NEDGANG: Leder Elise Håkull Klungtveit av Pedagogstudentene er bekymret for utviklingen.
NEDGANG: Leder Elise Håkull Klungtveit av Pedagogstudentene er bekymret for utviklingen.

Dramatisk nedgang i søkere til lærerutdanninger

– Jeg er dessverre ikke overrasket, men veldig bekymret, skriver leder av Pedagogstudentene.

Publisert Sist oppdatert

Klokken 11 i dag publiserte Samordna Opptak søkertallene til høyere utdanning for 2022. I Samordna Opptaks pressemelding heter det at 12,4 prosent færre søkte høyere utdanning i år enn i 2021, men at nedgangen er forventet. De samlede søkertallene til lærerutdanningene gikk ned med hele 11,4 prosent.

Pengene må på bordet

Nedgang for lærerutdanninger

  • Lektorutdanningen nedgang på -7,2 prosent
  • Grunnskolelærerutdanningen for trinn 5-10 nedgang på 3,7 prosent
  • Barnehagelærerutdanningen nedgang på hele 25,6 prosent
  • Kun grunnskolelærerutdanningen 1-7 har en oppgang på 6,5 %

Trenden med en generell nedgang til søkere til lærerutdanningene fortsetter. I en pressemelding fra Pedagogstudentene onsdag formiddag uttrykker de skuffelse og bekymring over utviklingen. Leder Elise Håkull Klungtveit av Pedagogstudentene har ved tidligere anledninger kritisert opptakskrav og kvalitet på utdanningsprogrammene, og tror de lave søkertallene skyldes den langvarige underfinansieringen av lærerutdanningene.

– For å rekruttere og utdanne nok lærere, trengs lærerutdanninger av høy kvalitet. Da må pengene på bordet, og det nå! sier Klungtveit.

Lytt til studentene

Videre i pressemeldingen står det at lærerstudentene i årevis har rapportert om lærerutdanninger som ikke svarer til forventingene, gjennom Studiebarometeret. De mener at man må lytte til hva studentene har behov for før trenden kan snu.

– Vi må ta den unge generasjonen på alvor, de søker seg ut utdanninger de vet er gode. Vil vi ha flere søkere til lærerutdanningene, må vi lytte til tilbakemeldingene fra studentene.

Pedagogstudentene uttrykker at de har store forventninger til at Støre-regjeringen ikke bare snakker om høye ambisjoner, men også viser det ved å gi lærerutdanningene de nødvendige økonomiske rammene.

– Nå håper vi at motiverte søkerne får plass, og en fantastisk studietid slik at de blir værende i verdens viktigste yrke, avsluttes pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS