Leder:

Frivillighetens død i Dødens dal

Vervet koster mer enn det smaker for enkelte UKEfunksjonærer. Hvis UKA vil fortsette å drives av frivillige, har de et ansvar for å ta tak i slike erfaringer.

Publisert Sist oppdatert

Da jeg ble frivillig på Samfundet, ble jeg forelsket.

Samfundet var mystisk, fullt av historie, og med nye overraskelser rundt hvert hjørne. Under Dusken lærte meg masse, og trakk meg inn i et varmt fellesskap som har gitt meg noen av mitt livs beste venner.

«Hedda» sitt møte med UKA ble dessverre annerledes. I denne utgaven av Under Dusken forteller hun at arbeidsoppgavene ikke tilsvarte informasjonen hun fikk da hun ble tilbudt vervet. Hedda var ofte sulten og kald på jobb, og fikk få pauser. Hun fikk heller ikke igjen i form av sosiale arrangementer, som hun ble lovet.

Studentersamfundet skiller seg ut fra de fleste utesteder og kulturarenaer fordi det ikke har et mål om å tjene penger, men snarere at frivillige og klientell skal ha det gøy der. UKA har mistet dette av syne når jakten på overskudd går foran de frivilliges trivsel.

UKEfunksjonærene skal få lønn i form av nye venner og gode minner. Når det mangler, uteblir UKEfølelsen.

LES MER: Under Dusken nr. 11 kan du lese her, eller hent ditt magasin på campus.

Ironien er at det hadde vært langt vanskeligere å behandle lønnende ansatte slik UKA behandler sine frivillige. Arbeidsmiljøloven stiller krav til arbeidstid, pauser og arbeidsoppgaver, og holder arbeidsgivere ansvarlig. Det er ingen lov som passer på de frivillige. Da blir det desto viktigere at UKA innfrir løftene til de studentene som stiller opp.

Ledelsen i UKA bruker pandemien til å forklare deler av Heddas opplevelse. Vi som har fulgt UKA har imidlertid møtt andre som Hedda med lignende historier før, og vi hører ikke om «slaveopptaket» for første gang.

UKA har betydd mye for tusenvis av Trondheimsstudenter, akkurat som Under Dusken har betydd mye for meg. For andre kan det være en fin måte å få en smakebit av frivilligheten før de forplikter seg til andre verv på lang sikt, som UKEledelsen selv peker på. Derfor må vi unngå at alle de gode erfaringene skal trenge å komme med en advarsel til nye studenter om UKAs slaveopptak.

UKA-21 var en suksess vi knapt turte å håpe på for bare et halvt år siden, men suksessen har en bismak når den går på bekostning av de frivilliges trivsel og syn på studentfrivilligheten.

LES OGSÅ: Nå kan du stemme ved Studenttingsvalget 2021

Powered by Labrador CMS