt mezze. I tillegg er det en smaksrik måte å bruke opp gammelt pitabrød på. Sumak, og ferske urter uten potte, finnes i internasjonale matbutikker. Mengden urter kan tilpasses, så her er det bare å smake seg fram.

Framgangsmåte:

  1. Del pitabrødet horisontalt i to sirkler, og skjær delene i biter. Stek bitene i en stekepanne med litt olivenolje til de er brune, og avkjøl dem på kjøkkenpapir.
  2. Kutt tomat, reddik og agurk i biter, og skjær salaten i tynne strimler.
  3. Finhakk hvitløk, mynte og persille. Bland så dette med grønnsakene.
  4. Skvis jusen av sitronen over blandingen, tilsett olivenolje, salt og sumak, og bland godt.
  5. Vend pitabrødbitene i salaten, og server. Merk at pitabrødbitene ikke tåler videre lagring i salaten, da de trekker til seg fuktighet og blir myke, men resten kan fint oppbevares separat.

Cacık:

I motsetning til sin greske slektning tzatziki, har tyrkisk cacık mynte som en viktig ingrediens. Cacık kan lages på to måter. Med tyrkisk eller gresk yoghurt får man en ganske tykk dipp, som passer ypperlig som siderett til grillmat, gjerne sammen med pitabrød. Varianten med vanlig naturell yoghurt gir et tynnere, mer suppeaktig resultat, som gjerne spises alene eller brukes som saus. Undertegnede har gått for den tykke varianten.

Ingredienser:

  • 5-6 ss tyrkisk yoghurt (evt gresk eller vanlig)
  • ½ agurk
  • Fersk mynte
  • Fersk persille
  • 1 fedd hvitløk
  • ½ sitron

Framgangsmåte:

  1. Skrell agurken, og skjær den i mindre biter. Skallet kan fint brukes i en agurksalat eller lignende.
  2. Finhakk hvitløk, mynte og persille.
  3. Tilsett alt i yoghurten, skvis sitron over, bland godt, og server.