– Det er på tide at jenter blir tatt på alvor, ikke på rumpa
Trondheim torg var fylt med mennesker i alle aldre, klare for appeller og 8.mars-tog. Til tross for mange minusgrader og frosne tær, var engasjementet varmt.
Konferansier Aud Steinsbekk hever stemmen og sier høytidelig:
– Dette er en ekstra stor dag for oss som er langtidsfeminister i Trondheim.
Det er nemlig 50 år siden den første kvinnedagsmarkeringen i Trondheim i 1973. Da var slagordet «Kvinne, vær kvinne best».
Steinsbekk aktualiserer kvinnekampen ved å vise til en tale FNs generalsekretær holdt i forkant av 8. mars. Han fortalte at global framgang for kvinners rettigheter forsvinner foran øynene våre.
– Det vil ta 300 år før vi oppnår likestilling. Det er nok å ta tak i.
Solidaritet og samtykke
Neste appellant er påtroppende SV-leder Kirsti Bergstø. Hun trekker fram viktigheten av solidaritet med kvinner på flukt og i krig, som kjemper for sine grunnleggende menneskerettigheter.
– Vi støtter deres kamp, og vi deler deres rop: Kvinne, liv, frihet!
I folkemengden gjentar en gruppe dette ropet.
Bergstø leser opp et dikt der hun viser til de nye brutale tallene knyttet til vold og overgrep mot kvinner.
Vi er samla i raseri, for alt vi krever er å bli fri
Ingen skal være 1 av 5, vi krever å bli trygg i våre hjem.
Ingen skal være 1 av 5.
Bergstø mener at vi må lære barn og unge å sette grenser, og å respektere de grensene som blir satt.
– Vi må få på plass en samtykkelov som slår fast at bare «ja» betyr «ja». Det er på tide at jenter fullt ut blir tatt på alvor, ikke på rumpa, sier hun.
Appellant og leder i Utdanningsforbundet Trondheim Gry Camilla Tingstad fokuserer på at kvinnekamp også handler om likelønn, og at kvinner har ropt om en forandring i både arbeidsforhold og lønn over lang tid.
– Fagbevegelsen har et stort ansvar for å kjempe kvinners kamp, også på et internasjonalt nivå. Vi må stå samlet i internasjonal solidaritet for å bedre kvinners rettigheter, sier Tingstad.
LES OGSÅ: Glem følelser: Nå jaktes det icks.
«Kvinne, Liv, Frihet»
Iransk aktivist og forfatter Asieh Amini sier i sin tale at hun ikke var kjent med å gratulere i anledning 8. mars før hun kom til Norge.
– Jeg liker setningen «gratulerer med dagen», for den bærer med seg et håp, forklarer hun.
Videre forteller hun om kvinners situasjon i Iran, og at den har forverret seg.
– Kvinner utsettes for vold under den islamistiske republikken i Iran, på grunn av den obligatoriske hijaben og andre lover i det kvinnefiendtlige ideologiske systemet.
Amini forteller at folk i Iran forsøkte å forandre og utdanne den islamistiske republikken på sivilie måter, men at dette ikke gikk.
– Mens jeg forberedte teksten til denne talen, har tusenvis av jenteskoler i Iran blitt utsatt for kjemiske terrorangrep. Dette fordi tenåringsjentene i Iran var frontfigurer for protestene mot religiøst tyranni etter drapet på Jina, Mahsa Amini, sier hun.
Amini forteller avslutningsvis at «Kvinne, Liv, Frihet» er et slagord for en feministisk revolusjon fra Midtøsten, og at slagordet har spredt seg til hele verden.
– Vi har også lært at feminisme betyr ansvar. Å ta ansvar for lidelsen til afghanske jenter som er fratatt utdanning, arbeid og til og med fra et normalt liv. Å ta ansvar for ukrainere som ikke har gitt opp å forsvare hjemlandet sitt.
Barna er samfunnets gull
Appellant og streikeleder Silje Furuhaug Sandum forteller om den streikende barnehagen Birralee International.
– Vi har fire medlemmer i fagforbundet ute i streik, men en hel LO-familie på nesten en million i ryggen, sier hun.
Sandum opplyser om at barnehagesektoren er en kvinnedominert.
– Barnehagen er grunnleggende for hvordan starten av et barns liv blir, og mye forskning viser hvor viktig disse åra er. Barna er samfunnets gull, mener hun.
Sandum forteller videre at barnehagesektoren er en sektor med lav lønn, høyt arbeidspress og høyt sykefravær.
– Vi trenger stabile og trygge vokse for å få stabile og trygge barn.
LES OGSÅ: Først og fremst ikke-nominert artist
Beyoncé, Lady Gaga og Ellisif Wessel
Vi tok kontakt med noen studenter i folkemengden, og lurte på hvorfor disse markerer kvinnedagen, samt hvem som er deres favorittkvinne.
Student Sunniva Traa Carlsen markerer kvinnedagen fordi hun mener det er viktig at folk får se hvor stort problem mangel på likestilling framdeles er.
Hvem er din favorittkvinne?
– Jeg må si Beyoncé, hun oppdro meg.
Carlsen mener at alle de oppmøtte beviser hvor viktig kvinnekampen faktisk er.
– Statistikken om at én av fem damer har blitt voldtatt, og at det ofte gjelder en man står nær er veldig skummelt. Statistisk sett har ei jente i min vennegjeng blitt voldtatt, og det er oppsiktsvekkende, sier hun.
Student Tor Harald Bjerke sier at han ikke vil bruke velferden i Norge som en hvilepute for alle de andre kampene som trengs å kjempes, deriblant kvinnerevolusjonen i Iran.
– Jeg liker ikke at et klesplagg skal definere og plassere mennesker i bås, da dette vil sette en stopper for likestilling og like rettigheter. Det er jo ikke lenge siden kvinner i Paris ble arrestert for å gå med bukser.
Hvem er din favorittkvinne?
– Jeg tror det må være Lady Gaga.
Bergstø ville også gledelig svare på spørsmålene våre.
Hvem er din favorittkvinne?
– Det er så mange bra damer i verden! Ved siden av mormor og mor, Ellisif Wessel. Hun var med på å etablere en av de første fagforeningene her i landet, Grubeforeningen Nordens Klippe, og som drev en sosial kamp for bedre fordeling og for bedre helse.
Hvorfor markerer du kvinnedagen?
– Jeg markerer kvinnedagen fordi jeg vil feire de gjennomslagene kvinnebevegelsen har fått til, og fordi jeg vil ta de kampene som gjenstår, sier hun.
Bergstø nevner også den nye statistikken om voldtekt og trakassering i Norge.
– Tallene viser at vi har en stor jobb å gjøre for å endre holdninger og handlinger, så vi kan leve friere liv uten vold og overgrep.
LES OGSÅ: Jeg føler meg ikke undertrykt som kvinne, men ...