En sulten kveld på Sesam
De fleste kvelder på Samfundet fører til Sesam. Studentkunder forteller om kjærligheten til spisestedet.
Det er torsdag kveld, den siste uken av faddertiden. Jeg står sammen med fotografen utenfor Studentersamfundet. Både på venstre og høyre side av Samfundets hovedinngang ligger spisestedet Sesam.
Vi er omringet av studenter iført alle slags antrekk: fra oktoberfestdrakter til Hawaii-skjorter eller overhodet ingen skjorte. Flere kan sees gående med aluminiumspakkede kebaber
En horde med mennesker slippes av en buss på andre siden av veien. Stort sett alle løper over veien når de ser at det er klart, og flere går målrettet inn på Sesam.
Klokken er rundt 22:45, og en jente i følget blir forbauset over at vennene går inn på Sesam nå.
– Hæ? Skal dere ha mat før byen?
Da vi tar en tur inn på det som kalles kebabsiden av Sesam, observerer vi en student som kommer inn på Sesam, går bort til skranken og sier:
– Du vet hva jeg vil ha, og gjør den ekstra sterk.
Hyggelig med fulle folk på jobb
Fotografen og jeg trasker inn på det som ofte kalles burgersiden av Sesam. Her møter vi Hasan Nurullah Sahin, som er daglig leder. Sahin er blid og utadvent og tar godt imot oss fra første øyeblikk.
Sahin forteller at de tok over Sesam ved eierskiftet i 2019.
De åpner dørene klokken tolv på dagen og holder åpent til klokken tre på natten.
– Vanligvis kommer det flest folk fra og med klokken åtte på kvelden og helt frem til stenging klokken tre, forteller Sahin.
De jobber mye med studenter, noe Sahin forteller at han trives med.
– Vi treffer mange fulle folk i løpet av en vakt, og da skjer det selvfølgelig litt av hvert, men det er bare gøy, sier han fornøyd.
Vi avbryter samtalen vår da en gjeng studenter utkledd i diverse kostymer strømmer inn døren. Sahin tar imot hver enkelt person med et smil og et «heisann!».
En student iført svart kjole og rød leppestift bestiller seg en burger. Han setter seg ned på en stol og sier:
– Dere tjener godt på meg denne uken. Det blir burger hver eneste kveld.
LES OGSÅ: Espen bruker maksimalt 300 kroner på mat i måneden
Alle blir sultne samtidig
Sahin forklarer at de er nødt til å være veldig effektive. De rolige periodene er kortvarige.
– Studentene kommer ofte samtidig, og alle er sultne, påpeker han med et smil.
Resten av de ansatte nikker når Sahin forteller at det blir veldig hektisk til tider.
– Det kan bli litt tungt for oss, men det går fint, sier han.
På grunn av pågangen på kveldstid serverer de ikke hele menyen, slik som de ellers gjør på dagtid.
– Vi serverer kun én størrelse i burgere akkurat nå: 160 gram.
Sahin forklarer at dette er fordi de ellers ikke får nok tid til å tilberede maten for å servere alle som vil ha.
– Hvis vi kjører hele menyen, rekker vi det ikke. Men nå starter jobben, sier Sahin og ser ut døren.
Det svermer av studenter på gaten utenfor, og flere av dem ser ut til å ha satt sikte på dørene til Sesam.
Lenge leve kyllingburgeren
Medisinstudentene Camilla Kvamme og Line Kristin Sørum sitter på benken utenfor Sesam og spiser pommes frites.
De vurderer å dra inn på Studentersamfundet og derfor er en liten matbit fra Sesam midt i blinken.
Sørum forteller at hun dro på Sesam for første gang i fadderuken sin for fire år siden.
– Jeg ble bare med noen på Sesam en kveld etter at vi hadde vært på Samfundet, utdyper hun.
De tror at grunnen til at de nå sitter her og spiser mat fra Sesam, trolig er nettopp beliggenheten.
– Det er nærme der vi bor, samt Samfundet, naturligvis, forklarer hun.
Kvamme legger gledelig til at billige pommes frites også er del av grunnen til at de sitter her nå. Hun forteller at hun skal inn på Samfundet når hun har spist opp pommes frites sine.
Mens Kvammes favoritt virker å være pommes frites, forteller Sørum sørgelig om kyllingburgeren hun ikke har fått tak i de siste gangene hun har vært på Sesam.
– Jeg savner kyllingburgeren. Derfor kjøper jeg aldri burger lenger. Det kan du skrive! Kanskje de tar den tilbake, ler hun.
Jeg spør dem om de har opplevd noe rart eller spesielt i forbindelse med å være på Sesam, eller å sitte utenfor og spise slik som nå.
– Ja, men samtidig synes jeg ingenting er rart i fadderukene, forklarer Sørum.
Først og fremst fyllamat
Informatikkstudenten Jakob Elias Relling er på sitt andre år på studiet og godt kjent med Sesam. Vi finner ham sittende på bussholdeplassen utenfor Samfundet med en kebab i hånden.
– Som regel stikker jeg innom Sesam etter at jeg har vært på Samfundet, sier han.
Relling reflekterer rundt påvirkningen av alkohol på nytelsen av maten.
– Har du promille, synes du det er godt med kebab uansett.
Maten på Sesam får terningkast fire av Relling, som samtidig tilføyer at han ikke er sikker på om maten ville fått like høy skår om han skulle vurdert den i edru tilstand.
– Jeg har ikke opplevd å spise på Sesam mens jeg har vært edru enda, forklarer han.
Relling sier at han vil anbefale alle andre som er i området å kjøpe seg kebab på Sesam.
– Eller hamburger, for så vidt! Hamburgeren er også veldig god, men kebab er min favoritt, forteller han og gjør en liten hilsning med kebaben.
Å dele en kebab
Vi blir litt forundret når vi får øye på enkelte mennesker med strømpebukse på hodet. På trappa til Samfundet ser vi tre stykker sittende og spise noe vi gjetter kommer fra Sesam.
Fadder for bygg og miljøteknikk, Åshild Grytaas, forteller at de naturligvis er utkledde som Pitbull, ettersom det er faddergruppas tema for kvelden.
Sammen med Grytaas sitter to av hennes fadderbarn, Brage Løver og Fredrik Lunde, som forteller at de gikk for kebabrullen fra Sesam i kveld.
Grytaas forteller at hun er vegetarianer og for øyblikket spiser en falafelburger.
– Det er første gang jeg spiser burgeren, men jeg har ofte spist falafelrullen og den er veldig god, meddeler hun og tar en ny bit av burgeren sin.
Fadderbarnet Løver forteller at etter å ha vært inne på Samfundet og danset og moret seg, er man gjerne litt sulten når man går ut hoveddørene.
– Når man da får øye på en kebabsjappe, er det veldig lett å bare gå rett inn, forklarer han.
Grytaas sier seg enig i at plasseringen til Sesam har masse å si.
– Det lukter godt, så man blir litt dratt mot det med én gang man kommer ut.
Lunde er enda et fadderbarn, og han forteller at han gladelig gir Sesam terningkast fem, til tross for at det er enighet i gruppen hans om at maten er litt dyr.
De vil anbefale å dra på Sesam om man har vært ute på byen og har lyst på en liten matbit.
– Det er ikke sånn at maten er verdens beste, men det er perfekt plassering og rask levering, så da funker det, fastslår Løver.
Første kvelden i fadderuka forteller Løver at faddergruppa var på Samfundet. Han ble da spurt av ene fadderen om å dele en kebab.
Klasseforskjell på venstre og høyre side
Gruppen får nå selskap av nok en fadder for bygg og miljøteknikk. Bjørn Brørvik slenger seg raskt med i samtalen når han hører at vi prater om Sesam.
– Ikke besøk kebabsiden, hold dere til burgersiden, sier han med én gang.
Brørvik mener det er fort gjort å havne i kebabkøen når man går ut av Samfundet en sen kveld, men han vil fraråde det.
– Det er klasseforskjell på maten, påstår han.
Ettersom han mener burgeren er bedre enn kebaben, gir Brørvik Sesam alt i alt terningkast fire.
Han glemmer ikke fadderrollen og tilføyer at han uansett vil anbefale alle å spise noe etter at de har vært ute og festet.
– Det viktigste er å spise noe, spesielt nå i fadderuka når det er så hektisk.
LES OGSÅ: Dette er de beste frossenpizzaene
Gode råd fra Sesam-gåere
Kvamme og Sørum konkluderer med at maten i seg selv får terningkast fire, men takket være stemningen og atmosfæren, får opplevelsen av å bestille mat på Sesam en femmer.
Hvis du skal til eller fra Studentersamfundet, er Sesam stedet å dra til for mat, ifølge jentene.
– Det er en del av studentopplevelsen. Du må ha vært her minst én gang, forklarer Sørum.
Kvamme forteller at Sesam ikke nødvendigvis er den plassen du drar innom hvis du er på fest i midtbyen.
– Hvis du drar til Sesam da, er det ikke for kvaliteten på maten, det er for lojaliteten, avslutter hun.