Nå har advokatfirmaet konkludert: Øyvind Eikrem må holdes ansvarlig for anonym Facebook-konto

Ifølge advokatfirmaet inneholder kontoene ytringer som bryter med straffeloven.

Publisert

Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig konkluderte i en rapport overlevert til NTNU med at førsteamanuensis Øyvind Eikrem hadde tilgang til og må holdes ansvarlig for en anonym Facebook-konto, skriver NTNU i en pressemelding.

Bakgrunnen for at Eikrem er blitt undersøkt var en artikkel fra Filter Nyheter i februar 2020 som hevdet at Eikrem sto bak Facebook-kontoen som delte innvandrerfiendtlig innhold. Filter Nyheter ble i oktober 2020 felt i PFU for brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 3.2 om anonyme kilder i forbindelse med saken de skrev om Eikrem. PFU kunne ikke se det var godt nok dokumentert at det faktisk var Eikrem som sto bak den anonyme Facebook-kontoen, og dermed burde man ha tatt forbehold.

Simonsen Vogt Wiig skriver i rapporten at noen av ytringene på Facebook-siden ikke vernes av ytringsfriheten, og at de er et brudd på Eikrems lojalitetsplikt overfor sin arbeidsgiver.

LES OGSÅ: Dette er kandidatene til årets NTNU-styre-valg

Mener saken er oppkonstruert

Øyvind Eikrem sier til Under Dusken at han nettopp har mottatt rapporten og at han har bladd litt i den. Eikrem meddeler at det ifølge rapporten ikke finnes noen holdepunkter for at han har skrevet noen av de omtalte kommentarene.

– Disse påstandene har vært kjent og omdiskutert i lang tid. Folk får bare fortsette med det hvis de vil. Det er derimot ikke spesifisert noen steder i rapporten om når eller hvordan jeg har brutt noen regler, forteller Eikrem på telefon til Under Dusken.

Eikrem påpeker også at han har forelest i 20 år og at han har et utmerket forhold til sine studenter.

– Saken har sitt opphav i en venninnegruppe med kontakter i ledelsen ved NTNU. Sammen har de oppkonstruert en sak mot meg.

– NTNU engasjerer advokater som får godt betalt for å finne konklusjonene som NTNU ønsker, sier Eikrem.

Forsinkelser skyldes Eikrem

Arbeidet med rapporten startet for over et år siden, og har ifølge pressemeldingen blitt sterkt forsinket på grunn av Eikrem. Først 6. januar i år stilte Eikrem opp til samtale. Den 41 sider lange rapporten bygger også på samtaler med andre personer, dokumenter, samt en gjennomgang av Eikrems e-postkonto, skriver NTNU i pressemeldingen.

Daværende dekan Marit Reitan ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU) mente at saken var belastende for både Eikrem samt for arbeidsmiljøet ved Institutt for sosialt arbeid, der han er ansatt. Hun bestilte den eksterne gjennomgangen for å komme i bunns i om påstandene til Filter Nyheter var riktige, heter det videre i pressemeldingen.

Dersom Simonsen Vogt Wiig kom fram til at Eikrem var ansvarlig for Facebook-kontoen skulle de også vurdere om det var skjedd noen brudd på norsk lov, eller på reglene ved NTNU.

Nåværende dekan Tine Arntzen Hestbek ved SU-fakultetet fikk rapporten rett før helga. Hun varsler at hun vil trenge noe tid på å lese gjennom innholdet og avgjøre hvordan advokatfirmaets konklusjoner skal følges opp. Det er også for tidlig å ta stilling til om rapporten helt eller delvis bør offentliggjøres.

Powered by Labrador CMS