KRITISKE: Blix og Thormodsen er kritiske til NTNUs prøveordning.

Fjernet søppelbøtter og tørkepapir: – Respektløst overfor alle med mensen

Et nytt prøveprosjekt fra NTNU er iverksatt på Stripa for å ivareta bærekraftprinsipper og bedre renhold.

Publisert Sist oppdatert

– Vi synes det er litt respektløst at de ikke tenker på hvordan dette påvirker de som har mensen, sier student Julie Blix.

KASTER HELLER I DO: Fjerning av søppelbøtter inne i båsene fører til bekymring for at flere kaster bind og tamponger i toalettene.

Blix og venninnen Thea Thormodsen går sitt andre år på studiet Energi og miljø. De er kritiske til at NTNU gradvis har begynt å fjerne papir fra toalettene på Stripa. De forteller at søppelspann fra flere av båsene også er fjernet.

Thormodsen følger opp med å si at det potensielt kan føre til at flere kaster bind og tamponger i toalettene.

– Det er noe man ikke bør gjøre, så det er absolutt ikke bra, sier hun.

Venninnene spekulerer i om NTNU har kuttet ned på tørkepapir og søppelbøtter som et bærekraftstiltak og for å spare kostnader.

– Ved at de slipper å tømme søppel på hvert toalett blir det jo mindre jobb for renholdere, og det blir mindre søppel. Likevel skaper det problemer for oss, og det er ikke bærekraftig hvis folk kaster bind og tamponger i toalettene.

Vil i sum føre til bedre inneklima

ET PRØVEPROSJEKT: Røen tar kritikken fra studentene med til videre drøftning av prøveprosjektet på Stripa.

Katja Elisabeth Røen er områdeleder for driftsområde nord i Seksjon for bygningsdrift ved NTNU. Hun forteller at tiltaket med å bytte ut de mange små bindbøttene (som har stått innerst i båsene bak hvert toalett) med én stor bøtte rett utenfor toalettrekkene, er vurdert til å være et tids- og ressursbesparende tiltak.

– Formålet er å frigjøre tid til faktisk rengjøring av arealene, og å disponere ressursene våre på best mulig måte.

Røen sier at tiltaket vil frigjøre mer tid til å utføre konkrete renholdsoppgaver. Dette innebærer rengjøring av gulv, vegger, inventar og himling, i tråd med NTNUs målesystem for vurdering av rengjøringskvalitet.

BRUK BØTTA UTENFOR: I flere av båsene på Stripa er de små bindbøttene byttet ut med en stor bøtte rett utenfor toalettrekkene.

– Det vil i sum føre til et bedre inneklima, sier hun.

LES OGSÅ: – Det er på tide at jenter blir tatt på alvor, ikke på rumpa

Trenger papir til mer enn å tørke hender

På Stripa er det mange studenter og stadige forelesninger til en hver tid. Både Blix og Thormodsen sier de må planlegge tiden sin mellom forelesninger for å finne toaletter med papir eller søppelbøtter. Thormodsen sier at man også trenger tørkepapir til mer enn å bare tørke hendene.

– Det virker som om NTNU ikke har tenkt på de individuelle behovene til alle som skal oppholde seg på Stripa i åtte timer hver dag. Det bør være lett tilgang på papir hvis man for eksempel må snyte seg eller tørke opp matsøl.

Etter pandemien mener også Blix at NTNU burde tatt lærdom av at håndblåsere er lite hygieniske.

– Det var en grunn til at de ble stengt av under pandemien. De sprer masse bakterier.

Både Thormodsen og Blix er spesielt kritiske til hvordan fjerningen av søppelbøttene påvirker de som har mensen.

– Det er både flaut og uhygienisk å måtte ta med seg bind og tamponger ut av båsene, sier Blix.

UHYGIENISK: Under pandemien ble håndblåserne stengt for å unngå spredning av bakterier. Nå har det blitt det eneste alternativet til tørking av hendene.

Et prøveprosjekt

Røen forteller at tiltaket er et prøveprosjekt som er iverksatt og vil bli evaluert etter vårsemesteret.

– Tiltaket med at håndtørkere erstatter tørkepapir er gjennomført for å ivareta bærekraftprinsippet bedre. Mindre forbruk av papir på campus gir mindre avfall og dertil bedre avfallshåndtering.

Hun sier at kritikken fra studentene skal tas med videre av Seksjon for bygningsdrift til en videre drøfting rundt prøveprosjektet.

LES OGSÅ: Dette er Samfundets nye leder

Powered by Labrador CMS