Klimatips mot en kokende klode
Som student er det lett å føle seg maktesløs og apatisk når det kommer til klimakamp. Her kommer fem enkle hverdagstips.
Reduser antall flyreiser
Dette gjelder både korte og lengre turer. Et råd er å heller ta færre turer, men bli lenger. Tog er et ypperlig alternativ, selv på strekningene der de går på diesel og ikke strøm. Er du i tillegg ute i god tid, og reiser utenom de verste rushtidene, kan du også spare penger på det. Bestiller du en reise fra Trondheim til Oslo to måneder i forveien, koster gjerne billetten mindre enn 300 kroner.
Spis mindre kjøtt og ikke kast mat
Det er ikke nødvendig å kutte ut alt kjøtt fullstendig, alle monner drar. Ifølge Helsedirektoratet spiser nordmenn for mye bearbeidet og rødt kjøtt. De anbefaler å begrense inntaket til to til tre middager i uken, og litt kjøttpålegg. Bra for lommeboken er det også. Det er fort gjort å glemme hva man har i kjøleskapet, og ende opp med å kaste mat. Planlegg derfor måltider litt fram i tid, bruk handlelister, vær kreativ med rester, og bruk fryseren for alt den er verdt. Apper som Too Good To Go og kortholdbarhets-kategorien i foodora market er også gode å ha.
LES OGSÅ: Oppstartseventyret blir virkelighet
Reduser strømforbruket
Mange studentboliger er dessverre dårlig isolert og dårlige til å holde på varmen på vinterstid, men prøv å redusere bruken av oppvarming og slå av lys i rom du ikke oppholder deg i. Oppvarming er typisk en av de største postene på strømregningen om vinteren, så her er det også en del penger å spare.
LES OGSÅ: Her er NTNUs gjenåpningsplan
Kildesorter
I Trondheim leveres restavfallet i all hovedsak til forbrenning hos Statkraft varme. Fjernvarmen fra anlegget brukes blant annet til oppvarming av NTNU sine bygg, men fører også til klimagassutslipp. Mesteparten av plastog pappavfallet gjenvinnes derimot, og sekundærprodukter har betydelige lavere utslipp knyttet til seg enn nye. Riktig sortering av avfall er også viktig for sikkerheten til de ansatte ved gjenvinningsstasjonene, da spesielt feilsorterte batterier i restavafallet utgjør en brannfare. For ordens skyld skal disse sorteres som farlig avfall, og noen steder kan de også leveres til butikker som selger dem. Er du i tvil om hva som skal kastes hvor, finner du mer informasjon på Trondheim kommunes nettsider.
Reparer og kjøp brukt
Det finnes nok av møbler og klær som selges for en billig penge på finn eller tise. En rekke bruktbutikker i Trondheim er også behjelpelige på kles- og møbeljakt. I tillegg kan systuer og lignende være behjelpelige til å tilpasse klær.
Kilder: Naturvernforbundet, Trondheim kommune, Miljødirektoratet, Regjeringen og Sintef.