Lover den mest minneverdige Pride-feiringen noensinne
Pride har fått en plass i samfunnet som en fargerik høytid for å feire kjærlighet og mangfold. Likevel er det en lang vei til likestilling og frihet for det skeive miljøet.
– Pride handler om å være stolt av den du er, og er en markering som ikke bare feirer mangfoldet av mennesker, men kaster også lys på de pågående utfordringene som mange i det skeive miljøet fortsatt møter, forteller leder av årets Trondheim Pride, Eivind Rindal.
Siden 1997 har Trondheim Pride vært en markering av mangfold og kjærlighet, og i år lover Rindal at det vil bli den mest minneverdige hittil.
Prides historie og formål
Pride har sin opprinnelse på 1960-tallet som en protest mot urettferdighet og diskriminering mot det skeive miljøet. Gjennom årene har bevegelsen utviklet seg til en unik kombinasjon av fest og protest som strekker seg over hele verden. Selv om mye har forandret seg når det gjelder skeives rettigheter og aksept, er behovet for Pride like sterkt som noensinne.
Hen sammenligner Pride med markeringer som kvinnedagen og arbeidernes dag, der det ikke bare er folkefest, men også refleksjon og kamp.
– Pride handler også om å vise frem bredden i den skeive kulturen og i samfunnet, og vi håper at årets festival treffer behovet for feiring og seriøsitet.
Trondheim Pride sin styrke ligger i det mangfoldige programmet som tilbyr noe for alle. Med omtrent 80 enkeltarrangementer, spenner det fra dype samtaler til avslappede møter. Fra faglige arrangement til kulturelle innslag. Her finner man også viktige fester, konserter og kulturarrangementer som alltid har vært en hjørnestein for det skeive miljøet.
Å sy med regnbuefarget tråd
Det er ingen tvil om at det er et omfattende og krevende arbeid å sy sammen en festival, men Rindal poengterer at det har blitt lettere med årene. Hen trekker særlig frem samarbeidet med kommunen, kulturaktører og sivilsamfunnet som viktige faktorer for å gjøre årets arrangement mulig.
– Arrangementene vi har er lagt opp for at det skal være mulig å være et lite antall mennesker for å skape en trygg arena, mens på andre venter vi flere hundre. Vi prøver også å holde kostnadene så lav som mulig, så det skal være mest mulig tilgjengelig. De fleste arrangementene vil være gratis å delta på.
Trondheim Pride drives i hovedsak på dugnad, og bak suksessen ligger utallige timer med arbeid fra engasjerte enkeltpersoner. Dette året er det omtrent 20 personer involvert i administrasjonen, og rundt 100 frivillige bidrar til å gjennomføre festivalen på en trygg og god måte.
LES OGSÅ: Valgdebatt: – Jeg kunne gjerne tatt en dram med bestemor
Nasjonalt og internasjonalt fokus
I år skal Trondheim Pride sette fokus på hat og undertrykkelse mot skeive i Øst-Europa og USA. Rindal uttrykker bekymring for utviklingen, spesielt i USA, der demokratiske prinsipper tilsynelatende blir satt til side.
– Land som er nærme Norge, slik som Polen, har implementert fiendtlig politikk mot den skeive befolkningen. Det viser at det er en global utfordring, med hatretorikk som sprer seg over landegrenser, sier Rindal.
Programmet har også et internasjonalt spekter av deltakere, som forfatteren av Gender Queer Maia Kobabe. Boken er den mest forbudte boken i USA per dags dato. Tegneserieboken utforsker tema som kjønn, identitet og hvordan man finner sin plass i verden.
Et annet arrangement som Rindal trekker frem er kortfilmen om Apayauq Reitan. Filmen utforsker kjønn, mental helse og det å være den første transkvinnen til å fullføre Iditarod, et kjent hundesledeløp i Alaska.
Det dystre bakteppet
Selv om det er mye glede og positivitet, kan man ikke ignorere det alvorlige bakteppet som preger Pride. Sikkerheten er et økende bekymring, spesielt etter terrorangrepet mot det skeive miljøet under Oslo Pride i fjor. Rindal peker på hvordan hatet på internett ikke lenger kan separeres fra hatet vi ser i den virkelige verden.
– Over de senere årene har nok skeive følt på at vi er i mål og kan leve relativt trygt i hverdagen. Samfunnet og holdninger har endret seg, og blitt bedre, men vi ser stadig behovet for Pride. Skeive opplever fortsatt diskriminering, utenforskap, utrygghet og manglende frihet, sier Rindal.
En annen skyggeside av Pride er de rapportere utfordringene som unge skeive står overfor i dagens samfunn. Mange opplever økt psykisk press, ensomhet og utfordringer i studiehverdagen. Derfor er festivalens møteplasser viktigere enn noensinne, og å arrangere Pride tidlig i semesteret gir studenter sjansen til å bygge nettverk og unngå isolasjon.
– Å legge opp Pride i september gjør at nytilflyttede studenter har mulighet til å delta og kunne oppleve at Trondheim er en god by å være skeiv i.
Stemmer som fortjener å bli hørt
Andre viktige temaer for årets festival er å gi en plattform til unge skeive talenter, kjønnsmangfold og samisk kultur.
– Det har vært en vekker å se hvordan menneskerettigheter blir tilsidesatt i Norge. Det er en erfaring som er viktig å kommunisere inn til en skeiv befolkning, å belyse sammenhengen og at man ikke kan ta friheter og rettigheter for gitt, uttrykker Rindal.
Hen fremhever behovet for å støtte unge talenter, og gir et spesielt høydepunkt til Transfredag, en kveld med poesi, musikk og dans i ulike uttrykk. For dem som elsker Rocky Horror Picture Show, trekker hen frem en annen film som har status på samme linje i skeive miljøer, som heter Hedwig And The Angry Inch som presenteres i slutten av festivalen.
Melding til unge skeive
Til de unge som er usikre, oppfordrer Rindal til å delta på mindre arrangementer der man kan møte likesinnede og skape trygge rom. Å delta på paraden 9. september blir også trukket frem for å få tilhørighets- og stolthetsfølelse, men også for å påminne samfunnet om kampen for aksept, rettigheter, likestilling og frihet som skeive fortsatt står overfor.
LES OGSÅ: Endret petroleumsutdanningen – fikk dobbelt så mange kvinnelige søkere