Musikkredaksjonens guide til god eksamensmusikk

Når eksamen nærmer seg med stormskritt, er det fint å ha noe god musikk å falle tilbake på.

Publisert

Uavhengig om du trenger musikk som hjelper på motivasjonen eller et avbrekk i lesingen, har vi i musikkredaksjonen snekret sammen en solid liste med musikk som kan benyttes. Vi har funnet det beste fra ambient til stonerrock og eksperimentell klassisk. Lykke til, og nyt!

Charlotte Dos Santos – Morfo

Spellemannprisen hadde hodet på rett plass da de med rette nominerte Charlotte Dos Santos’ 2022-album Morfo i kategorien R&B/soul. Morfo er navnet på en blå sommerfugl fra sko gene i Amazonas, og på albumet med samme navn sprer Charlotte Dos Santos de norsk-brasilianske vingene sine og tar oss med til et fortryllende lydlandskap.

Her er det plass til både R&B, jazz og bossanova som vil glede enhver tilhenger av Erykah Badu og Raveena. Lyden av stjerneskuddet er lekende, undrende, trøstende og hypnotisk, og kurerer alt av slitsomheter i eksamensperioden. Greit, kanskje ikke vitenskapelig bekreftet, men definitivt verdt en lytting eller ti.

– Malin Isabel Disco Guleng.

Lil B – I’m Gay (I’m Happy)

I eksamensperioden hvor stresset veier et tonn og selvtilliten er på bunn, kan negativitetens avgrunn og nihilistiske holdninger friste. På 2011 cloudrappklassikeren I’m Gay betrygger Lil B deg om at alt kommer til å gå fint.

I’m Gay er knappe 45 minutter med sosiale kommentarer og naiv positivisme, rappet over noen av de mest kreative og nyskapende instrumentalene levert av blant annet Clams Casino. På låtene «Gon Be Okay», «I Seen That Light» og spesielt «I Hate Myself» er Lil B positivitens katalysator. Sistnevnte er særlig inspirerende, for der kommer han frem til konklusjonen at han ikke er klar til å dø og elsker seg selv. I Lil B sin verden har alt mening, og alt kommer til å gå bra – en verden verdt å besøke i ditt neste avbrekk. Jeg elsker livet, meg selv, deg, Lil B, og til og med eksamen.

– Mats Fosdahl

Laraaji – Segue To Infinity

Arkivutgivelsen Segue To Infinity, utgitt i år, er en samling av multiinstrumentalisten Laraaji sine største verk. Store 20-minuttersstykker utgjør en tre timer lang meditasjonsøkt som egner seg godt for lengre dager på lesesalen. Sitere og kalimbaer virvler gjentagende i store atmosfærer og uttrykker en spiritualistisk, opphøyd stemning.

Laraajis mystisisme kan være betryggende under en eksamen - speriode der akademiske strukturer og et vanskelig pensum kan overvelde den enkelte student. Segue To Infinity er for studenten guddommelig inspirasjon, samtidig som det føles som en varm klem hvor Laraaji forsikrer deg om at det kommer til å gå fint. Og dersom det ikke gjør det, er det sikkert en del av den første årsakens større plan.

– Mats Fosdahl

Nathalia Lafourcade – De Todas las Flores

Nok et vakkert og velpolert album til å ta hodet vekk fra eksamensstresset; De Todas las Flores av mexicanske Nathalia Lafourcade gikk kanskje litt over hodet på nordmenn flest da det kom ut i fjor. For dem av oss som ikke er drevne i spansk, er det en liten språkbarriere her, men når alt låter så pent, har ikke det noe å si. Nathalia Lafourcades intelligente og velarrangerte bossanovainspirerte poplåter passer perfekt til en norsk vår som sakte bryter seg frem utenfor de dystopiske lesesalvinduene. Du kan sikkert drømme deg til varmere strøk også, men du har viktigere ting å gjøre enn det. Skjerpings.

– Magnus Rygge

LES OGSÅ: Christel roer eksamensnervene ved hjelp av dyrene på Voll: - Blir kjempeglad.

Brian Eno – FOREVERANDEVERNOMORE

Om du er glad i levende lys, en smule eksentrisk eller bare jævlig glad i David Bowie, har du nok vært innom Brian Eno. Den britiske ambient-artisten har viet et helt liv til å lage musikk som kan nytes like fullt som årvåken lytter som passiv lydjunkie. Fjorårets album, FOREVERANDEVERNOMORE, er ikke bare et godt album, men også en god inngang til Enos ambiente lydunivers. Gjennomgående for albumet er Enos lune vokal som geleider lytteren gjennom alle de beroligende lydene du måtte drømme om – fra fuglekvitter til klokkeslag ispedd drøssevis av romklang. Med titler som refererer Ikaros, utstyrer Eno deg med vinger som vil sende deg svevende gjennom eksamensperioden. Bare ikke kom for nær leselampen!

