Politiet sier folk delte ut sprit i køen til utesteder i helga.
Politiet sier folk delte ut sprit i køen til utesteder i helga.

Politiet strammer inn på offentlig drikking: – Du kan ikke dele ut brennevin i køen

Politiet ønsker å stramme inn håndhevingen av alkoholloven i byen etter festhelger.

Publisert Sist oppdatert

Leder for forebyggende og patrulje ved Trondheim politi Torkjel Rendal forteller at politiet nå ser et generasjonsskifte, hvor det er flere personer som ikke har vært en del av utelivet før pandemien som er det nå. Mange av dem bryter alkoholloven.

– Det er mange som drikker på offentlig område. Utenfor utested i sentrum fratok vi en del øl og noe sprit fra 40 stykker i køen inn, forteller Rendal.

Manglende utelivserfaring

Politiet opplyser om at de framover ønsker å håndheve alkoholen strengere. For eksempel er nytelse av alkohol forbudt på offentlig område, som Rendal sier de skal håndheve strengere.

– Vi ser at nå som det åpner opp igjen at det er mange som ikke har vært en del av utelivet i Trondheim før, og det er de som drikker mest åpenlyst, sier Rendal.

Det er også fare for overstadig beruselse og personskader, og Rendal forteller at en av grunnene til at de kommer til å håndheve alkoholloven strengere utover, er presset dette skaper på utestedene i sentrum. Man klarer ikke å ta vare på seg selv, så da må vi gjøre det. Dessuten øker alkoholinntaket faren for personskader og ordensforstyrrelser, opplyser Rendal.

LES OGSÅ: – Når en går gjennom Møllenberg, er det som å gå gjennom en gate i Rhodos

Kan bli mulkt

Likevel er det ikke sikkert at det blir bot med en gang, selv om politiet har hjemmel til det. Rendal forklarer at mindre overtredelser fører til at alkoholen blir tatt fra personene som har den, men grovere overtredelser kan føre til bot.

– Du kan ikke åpenlyst dele ut brennevin i køen inn til et utested, sier Rendal.

At man deler ut alkohol i køene er ikke et nytt fenomen ifølge Rendal, men nå er det lenge sia forrige fest. Rendal har ikke oversikt over hvor bøtesatsen for overtredelse over alkoholloven, men sammenlikner det med bøtesatsen for ordensforstyrrelse.

– Brudd for alkoholloven gir bot eller fengsel inntil 6 måneder. Hvis jeg sammenlikner med ordensforstyrrelser, er bøtesatsen fra 1000 kroner og oppover, sier Rendal.