<b>HACKET</b>: Brukere som har fått profilen sin hacket publiserte svindelforsøk-innlegg på Facebook-eventet til «Samfundsmøte: Pyskedelika.»
HACKET: Brukere som har fått profilen sin hacket publiserte svindelforsøk-innlegg på Facebook-eventet til «Samfundsmøte: Pyskedelika.»

Svindelforsøk før Samfundsmøte

I forkant av lørdagens samfundsmøte, ble det lagt ut flere falske lenker under et innlegg på arrangementets facebookside. Disse ga seg ut for å være direkteoverføringslenker.

Publisert Sist oppdatert

- Aktørene bak lenkene er typisk ute etter bankkortinformasjon. Vi oppfordrer derfor alle til å bruke nettvett. Har ikke lenken adresse rettet til Samfundets nettsider eller til Youtube, er den sannsynligvis falsk, forklarer presse- og kommunikasjonsansvarlig Mads Harbo Sørum i styret ved Studentersamfundet.

<b>FJERNER INNLEGG:</b> Presse- og kommunikasjonsansvarlig Mads Harbo Sørum i styret ved Studentersamfundet forteller at de skal bli flinkere til å fjerne moderere innlegg og kommentarer.
FJERNER INNLEGG: Presse- og kommunikasjonsansvarlig Mads Harbo Sørum i styret ved Studentersamfundet forteller at de skal bli flinkere til å fjerne moderere innlegg og kommentarer.

Han forteller at flere slike falske lenker har dukket opp på Facebook-sidene til arrangementene den siste tiden, blant annet fordi det digitale tilbudet har økt. Arrangementsidene er i tillegg åpne for alle.

- Vi kan ikke gjøre stort mer enn å rapportere og slette kommentarene, men vi skal bli flinkere og raskere til å moderere og sjekke innlegg og kommentarer, forteller Sørum.

Det lå også flere kommentarer ute som tilbød billetter til en billig pris. Dette til tross for at Samfundsmøtene er gratis, men de er kun åpne for medlemmer dette semesteret.

LES OGSÅ: Dette er høstprogrammet på Samfundet

Bruker ekte profiler

- De som legger ut lenker er typisk brukere som har fått kontoen hacket og ikke falske kontoer. Det at hackerne legger ut falske lenker fra en ekte profil gjør det ekstra vanskelig å plukke opp for Facebook sine algoritmer, utdyper Sørum.

Han forteller at de så langt ikke har fått melding om noen som har blitt ofre for nettsvindelen.

- Vi har fått beskjed om en person som har gått inn på de falske lenkene, men som har fattet mistanke i tide, og ikke gitt fra seg sensitiv informasjon, sier Sørum.

Etterlyser mer promotering av ekte lenker

Eirik Sande tok opp problemet under kritikk av lørdagens Samfundsmøte.

<b>FALSK LENKER:</b> Eirik Sande gratulerte det nye styret med sitt første Samfundsmøte, men rettet samtidig kritikk mot falske lenker publisert på Facebook-siden til arrangementet.
FALSK LENKER: Eirik Sande gratulerte det nye styret med sitt første Samfundsmøte, men rettet samtidig kritikk mot falske lenker publisert på Facebook-siden til arrangementet.

- Sist jeg sjekket så jeg syv kommentarer med falske lenker på det siste innlegget, kommenterte Sande fra talerstolen.

I det samme innlegget ønsket han at de ekte lenkene blir synliggjort bedre framover, spesielt i en tid der det kun er plass til 200 i Storsalen.

- Det er ingen innlegg på arrangementets Facebook-side om hvor man finner direktesendingen av Samfundsmøtet, og man må nærlese beskrivelsen til arrangementet for å finne den, påpekte Sande til lørdagens forsamling i Storsalen.

LES OGSÅ: Astrid S er første artist på programmet til UKA-21

Tar selvkritikk

Samfundet tar imot kritikken, og påpeker at dette fortsatt er en noe uvant utfordring for dem.

- Vi kan absolutt bli flinkere til å promotere direktesendinger, og hvor de strømmes fra, for eksempel i innlegg, sier Sørum.

Han minner på at det vil komme nye svindeltilfeller under arrangementer på Samfundet og oppfordrer igjen alle til å bruke nettvett.