Studenter bruker flere tusen kroner på språktester

Flere universiteter krever kostbare språktester for å reise til utlandet.

Publisert Sist oppdatert

Khrono meldte i mars at antallet studenter som reiste på utveksling i fjor er tilbake på samme nivå som før pandemien. For de fleste studenter vil undervisningsspråket på det nye universitetet være engelsk, noe som kan virke skummelt for noen og gledelig for andre. Flere universiteter krever at studentene viser til engelskkunnskaper før avreise. Dette er for å sikre at språket ikke blir den største barrieren ved å studere i utlandet. Man kan teste sine språkferdigheter i engelsk gjennom flere ulike tester og en av de mest populære testene somblir brukt over hele verden, er TOEFL-testen.

TOEFL

• TOEFL står for Test of English as a Foreign Language.

• Dette er en standardisert test som godkjennes av over 11 000 universiteter og andre institusjoner over hele verden.

• Testen tilbys av Educational Testing Service (ETS).

– Nesten like mye en stresstest som en engelsktest

Psykologistudent Ingebrigt Sæther ved NTNU forteller at han synes selve testen var ganske stressende. Han tok den digitalt hjemme og måtte filme seg selv.

– Man blir observert av en ETS-ansatt under selve testen. De sjekker at alt er som det skal, at du ikke har noe å jukse med inni genserermet eller under bordet. Det er jo forståelig, for det kan virke lett å jukse.

Sæther ønsker å bruke testen til å komme inn på en mastergrad i Danmark. Han forteller at testen er delt i fire: lesing, lytting, skriving og snakking. For lesedelen måtte han disponere tiden selv og for de tre andre delene måtte han følge strenge tidsrammer. Man får se videoer og høre lydklipp som ikke kan settes på pause.

MASTER: Ingebrigt Sæther tok språktesten for å komme inn på master i Danmark.

– Du får ett forsøk på snakke-delen. Det blir nærmest like mye en stresstest som en engelsktest. Man blir satt på prøve. Jeg tok det nesten mer seriøst enn faktiske hjemmeeksamener jeg har hatt, sier han og ler.

Da Fysioterapistudent Marlene Silseth Danielsen (24) skulle ta testen, måtte hun ta den hjemme på grunn av pandemien.

– Det var veldig greit å ta den hjemme. Siden testen var på nett, brukte de en slags proctor som stengte all tilgang til forbudte nettsider og annen hjelp, sier hun.

Danielsen forteller videre at hun følte seg forberedt på testen, men at hun var ganske stresset.

– Jeg husker at jeg måtte lytte til en samtale der det var lagt inn bakgrunnsstøy, og jeg hørte ingenting av det som faktisk ble sagt. Jeg fikk kun høre klippet én gang – sånn kan det jo være i virkeligheten.

LES OGSÅ: «Skriver du husmorsporno?»: – Serielitteratur er en sjanger for alle

Kun ett testsenter i Norge

TOEFL-testen vil prøve studentens engelskkunnskaper på et akademisk nivå, slik de faktisk bruker i undervisning. I Norge finnes det kun ett testsenter som tilbyr TOEFL-testen. Dette er på Rosenholm campus i Nordre Follo.

PÅ TESTSENTERET: Andrea Sandbu Numme tok språktesten på Norges eneste testsenter i Nordre Follo.

Andrea Sandbu Numme (24), som studerer biomedical engineering på Danmarks Tekniske Universitet, forteller at hun tok testen der.

– Vi satt ti stykker i et rom i hver vår bås, med hver vår pc og hodetelefoner. Alle satt og snakket inn i sine egne mikrofoner om hverandre. Det var litt som å ta en eksamen, bare med snakking og skriving om hverandre. Det var litt merkelig, sier Numme og humrer.

Sæther mener at hjemmetest er et godt alternativ.

– Jeg er ganske travel, så jeg hadde ikke mulighet til å reise til testsenteret, forteller Sæther.

Han legger til at han tror dette gjelder mange studenter, spesielt i Trondheim.

– Det var mye mer beleilig å ta testen hjemme, selv om det var litt kronglete til tider, fastsetter Sæther. Han utdyper at han måtte rydde pulten og filme rommet med pc-kameraet. På den måten viste han at han ikke hadde som intensjon å jukse.

– Kunne økt prisen til latterlig høye summer

Da Sæther fant ut at han ville trenge en TOEFL-test, var det få dager igjen til fristen for å søke studier i Danmark gikk ut. Derfor måtte han bestille en test på kort varsel, noe ETS tilbyr jevnlig.

– Jeg måtte betale en senoppmelding-avgift på 500 kroner, da jeg bestilte testen mindre enn fire dager før selve testen. Totalt betalte jeg rundt 5000 kroner, siden skatt og ekstra gebyrer kom i tillegg. Jeg trodde ikke det ville koste så mye. Dette er jo en del penger for en student med ordinær studiestøtte.

Testen koster ordinært rundt 3400 kroner. Studentene vi har snakket med, betalte testene av egen lomme.

HJEMMETEST: Marlene Silseth Danielsen var fornøyd med å ta språktesten hjemme.

I tillegg til TOEFL-testen er det mulig å kjøpe en rekke forkurs til testen. Sæther legger til at disse var generelle engelskkurs og øvingstester, og at disse ikke var delaktige i sluttresultatet for selve språktesten.

– Det kunne økt prisen til latterlig høye summer; det fantes ikke grenser for hvor mange kurs jeg kunne legge til. Jeg så personlig ikke behov for disse, men de kan være greie å ha om man ikke har hatt engelskundervisning tidligere, forklarer han.

Han forteller at det ligger mye gratis på nett fra før av, i tillegg til gratis kurs på ETS sine egne sider.

– Det er jo en ganske stor sum, spesielt når testen kun er gyldig i to år. Man risikerer jo å ikke komme inn på skolen man tar testen for, sier Numme.

LES OGSÅ: Økning av gonoré blant studenter

Powered by Labrador CMS