Årets IME-konferanse skal gi svar på hvordan man får et godt studentliv
2. og 3. november holdes en konferanse om studenters livskvalitet på Scandic Lerkendal. Der skal de diskutere hva som skaper et godt studentliv.
Det nasjonale pilotprosjektet In My Experience (IME) ønsker å utvide kunnskapen om studenters livskvalitet og psykisk helse ved å spørre studenter om deres egne erfaringer. I forbindelse med dette arrangeres det denne uken en todagers konferanse for å snakke om hvordan det oppleves å være student og hva som skaper god livskvalitet.
Prosjektleder Veronica Skjetlein forteller at hennes oppgave under årets konferanse er å skape håp og handling.
– Vi har prøvd å samle mange aktører og studenter for å se på studenters livskvalitet, slik at vi kan vurdere hvordan vi kan forbedre den.
Hun utdyper at IME-prosjektet har samlet inn over 600 studenterfaringer for å kartlegge studenters situasjon. I samtalene har de fokusert på både det som er godt og dårlig ved studenttilværelsen.
En respons på negative tall
Shot-undersøkelsen viser dystre tall. Omtrent én av tre studenter oppfyller de formelle kriteriene for en nåværende psykisk lidelse. Fire av ti norske studenter rapporterer få eller ingen venner på studiestedet sitt.
– Konferansen er en slags respons på tallene fra Shot-undersøkelsen. Vi er nødt til å ta tallene på alvor, mener Skjetlein
Likevel er hun usikker på om det å utelukkende fokusere på statistikk om studenters helse og trivsel er den beste veien å gå for å forbedre studenters liv. Skjetlein forteller at IME-prosjektet ønsker å snu spørsmålet på hodet.
– Hva er det som gjør at livskvaliteten øker? Vi må gjøre mer av det som gir et godt liv, understreker hun.
Skjetlein mener at for å forbedre studenters velvære kan det være konstruktivt å fokusere på hva som gjør at studenter har det bra, trives, mestrer og opplever mening. Gjennom å belyse det som gir et godt liv, kan man reparere det vonde, forklarer hun.
– Konferansen er et forsøk på å balansere debatten. Det tynger debatten å alltid fokusere på det som er galt, utdyper hun.
LES OGSÅ: Fire av ti unge har brukt alkohol for å døyve negative følelser
Variert program
Arrangørene av konferansen har tatt på seg flere ulike briller for å komme fram til årets program.
– Konferansen ønsker å presentere den komplekse utfordringen det er å forbedre livskvaliteten til studenter. Derfor må vi se på dette fra flere ulike perspektiver, forklarer hun.
Etter en liten sniktitt på programmet er det ikke klart å se hva som er høydepunktet under årets konferanse. Det er et program som består av alt fra et kåseri om livskvalitet i dagens samfunn, til foredrag om hvordan norske elever, gjennom skolen, forberedes til livet.
I samtale med studenter
Skjetlein peker på at studentene er det beste med konferansen.
– Det må være det aller beste, at det er så mange studenter som bidrar til konferansen. Vi ønsker å snakke med studenter, ikke om dem.
Hun trekker fram et eksempel med økende klasseforskjeller i studentfrivilligheten. Som følge av dårligere råd blant studenter splittes studentene mellom de som har overskudd til å bidra, og de som må prioritere deltidsjobb framfor verv for å klare seg.
– Dette er utrolig viktig å belyse, og derfor noe som skal diskuteres under konferansen. Men dette forstås best fra et studentperspektiv, så det blir en student som kommer til å prate om dette, ikke jeg.
Skjetlein mener at det viktigste for et godt studentliv er å ha en sosial omgangskrets, gode venner og at man føler en tydelig tilhørighet et sted.
– Man må føle at man betyr noe, og at andre betyr noe for deg.
Dersom man ønsker å forbedre på tallene fra Shot-undersøkelsen, er dette veien å gå.