<b>SOSIALT:</b> Etter et seks uker med prosjektarbeid ble det et tett sosialt samhold mellom Bergstrøm og Frøberg og resten av gruppen.
SOSIALT: Etter et seks uker med prosjektarbeid ble det et tett sosialt samhold mellom Bergstrøm og Frøberg og resten av gruppen.

Et fåtall studenter slapp gjennom nåløyet:

Tove og Sofie utkonkurrerte 400 andre søkere

I sommer lekte ti utvalgte studenter seg i internshipet Sandbox. To NTNU-studenter tar med seg seks uker fylt med unike erfaringer.

Publisert Sist oppdatert

Mange studenter benytter sommerferien til å tjene litt ekstra til livets opphold. Lenger ut i studieløpet kan man være så heldig å lande et relevant internship eller sommerjobb. Sommeren 2020 var preget av nedstenginger og annulerte og utsatte kontrakter, som gjorde at flere studenter sto uten sommerjobb. Til tross for pandemien fikk økonomi- og finansselskapet Storebrand gjennomført internshipet Sandbox, der ti heldige studenter fikk delta på et seks ukers langt innovasjonsprosjekt.

Totalt var det 400 søkere, der tre NTNU-studenter fra helt ulike studieretninger kvalifiserte seg til en plass. To av disse var Tove Frøberg på fjerde året i industriell økonomi og Sofie Bergstrøm på masterstudiet i arbeids- og organisasjonspsykologi. De fikk muligheten til å riste i grunnmuren til selskapet med et utenforstående blikk, i tverrfaglige team med tett samhold.

<b>LEDER I SIT:</b> Sofie Bergstrøm begynner nå på siste året på master i arbeids- og organisasjonspsykologi. Hun er nåværende styreleder i Sit og aktiv i studentpolitikken.
LEDER I SIT: Sofie Bergstrøm begynner nå på siste året på master i arbeids- og organisasjonspsykologi. Hun er nåværende styreleder i Sit og aktiv i studentpolitikken.

Fra sommerservitør til produktutvikler

Både Frøberg og Bergstrøm har tidligere hatt sommerjobber utenfor sine kompetansefelt. Hos Storebrand derimot ble de nøye utplukket basert på sitt studieløp og erfaringer.

– Tidligere sommere har jeg jobbet på restaurant og det var en helt annen jobb. Nå ble jeg ansatt for min kompetanse, ble utfordret og har lært utrolig mye. Dette har vært et helt annet nivå av en sommerjobb. Jeg anbefaler virkelig alle å søke Sandbox, en erfaring som jeg er stolt av å ha på CV-en min, sier Bergstrøm.

LES OGSÅ: Politiet ble kontaktet to ganger i forbindelse med et linjeforeningsarrangement

Prosjektarbeidet foregikk over seks uker totalt, med oppstart etter eksamensperioden. Ukene var spredd til fire uker fra start, deretter to uker ferie og to avsluttende uker. Det hele ble avsluttet med en presentasjon for toppledelsen og resten av Storebrand. Resten av sommeren fikk de tid til andre ting.

– Tidligere har jeg jobbet hele sommeren, så Sandbox opplevdes ikke som altoppslukende. Resten av sommeren var helt åpen til fritid og en Norgesferie, sier Frøberg.

Personlige egenskaper

Med et bredt spekter av relevante studier, spilte også erfaring og engasjement inn i søknadsprosessen. For å skille kandidater er det mange faktorer som spiller inn. Drivkraft i verv eller frivillighet kan nemlig være esset i ermet, sier konserndirektør i HR-avdelingen i Storebrand Tove Selnes.

Hun er ansatt i Storebrand som konserndirektør for People, et selskap som jobber med rekruttering, vikar- og konsulentformidling.

– Rett innstilling og personlige egenskaper kan være vel så viktig som faglige resultater og erfaring. Vi ser på fagbakgrunn, personlighetstype og eventuell praktisk erfaring som er relevant for de mange oppgavene som skal løses.

Bergstrøm takker seg selv for at hun har vært engasjert i flere frivillige verv.

– Jeg har jo vært seks år i studentpolitikken og er nå styreleder i Sit. De vervene håper jeg har hjulpet meg til å få plassen, sier Bergstrøm.

En mulighet til å påvirke

Generelt fungerer et internship som en smakebit på en potensiell jobbhverdag, samtidig som at selskapet får innblikk i hvordan dagens studenter, framtidens utviklere, arbeider og tenker. På Sandbox fikk deltakerne arbeide i team på fem, innen områder som sparing og pensjon. Det var ingen krav til erfaring innen finans, kun nysgjerrighet. Hensikten var ikke å ferdigstille, men å forsøke å utvikle et produkt Storebrand kunne tilbudt i framtiden. Selnes er opptatt av at Sandbox skal være et unikt springbrett til arbeidslivet.

<b>SAMMENSATTE TEAM:</b> Tove Selnes forteller at Sandbox ønsker seg studenter med ulik studiebakgrunn.
SAMMENSATTE TEAM: Tove Selnes forteller at Sandbox ønsker seg studenter med ulik studiebakgrunn.

