Debatt:

Moria brenner

Er 50 mennesker alt verdens beste land å bo i har plass til fra Moria?

Publisert

9. september våknet verden opp til nyheten om at flyktningleiren Moria på øya Lesvos i Hellas hadde brent ned til grunnen. Brannen sjokkerer, men overrasker ikke. Det har lenge blitt varslet om at situasjonen i leiren ville få katastrofale følger.

De siste 10 årene har antallet flyktninger og migranter til Hellas og Europa økt kraftig. Da grensene til Hellas stengte i 2016, som følge av EU-Tyrkiaavtalen, resulterte det i en oppsamling av flyktninger på de greske øyene. Barnepsykolog for Leger Uten Grenser, Katrin Glatz Brubakk, forteller om sine opplevelser fra leiren: «Jeg har snakket med hundrevis av voksne og barn som alle forteller at de har vurdert om de skal ta sitt eget liv fordi det er helt uutholdelig å leve der de bor. Det er smertefullt å se hvordan vi lar folk leve.» Hun viser til at kombinasjonen av dårlige boforhold, traumatiske opplevelser fra hjemlandet, tiden på flukt og en usikker livssituasjon er alvorlig for den fysiske og psykiske helsen. I starten av september ble det første koronatilfellet påvist i Moria, og hele leiren ble satt i karantene, omringet av politisperringer. Natt til 9. september tok det fyr, flyktningleiren Moria sto i flammer.

MER OM MORIA FRA LEGER UTEN GRENSER: Det er ikke for sent å snu Erna!

Shirin Tinnesand, feltarbeider for organisasjonen Stand By Me Lesvos forteller om kaotiske tilstander i leiren. «Det er kaos. Det er politi overalt, det er røyk overalt, alt har brent ned, alt er borte. Det er ingen som har hjem eller klær.» Det meldes om at 75 prosent av Moria har brent ned til grunnen. Tretten tusen mennesker mistet i løpet av natten det lille de hadde. I nyhetene kunne vi lese om at folk som var igjen på innsiden ikke kom seg ut, både fordi flammene sperret veien, men også fordi de ble nektet å slippe ut av opprørsgrupper og lokalt politi. En del av flyktningene har nå blitt flyttet til en annen leir nær Kara Tepe. Der holdes de nå innesperret – ikke engang bistandsorganisasjoner og hjelpearbeidere får slippe inn. Politiet har sperret av et stort område utenfor, sånn at flyktningene og migrantene ikke kan dra noe sted. Det hele minner mer om et fengsel enn en flyktningleir.

LES OGSÅ: Lover milliardstøtte til nytt NTNU-campus

Det er usikkert hva som forårsaket brannen i Moria-leiren. En avis meldte om at det brant flere steder på Lesvos, samt i Moria-leiren. Det ble også rapportert om opptøyer og skudd. Ifølge greske myndigheter startet brannen etter at en gruppe personer som fikk påvist koronasmitte skulle isoleres. Opptøyer oppsto i etterkant av avgjørelsen om å sette hele leiren i korona-karantene. Folk har ikke blitt skikkelig informert om koronatiltakene, og tror de blir arrestert når de blir hentet av frivillige organisasjoner. Andre hevder at brannen ble startet av fastboende på øyen, og at gruppen med smittede allerede var isolert utenfor leiren. Det er foreløpig ikke meldt om skadde eller omkomne.

STUDENTPOLITISK SPALTE: Kjønnspoeng – et verktøy for likestilling eller diskriminering?

Regjeringen har nå sagt at Norge skal ta imot 50 asylsøkere fra Moria. 50 mennesker er altså alt verdens beste land å bo i har plass til fra Moria. Ikke engang når flyktningleiren står i flammer, henter Norge inn mer enn et minimum. Nå må vi ta ansvar, 50 personer er ikke nok! Dette har bred støtte i sivilsamfunnet, og norske kommuner sier at de kan ta imot langt flere. På Facebook er det også en aksjon på gang som favner vidt med oppropet «50 er ikke nok!». Vi i Studenter Uten Grenser menSer nå det er viktig at Norge, sammen med de andre europeiske landene, tar ansvar for å finne en løsning på den forferdelige situasjonen og samtidig sørge for at menneskene blir evakuert til trygge steder hvor de kan få sine grunnleggende behov dekket. Samtidig må de sørge for at barn, med og uten familier, blir hentet ut derfra umiddelbart. Krisetid er tid for solidaritet. Barn som lider må tas vare på. Vi må vise solidaritet i praksis nå

Powered by Labrador CMS