NTNUI Roing med to verdensrekorder
– Jeg er overveldet, men ikke overrasket, sier leder.
Klokken 11:30 søndag formiddag, i et telt på Solsiden, står en liten folkemengde rundt student Sivert Breili på sin Concept 2 romaskin. Jublingen og heiaropene vokser, både i antall og volum idet han tar et siste stort tak til enorm jubel. NTNUI roing setter verdensrekord i blandet klasse og herreklassen på distansen 1 000 000 meter. Leder Halvor West i NTNUI Roing er målløs etter prestasjonen.
– Vi har satt verdensrekord i roing. Vi stilte egentlig i mixed-klassen, men vi leverte så sterkt at vi tok herrerekorden også, så våre damer er bedre enn de mennene som har gjort det før, forteller en sliten West.
LES OGSÅ: Her er vinneren av Studentenes Fredspris 2021
Ror for plastfritt hav
Verdensrekordforsøket ble gjennomført i samarbeid med P3-aksjonen som i år samler inn penger for plastfritt hav. Aksjonen har i skrivende stund samlet inn over fire millioner kroner, hvorav NTNUI har greid å samle inn over 75 000 kroner. Nå håper prosjektleder Sara Hegge at flere skal bidra over de neste dagene
– Vi sendte egentlig bare inn en promofilm til P3 og så begynte hjulene å rulle. Vi hadde et møte med NRK og skjønte veldig fort at dette var noe som kom til å skje, noe som er utrolig gøy, forteller Sara.
Halvor West er glad for at nettopp de har fått lovt til å bidra til årets P3aksjon, ettersom årets tema står idretten nært.
– Det var naturlig at vi ville bidra til dette. Vi roere trives jo godt ute på havet og vil selvfølgelig bidra til å holde havet plastfritt.
Inspirasjonen til verdensrekordforsøket startet overraskende nok da landet stengte ned i mars.
– Da landet stengte ned så lånte vi ut romaskinene til kollektiv hvor NTNUI-roere bodde. Da greide vi arrangere ulike konkurranser selv om alt var stengt ned. Fra dette begynte vi å se på ulike verdensrekorder. Først så vi på maraton, men innså at det kunne blir fryktelig vanskelig, så jobbet vi oss oppover i distansene til vi kom til 1 000 000 meter. Da vi så den rekorden tenkte vi alle at dette her er mulig å få til.
LES OGSÅ: Enda en milepæl for nybygg på Samfundet
– Jentene dro over all forventning
Torsdag kl 22 startet den lange reisen mot verdensrekorden. NRK P3s programleder, Adelina Ibishi, fikk lovt til å starte ballet for NTNUI. Gjennom rekorden har de nybakte verdensrekordholderne hatt et vaktsystem, hvor tre til fire stykker har vært på vakt og rullert hvert 5. minutt. Totalt har 40 roere deltatt i rekordforsøket.
– Akkurat nå er det litt vondt, vi har jobbet hardt de siste timene. På to av de siste tre dagene har jeg fått to timer søvn, så begynner å merke det litt i dag, sier West.
Både West og Breili trekker fram jentene som rodde natt til søndag som den sterkeste prestasjonen under rekorden.
– De første 48 timene bremset vi ned litt faktisk, ettersom vi hadde en plan som vi hele tiden lå litt foran. Men, natt til i dag fra midnatt til klokken fire hadde jentene «ladies night», og de dro over all forventning. Så når vi guttene kom klokken fire så var jobben nesten gjort, og det var bare å ro det inn egentlig, forteller West.
Lagarbeid uten sidestykke
Laginnsatsen har vært nøkkel for at alt gikk NTNUI sin vei. Samarbeidet har strukket seg mye lengre enn bare roingen.
– Jeg er overveldet, men jeg er ikke overrasket. Alle har vært så proffe! Vi har holdt avstand, spritet hender, holdt varmen, fått i oss mat og rett og slett gjort jobben som kreves. Dette er ikke noe som gjelder bare i dag, men hele året, noe som er helt fantastisk med denne gjengen, sier en stolt West.
Selv med mange slitne og ømme muskler er NTNUI Roing klar for ny trening allerede på mandag.
– Hver mandag klokken åtte er det åpen trening, da er det bare å bli med, sier en smørblid West.
LES OGSÅ: NTNUI Calisthenics – flaggene du ikke kan stjele