– I løpet av seks uker får studentene et godt innblikk i hvordan Storebrand jobber med innovasjon og konseptutvikling. I tillegg får de råd om karriere, en egen mentor og faddere som støtter dem underveis i prosessen, sier Selnes.

Hvert sammensatte team var et frisk pust for Storebrands etablerte produkter og ideer. Bergstrøm krysser fingrene for at tjenesten blir lansert en dag.

– Vi fikk signaler om at arbeidet vårt var svært interessant for Storebrand sin framtid. Alle i teamet har et håp om at noen av elementene vi utviklet kan bli tilgjengelige. Vi skulle gjerne hatt produktene selv, men jeg kan ikke si konkret hva vi utviklet, sier Bergstrøm.

LES OGSÅ: Sit lanserer grubletelefon

Fokus på tverrfaglighet og nyskapende ideer

Av de 400 søkende, var nåløyet smalt for å skille ut de ti mest kvalifiserte. Kandidatene ble tatt opp fra et bredt utvalg av studier fra flere av Norges universiteter og høgskoler.

– I Sandbox-utlysningen skrev de at psykologistudenter tidligere har vært tatt opp. Det var veldig kult at de etterlyste mitt fagfelt. Et fagfelt som kanskje ikke automatisk er det man ser for seg at kan jobbe innen finanssektoren. I gruppen var det også en fra sosialantropologi, sier Bergstrøm.

Alle ble nøye fordelt inn i to team, med fokus på tverrfaglighet og personlige egenskaper. Før internshipet startet i juni fikk de tilsendt relevant litteratur og digitale foredrag som ga nyttig kunnskap til innovasjonsprosjektet. Selnes forteller at de tar et møte med deltakerne som også får være med på å definere teamene.

<b>PERFEKT MULIGHET:</b> Som fjerdeårig student på industriell økonomi var Sandbox midt i blinken for Frøberg.
PERFEKT MULIGHET: Som fjerdeårig student på industriell økonomi var Sandbox midt i blinken for Frøberg.

– Litt av poenget med Sandbox er å sette sammen teams med et bredt spekter av utdanning og erfaring. Det skaper en stor verdi for både oss og studentene. Derfor ser vi etter søkere i høyere utdanningsløp innen alt fra IT, økonomi og entreprenørskap, til strategi og forretningsutvikling, design og atferdspsykologi, sier Selnes.

Bergstrøm følte aldri at hennes erfaring ikke var relevant for jobben.

– Basert på at jeg går arbeids - og organisasjonspsykologi er det spennende bare det å jobbe i grupper med et felles mål. Jeg følte virkelig at jeg hørte til, og at jeg fikk brukt min kompetanse. Finans og økonomisk atferd handler jo om mennesker, sier Bergstrøm.

LES OGSÅ: Samfundet har fått halvert medlemstallene sine så langt i år

Fikk en hel etasje for seg selv

I år har flere vært uheldige med avlyste arrangementer og sommerjobber. Sofie Bergstrøm er utrolig takknemlig for at Sandbox ble gjennomført og håper at så mange så mulig kan få en like innholdsrik sommer neste år.

– Jeg har fått en helt fantastisk sommer. Allikevel vet jeg at mange studenter har vært uheldige denne sommeren, med annulerte kontrakter og sommerjobber. Da sitter jeg med litt dårlig samvittighet for at så mange ikke fikk den muligheten jeg fikk i år. Det var fantastisk av Storebrand å hive seg rundt og tilpasse programmet til situasjonen vi alle sto i, sier Bergstrøm.

Etter at første uken ble gjennomført digitalt, gikk de over til fysisk oppmøte. Da fikk Sandbox en hel etasje for seg selv hos Storebrand på Lysaker, som gjorde at Frøberg og Bergstrøm fikk den sommeren de planla.

– Jeg håper virkelig at alle som tilbyr sommerjobber og internships neste år planlegger for en usikker sommer, slik at flere kan få muligheten selv om ting kanskje endrer seg. Studentene som kommer med får erfaring, bygger nettverk, får en fantastisk pakke for å kunne utvikle seg, bruke kompetansen sin og bli sett, sier Bergstrøm.

Oppfordrer andre til å søke

Forhåpentligvis vil vi neste sommer være forberedt på smittevern og sosial avstand. Allerede nå kan det være lurt å få oversikt over stillingsannonser og søknadsfrister.

– Jeg vil påstå at ingen kommer ikke til å angre på at de bruker en sommer på et internship som Sandbox. Det er en uvurderlig praksis ved siden av studiene. Søknadsprosessen starter allerede nå snart, så let etter Sandbox-utlysningen eller noe annet som virker spennende for deg, sier Bergstrøm.

Søknadsfristen hos Sandbox er i november. Frøberg anbefaler å få et overblikk over hva du ser etter i en lærerik og sosial sommer allerede nå.

– Det var en veldig bearbeidet stillingsannonse, med blant annet tverrfagelige team og var relevant for min studieretning. Samtidig fikk alle så god kontakt under prosjektarbeidet, så det var virkelig en periode for selvutvikling, sier Frøberg.

LES OGSÅ: Matanmeldelse: Høstens beste kebab