Ta en potet? Fyll den også!

Fyll fire, fyll åtte, fyll alle. Stek den og bak den, og fyll den med skallet. Fyll en potet.

Publisert Sist oppdatert

Bakte poteter med fyll er et godt tilbehør til grillmaten, eller så kan de serveres som middag i seg selv med noe ved siden av. Poter kan kokes, moses, eller godgjøre seg i en stuing, men bakte poteter er en av tilberedningsmetodene som virkelig får fram de gode smakene.

Dette er en forholdsvis enkel rett med en vri, der det vanskeligste er å ikke stikke store hull i skallet underveis. Finn ditt favorittfyll, og du er klar til å forstå hvorfor bakte, fylte poteter var klassisk nattmat etter en tur på byen, i den tida vi dreiv med sånt.

For to porsjoner trenger du:

  • To bakepoteter, eller fire litt store, vanlige kokefaste poteter
  • Nøytral olje
  • Salt

Slik gjør du det:

1. Vask potetene og legg dem i en ildfast form. Gni dem inn med olje, og dryss over ei klype salt.

2. Bak potetene på 200 grader i 45-60 minutter.

3. Ta ut potetene og la dem avkjøle seg litt, før du deler dem på langs. Så skraper du ut en del av potetene, og legger dette til sides. Her er det viktig at skallet holder seg helt. Eventuelt kan man bare snitte toppen av poteten, og vide ut åpningen litt.

4. Legg de halve potetene i en ildfast form. Bland fyllet med det du skrapet ut av poteten, og ha i skallet. Strø over ost hvis det er ønskelig å gratinere dem.

5. Stek potetene i ovnen igjen på 200 grader i 10-15 minutter til potetene er varme, eller osten har smeltet.

6. Spis de vellagde potetene med en frisk salat, eller som tilbehør til et annet måltid.

Fyll:

  • Rømme
  • Fire strå gressløk
  • Et fedd hvitløk
  • Pepper
  • Ost til gratinering (kan sløyfest)

Her fylles potetene med rømme, vårløk og diverse krydder. Fyllet kan likevel variere stort etter smak og behag.

Mer fra UD:

Studentidretten feirer 110 år med idrettsglede.
– K-popens fargerike univers