En glad student er en god student

Det er få «jobber» som er like definerende for livsstilen som det å være student.

Publisert Sist oppdatert

Å være student er en fulltidsjobb. For mange er det en viktig del av personlig identitet og noe man er stolt av å være. Det er få «jobber» som er like definerende for livsstilen som det å være student. Trondheimsstudenten er et godt eksempel på dette. Vi bor med andre studenter, vi er sammen med andre studenter i Samfundet, vi er frivillige i studentorganisasjoner og vi er opptatt av studentpolitikk. Hverdagen vår snirkler seg rundt undervisning, arbeidskrav, lab og praksis.

Men hva skjer når hverdagen kommer ut av kontroll og det blir vanskelig å følge med på studiet, og i det hele tatt møte opp på campus? Hva tenker egentlig NTNU om studenten som et helt menneske, og hvilket ansvar har NTNU for oss før og etter forelesning?

LES OGSÅ: Én milliard til studentene, men hva gjør vi når 600 millioner står ubrukt?

Under busstreiken helt nylig ble det vanskelig for mange studenter å komme seg til undervisning og praksis. Som tillitsvalgte fikk vi høre om studenter som ble nødt til å leie bil for å komme seg fram, gå eller sykle fra Midtbyen til Dragvoll, eller hive seg rundt på elektrisk sparkesykkel. Heldigvis utvidet Ryde sin kjøresone helt opp til Dragvoll i siste liten. Vi fikk høre at det var opp til oss å finne kreative måter å komme seg til praksis og obligatorisk undervisning. NTNU står for undervisninga, og det er opp til studentene å møte opp.

Dette prinsippet fungerer stort sett greit når samfunnet rundt går som normalt. Men når det skjer uforutsigbare endringer som snur om på studenthverdagen, trenger vi at NTNU følger med. Vi trenger klare retningslinjer for hva som forventes av oss i unormale tider, retningslinjer tilpasset en studenthverdag. Dette gjelder vel så mye under busstreik som under pandemi og nedstenging.

LES OGSÅ: NTNUI Roing med to verdensrekorder

Alle studenter i Norge har krav på velferdstilbud. Det er Studentsamskipnaden i Trondheim, Gjøvik og Ålesund som tilbyr disse tjenestene for NTNU. Det er alt fra helsetilbud, kantine bolig og trening. Kan det tenkes at NTNU har mistet begrepet om studenthverdagen og hva den innebærer når de så aktivt har satt bort velferdsansvaret til en annen institusjon?

Ved OsloMet satser de på «den helhetlige studentopplevelsen» . Som en del av strategien for 2020 jobber universitetet for å minske frafall gjennom å styrke faglig kvalitet, helse og trivsel. Hva stopper NTNU fra å gjøre det samme? NTNU bør ikke fraskrive seg ansvaret for studenten idet vi forlater campus. Vi trenger at det tas hensyn til hele studenten noe som igjen bidrar til at en student ved NTNU er en glad student.

Powered by Labrador CMS