FULLT FOKUS: Danh Tranh har spilt bordtennis i flere år.

– Jo mer du spiller, desto mer gira blir du

Du har kanskje prøvd bordtennis på campus, men om du ønsker å ta steget videre, har NTNUI Bordtennis åpne dører og en varm sal.

Publisert Sist oppdatert

Overgangen til minusgrader og sludd vil for mange representere slutten på trening ute. Her vender mange blikket mot innendørssaler. Dessverre blir treningsstudioene fulle, og det kan bli vanskelig å prøve en ny idrett, da flere NTNUI -grupper har sprengt kapasitet. Heldigvis har NTNUI Bordtennis god plass og et hyggelig miljø.

Lavterskeltilbud

De aller fleste har sannsynligvis prøvd bordtennis før, enten det har vært på hytta, på campus eller på Loftet. Kanskje har du til og med sett diverse måter det går an å holde bordtennisrekkerten på. Uansett krever det ikke mye erfaring for å møte opp på treningene til NTNUI Bordtennis.

– Å møte opp på en bordtennistrening er absolutt lavterskel. Selv startet jeg med å spille på folkehøyskolen. Jo mer du spiller, desto mer gira blir du, forteller aktiv spiller og internasjonal dommer Danh Tran i NTNUI Bordtennis.

LES OGSÅ: NTNU vil ikke legge til rette for koronasyke studenter under eksamen

TRIVES I NORGE: Loker Xu fortsetter bordtenniskarrieren på NTNU.

Med andre ord skiller bordtennis seg ut fra mange populære idretter i NTNUI. Det er mange studenter som vil spille fotball, basketball eller håndball, men som ikke får mulighet til det, grunnet blant annet plassbegrensning. I tillegg krever flere idretter også uttakstreninger, men i bordtennis er alle nivåer velkomne. Tranh forteller at i samme hall finner man alt fra spillere som aldri har prøvd før, til de som vil satse.

– Vi prøver å sette opp treningene slik at alle skal kunne spille. Slik blir det jevnere kamper.

En varm sal frister

For mange frister det kanskje lite å trene ute i diverse minusgrader, og et naturlig stoppested for mange blir treningsstudioer. Men om «pumping» av jern byr på lite spenning, forteller Tranh at bordtennis kan være et godt alternativ. En som har funnet veien inn, og vekk fra vær og vind, er Loker Xu.

– Det er absolutt en god idrett når det regner ute. Selv spiller jeg mye på vinteren, og nyter ellers utsikten i Norge om sommeren, smiler han.

Det er ingen tvil om at varmen holder seg godt. Selv om bordtennis kanskje virker litt passivt i begynnelsen, ser en fort at for dem som har spilt en stund, blir hele kroppen brukt. Svetten renner, og konsentrasjonen er intens. Etter noen runder med spill forteller Xu at dette er hans metode for å holde seg i aktivitet.

– En får både gjort noe sosialt, og samtidig holdt seg i form.

Født med rekkert i hånda

I motsetning til hva en skulle tro, ble ikke bordtennis oppfunnet i Kina. Likevel, med tanke på sitt høye folketall, samt at bordtennis krever lite plass, er det ikke rart at landet har flest spillere i verden. Et raskt googlesøk forteller at de har er over ti millioner kompetitive spillere, samt 300 millioner som spiller «en gang i blant». Til sammenligning er dette flere aktive spillere enn det er innbyggere i Tyskland, England, Frankrike og Spania – til sammen. Selv om Loker Xu bor i Norge nå, er han født og oppvokst i Kina, med tilhørende bordtenniskultur.

– Jeg har spilt siden barneskolen. Jeg begynte faktisk i andre klasse.

LES OGSÅ: På to månadar har Runa runda halve NTNUI

Selv for et utrent øye tar det ikke lang tid å se at Loker har spilt lenge. Rekkerten blir holdt mer som en blyant, og en ser et intenst fokus når det terpes på sørver. Når han snakker med de andre, smiler han godt, men det tar ikke lang tid før han er helt konsentrert i konkurransemodus. Sørvene treffer godt.

– Jeg liker idretten. Følelsen av å spille er god, og ikke minst liker jeg det å konkurrere mot andre.

Godt miljø – også for de som vil konkurrere

I Trondheim bidrar bordtennis til nye bekjentskap på tvers av landegrenser. Som Loker påpeker, er bordtennis en plattform for å skaffe seg nye venner, noe Danh Tran støtter.

– Vi har en god arena for internasjonale studenter. Vi har faktisk en fordeling der rundt halvparten er utvekslingsstudenter.

Han forteller om en pågang etter åpningen, spesielt av internasjonale studenter som endelig kan komme til Trondheim.

– Noe som kanskje skiller bordtennis fra andre andre idretter, er at alle er velkomne. Vi ser mange utvekslingsstudenter som kommer, men alle kan melde seg inn i NTNUI via Sit.

Selv om bordtennis blir beskrevet som en sosial idrett, har det også en høy konkurransefaktor. For mange studenter har den største konkurransen det siste året kommet i form av Kahoot over Zoom. Det kan være nok til å få pulsen opp, men for en spenningssøkende student gir bordtennis også gode muligheter til å kjenne konkurranseinstinktet komme fram.

Lysten på konkurranse er noe NTNUI Bordtennis har merket, og et tiltak som har kommet her er hyppige turneringer. Tran forteller at det til dels har kommet som en konsekvens av fravær av konkurranse under korona, og for å generere mer interesse rundt sporten.

– Vi har rundt én til to turneringer i måneden. For de som vil ha konkurranse passer det altså godt.

ETTERLYSER FLERE BORD: Ehsam Esmailian skulle ønske at Dragvoll hadde hatt flere bord.

Etterlyser mer utstyr på campus

På tross av økende pågang i bordtennis på NTNUI, vil nok de fleste studentkampene finne sted under pauser fra lesing på campus. Men det betyr ikke at konkurranseinstinktet går noe ned. Går du for eksempel på stripa på Gløshaugen, vil du sannsynligvis høre både rytmen til en bordtenniskamp, og et seiersrop en gang i blant. Gløshaugen er derimot ikke den eneste campusen som har gått til innkjøp av bordtennisbord. Én av dem som spiller på Dragvoll er Ehsan Esmailian.

– Jeg har spilt litt bordtennis tidligere, men pleier å øve her for moro skyld.

Med en noe passiv hverdag som student, med mye lesing, forteller han at bordtennis gir et etterlengtet temposkifte i hverdagen.

– Jeg bruker det som en pause fra studier. Det er forfriskende å spille!

Likevel er han ikke helt fornøyd. Han savner mer utstyr til å møte den store etterspørselen fra studenter.

– Ofte er det vanskelig å få tak i et ledig bord. I tillegg blir det fort fullt her på Dragvoll. Om en faktisk kommer inn til et ledig bord, er det ofte vanskelig å finne baller.

Han avslutter med å understreke at det er bedre å ha ett bord enn å ikke ha noen, men at han skulle ønske det var mer midler, slik at flere studenter kunne spilt. Ledig bord eller ei, bordtennis virker å være viktig for studenter. Både for de som vil prøve seg på turnering på NTNUI, men også for de som bare ønsker en aktiv pause fra pensum.

Powered by Labrador CMS