– Simen Almaas

Jazz Liberatorz – Fruit Of The Past

Jazz Liberatorz er en gruppe dannet i 1999 i Frankrike som består av Dj Damage, Dusty, og Ben. Gruppen henter mye inspirasjon fra amerikansk musikk og sampler mye derfra for å lage jazzrapp. I 2009 slapp gruppen sitt andre album, Fruit of The Past. Gjennom 75 minutter kan man nyte avslappet jazzinspirert hiphop. Låtene varierer mellom å kun være instrumentaler og å ha gjestevers fra blant annet Mos Def og Fat Lip. Selv om albumet er veldig rolig, skjer det nok til at det ikke blir for repetitivt og kjedelig. Albumet gir en god blanding mellom å være forutsigbart og spennende, noe som passer veldig bra for å sitte på lesesal.

– Andreas Johnsen

Kyuss – Welcome to Sky Valley

Kyuss kan regnes som en av pionerene innen stonerrock. Gruppen ble dannet på slutten av 80-tallet og har hentet inspirasjon fra band som Black Sabbath og Led Zeppelin. Bandets musikk preges av tunge riff og hardt treffende trommer. På bandets tredje album Welcome to Sky Valley gjør de det de gjør best og leverer ti spor med både tunge og psykedeliske riff som fenger. Låten «Space Cadet» er i det noe roligere sjiktet, men utenom det går albumet relativt hardt. Albumet er en kontrast til den typisk rolige og behagelige eksamensmusikken, men om du kjenner at motivasjonen er i ferd med å renne ut og trenger å holde rastløsheten vedlike, kan dette være eksamensalbumet for deg.

– Andreas Johnsen

Mid-Air Thief – Crumbling

På desperat jakt etter et komfort-album som kan stoppe deg fra å rive ut håret ditt når du ikke vet svaret på en oppgave? Jeg har svaret! Med albumet Crumbling fra 2018 leverer den koreanske folktronica-artisten Mid-Air Thief en eterisk, varm klem. Et luftig, akustisk lydlandskap smelter sammen med elektroniske «bleep bloop»-lyder til et sømløst lydbilde som komplementeres av vokalen til den sørkoreanske singersongwriteren Summer Soul.

Spesielt i låtene «Why?» og «These Chains» skinner den fargerike produksjonen, og du kan høre alt fra Radiohead til Stereolab dersom du bare lar lyttingen fantasere. Crumbling er et ekte no-skipalbum som både beroliger og samtidig vekker et fokus eller en nysgjerrighet, perfekt for den lille (lange) pausen utenfor lesesalen.

– Malin Isabel Disco Guleng

Fishmans – Long Season

Denne drømmepop-klassikeren gjør deg ikke bare til det kuleste indiehodet på lesesalen. Long Season passer også perfekt til et 35 minutter langt avbrekk der prokrastinering på sosiale medier så vel som tanker om akademisk skriving og kildeføring holdes på avstand.

Med Long Season har Fishmans funnet en perfekt balanse mellom spenning og hypnotiserende, deilige gjentagende temaer som belønner dem som lytter nært og udistrahert. Jeg ville ikke satt på Long Season på lesesalen, men luft heller hodet ved å gå deg en tur med Fishmans på ørene, og la hjernen få hvile med ett av de mest fascinerende albumene fra det alternative 90-tallet.

– Magnus Rygge

Erik Satie, Reinbert de Leeuw – Gnossiennes; Gymnopédies; Ogives; Trois sarabandes; Petite ouverture à danser

Gnossiennes; Gymnopédies; Ogives; Trois sarabandes; Petite ouverture à danser er en samling av Satie sine mest berømte verk, tolket og innspilt i 1995 av Reinbert de Leeuw. Utgivelsen inneholder blant annet seks av hans første «gnossiennener» og hans tre «gymnopédier », som blir sett på som hans mesterverk. Saties impresjonisme fremheves i Leeuw sin tålmodige, minimalistiske tolkning, hvor musikkens skjønnhet utfoldes vel så mye i sprangene mellom notene.

På et elegant, men aldri overdådig vis danser de Leeuw på Satie sitt noteark og inn i hodetelefonene. Sparsom minimalisme, betryggende gjenklang og repetisjon gjør denne Satie-utgivelsen perfekt for en elegant øvingsøkt.

– Mats Fosdahl

Powered by Labrador CMS