Tester matavfall i Trondheim

Trondheim Renholdsverk vil i høst teste ut kildesortering av matavfall i enkelte bydeler.

Publisert Sist oppdatert

Nabolag på Kalvskinnet, Othilienborg og Ila er valgt ut som de første til å prøve ulike tilnærminger til et nytt sorteringssystem. Hvert nabolag tester hver sitt format av matavfallssortering, og mottar hver sine instrukser fra Trondheim Renholdsverk. Målet er å kartlegge hva som er mest effektivt og gjennomførbart ved en senere innføring til hele byen.

Metodene som skal testes:

Ila: Leverer alt av avfall til samlepunkter, som har mottak for alle avfallsformer.

Othilienborg: Endrer noen av dagens papirmottak til matavfall.

Kalvskinnet: Får tilleggsbeholder til matavfall ved dagens restavfall, resten leveres fortsatt til midtbypunkt.

LES OGSÅ: Klimatips mot en kokende klode

Stort prosjekt

Bydelene er valgt ut som delprosjekter i det større prosjektet hvor det jobbes for innføre kildesortering av matavfall i hele Trondheim. De er valgt som representanter for de ulike sorteringsløsningene som allerede er på plass i byen.

– Målet med dette prosjektet er først og fremst å finne best mulig avfallsløsning, og en viktig del av dette er brukeropplevelse og kommunikasjon, melder kommunikasjonsrådgiver Berit Nordseth i Trondheim Renholdsverk.

<span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">OPTIMISTISK:</span> Studenten Johanne Bakken Moe tror Trondheim kan og vil forbedre seg.
OPTIMISTISK: Studenten Johanne Bakken Moe tror Trondheim kan og vil forbedre seg.

Kildesortering av matavfall er innført etter godkjenning fra bystyret, og det er planlagt senere utbygging av ettersorteringsanlegg for Trondheim. Det er besluttet å igangsette kildesorteringsprosjektet før konstruksjonen av dette anlegget er fullført

– Analyse vil foretas av sorteringsresultatet, spesielt mellom bydeler med liknende løsninger som Kalvskinnet og Ila, og vi ønsker tilbakemeldinger på hvordan prosjektet har fungert fra brukernes perspektiv, forklarer Nordseth

Prosjektet vil gå frem til neste vår, hvorpå resultatene vil gjennomgås og tas i betraktning i den planlagte innføringen til resten av Trondheim.

– Det er ikke tiltenkt én løsning for hele byen, siden det er så mange ulike bosituasjoner og sorteringsløsninger på plass allerede. Vi ønsker ut fra en totalvurdering å finne den best egnede avfallsløsningen for hver enkelt del av byen, sier Nordseth.

LES OGSÅ: Fem på gata om gjenåpning

Populært blant studenter

Blant byens studenter mottas prosjektet med optimisme.

– Vi har ventet veldig lenge på kildesortering, og det er jo stas å ta del i prøveprosjektet. Dette er noe som har blitt etterlyst lenge, og det føles bra at det blir tatt tak i etter å ha vært diskutert og lovet så lenge, sier Johanne Bakken Moe, som selv bor på Kalvskinnet.

Moe etterlyser mer hensiktsmessig håndtering av avfall, for å redusere matsvinn og overforbruk.

– Sortering av matavfall er bevist å fungere andre steder, så jeg tror at Trondheim kan og vil forbedre seg vesentlig på sortering. Det er viktig at vi går i forveien med gjenvinning, i Arendal for eksempel leverer folk inn matsøpla som gjøres til kompost som kan kjøpes billig og lokalt, forteller Moe videre

Tross noen små bekymringer er Moe optimistisk rundt prosjektet:

– Jeg håper folk ikke blir for komfortable med å kaste mat, men jeg tror i det hele at dette er et veldig bra tiltak. Også håper jeg det blir forsøkt nedbrytbare poser som i Oslo!

Powered by Labrador CMS