Lær å strikke

Øl-vott til påskelekene

Sol, raske briller, afterski og ikke minst påskeferien nærmer seg med stormskritt.

Publisert

Hva er vel bedre enn å ta med seg en ølvott som lar deg være ute i sola med en kald pils eller brus hele dagen? Sett av en dag eller to, samle noen venner med noe godt å spise eller drikke, og ta fatt på denne relativt enkle votteoppskriften. Denne votten er et must å ha til de årlige påskelekene med familie og venner. Du trenger enten rundpinne eller strømpepinner i 4,5 mm. Det er i tillegg en fordel å ha en ekstra pinne for montering og en nål dersom du velger å sy med maskesting. Til garn trenger du to nøster med fritidsgarn fra Sandnes garn (eller tilsvarende garn som kan toves).

BRETT INN PÅ LANGSIDEN: Når det er strikket totalt 48 cm, skal arbeides brettes slik.
SY SAMMEN DE TO PINNENE SOM LIGGER INNERST: Det finnes mange ulike teknikker for å gjøre dette, men jeg liker å bruke maskesting.
PLUKK OPP 36 MASKER PÅ BUNNEN: Slik plukkes maskene opp på bunnen før antallet halveres ved å strikkes sammen på en pinne.

1. Legg opp 36 masker på en 4,5 mm rundpinne eller strømpepinner. Strikk rundt og rundt i glattstrikk til arbeidet måler 13 cm. Bruk «magic loop»teknikken dersom du strikker med rundpinne.

 2. Nå skal halvparten av maskene settes til hvile, og det skal legges opp nye masker slik: Sett de 18 første maskene på runden til hvile på en annen pinne eller en tråd, og legg opp 18 nye masker. Det strikkes nå frem og tilbake i glattstrikk (vrang på vrangsiden og rett på rettsiden) til hele arbeidet måler 48 cm. Dette inkluderer den delen du strikket i starten. 

3. Fordel de 36 maskene øverst på arbeidet på to pinner og plukk opp de 18 maskene du la ut i begynnelsen. Brett arbeidet som på bildet: først én gang inn mot midten fra langsiden og så én gang til over på den korte siden. Det er de to pinnene som ligger i midten som skal strikkes sammen og felles av. Dette gjøres enten med maskesting eller ved montering sammen med usynlig søm. Gjør det samme med de to endene som er igjen.

4. Nå skal det plukkes opp masker ved bunnen av votten slik: Plukk opp 36 masker på både den innerste og den ytterste delen som på bildet. Strikk disse maskene sammen over til en pinne slik at du har 36 masker. Strikk en runde over alle maskene med «magic loop» eller med strømpepinner før fellingen begynner.

5. Slik feller du: Runde 1: Strikk syv masker, fell ved å strikke to rett sammen til rundens begynnelse. Runde 2: Strikk seks masker, så to rett sammen til rundens begynnelse. Runde 3: Strikk fem masker, så to rett sammen til rundens begynnelse. Fortsett slik med minsking av antall masker du strikker mellom hver runde til du har totalt fire stykker igjen på pinnene.

6. Når det er fire masker igjen (to på hver pinne), bryter du garnet og strikker rett gjennom hver maske, for å så dra tråden gjennom masken etter at den er strikket for å felle av de siste maskene. Fest den løse tråden på innsiden av arbeidet.

7. Sleng votten i vaskemaskinen på 40 grader med litt ullsåpe for å tove den. Det kan hjelpe å tove den med et håndkle eller en bukse for å få mer friksjon. Og vipps, så har du en ølvott!

LES OGSÅ En gledelig strikkefest!

ETTER TO DAGER: Med god strikk og godt selskap har du forhåpentligvis noe som ser omtrent ut som dette.
Powered by Labrador CMS