KRISTIN SØKER JOBB

Veien til drømmejobben: kommunikasjonsrådgiver

Publisert Sist oppdatert

Tiden min som litteraturvitenskapstudent er snart over, og arbeidslivet står for tur. Mulighetene er mange, men fallhøyden føles stor. Jeg kontakter derfor folk med jobber jeg er nysgjerrig på, og håper de har noen betryggende råd å komme med. Frode Fossvold Jørum er én av disse.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle sitte her som kommunikasjonsrådgiver ved NTNU, forteller han.

Frode er 49 år med en utdannelse innen kulturarbeid, og har selv kjent på det å føle seg retningsløs. Jeg forteller at jeg føler de rundt meg har drømmer de jobber mot, og spør om han hadde dette da han var yngre.

– Jeg misunner de som har hatt drømmejobben klar siden de var unge. Da har man en plan, og det var jeg dårlig på, sier han.

Bred kompetanse

Frode er kommunikasjonsrådgiver ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, som ligger under Institutt for psykologi. Men hva innebærer denne jobben? Svaret viser seg å være like langt og komplisert som stillingsbeskrivelsene i de utallige annonsene jeg har lest i løpet av jobbsøkingen.

– Noen har faste, daglige oppgaver, mens andre er som meg og har en veldig variert arbeidsdag. Det avhenger av hvor man jobber og hva behovet på arbeidsplassen er, forklarer Frode.

Arbeidet hans innebærer å lage en strategi basert på hvordan man ønsker at bedriften skal fremstå, samt en handlingsplan for hvordan man skal oppnå dette. Deretter måler man resultatene og ser hva som fungerer.

– Som kommunikasjonsrådgiver er det en fordel om du kan mye rart. Jeg har alltid vært en nysgjerrig type, noe som gjør at jeg kan litt om mye, forteller han.

Jeg ser meg rundt på kontoret hans. Vi sitter omgitt av tekniske duppeditter og fotografier han selv har tatt, og jeg tar meg i å sammenligne meg med ham. Hjemme på hybelen har jeg to nedstøvede kameraer, et digitalt tegnebrett jeg glemmer at eksisterer og en podkast-mikrofon jeg bare bruker når jeg spiller med venner. I følge Frode er et slikt mangfold av interesser et godt utgangspunkt for å bli kommunikasjonsrådgiver.

MER AV KRISTIN SØKER JOBB: Bibliotekar – den uoppnåelige drømmen?

– Hver rådgiver kan forskjellige ting, men fellesnevneren er at vi er gode på kommunikasjon. Vi forsøker å formidle bedriftens budskap på best mulig måte, sier han.

Frode forteller at han trives best når han kan formidle ny kunnskap i samarbeid med forskerne ved instituttet, men dette har ikke alltid vært like lett. Det har vært vanskelig å få dem til å banke på hos ham for å få hjelp med formidlingen.

– Det har påvirket motivasjonen en del, men heldigvis begynner det å bli bedre nå. Det er jo sånn verden går fremover: at vi deler kunnskapen vår med hverandre, forteller han. Frode har jobbet ved NTNU siden 2014, og for et år siden tok han en videreutdanning i kommunikasjonsrådgiving for å få faglig påfyll. Studietiden min trenger altså ikke være helt ferdig ennå, om jeg skulle savne det senere.

– Vi var folk i alle aldre og med ulik bakgrunner. Det ga meg en faglig tyngde og en større selvtillit i arbeidet jeg gjør, sier han.

GI FAEN: Jo tidligere du kan gi blaffen i hva andre syns, jo bedre får du det.

Bedragersyndrom og sammenligning

Tankene Frode har rundt livet generelt, minner meg om mine egne. Når han forteller sin historie, sammenligner han ofte ferdighetene sine med kollegaer og venner. Jeg spør om han har hørt om «bedragersyndromet».

– Gjett om. Det har jeg hatt store deler av livet. Heldigvis har en fast jobb og gode tilbakemeldinger gjort at jeg stoler mer på meg selv, svarer han.

Det han forteller, overrasker meg. Han slår meg som en sikker og kompetent type, og jeg føler meg brått mindre alene.

– Jo tidligere du kan begynne å gi faen, jo bedre. Det har egentlig ingenting å si om du syns andre er flinkere, eller om du er redd for hva andre tenker om deg, forteller Frode.

Det virker som om han benytter muligheten til å strekke hånden bakover i tid og filleriste budskapet inn i sitt yngre selv. Kanskje han også ser noe av seg selv i meg. Jeg forteller han at jeg skal prøve å bry meg mindre, men at dette er vanskelig. Jeg er redd for å skuffe dem som står meg nærmest.

– Drit i dem! Det viktigste er at du har det bra, sier han.

Innerst inne vet jeg at han har rett. Hvorfor jeg likevel glemmer å ta hensyn til ønskene mine er et mysterium. Det er vanskelig å skille målene mine fra forventningene jeg tror venner og familie har til meg.

Trenger man å ha en drøm?

Frode forteller at han drømte om å bli skuespiller da han var yngre. På scenen følte han seg levende, men han slo fra seg drømmen nokså raskt.

BEDRAGERSYNDROMET: Den eneste man bedrar er seg selv.

– Jeg hadde ikke disse «albuene» som man trenger for å bli lagt merke til, forteller han og beveger albuene som en soldat som krabber seg fremover.

Frode forteller om en karriere fylt med bomveier. Han har jobbet på kro, i kulturenheten i Trondheim, og i 2012 var han arbeidsledig. I slutten av tredveårene visste han ikke hva han ville. Likevel føler han at disse erfaringene var nødvendige for å finne ut av hva han likte å jobbe med.

– Å finne riktig jobb er litt som å finne riktig kjæreste. Du må innom både hjerteknusere og dritt, sier han.

Å sammenligne arbeidslivet med kjærligheten er en analogi jeg mistenker hviler på erfaring. Tanken er skremmende, særlig når jeg trodde jeg var ferdig med kjærlighetssorg. Frode ser nok det forskrekkede uttrykket mitt når han følger opp påstanden med noen betryggende ord.

– De blir til erfaringer som hjelper deg å finne ut hva som er best for deg. Og plutselig åpner det seg en dør du ikke visste fantes. Det var sånn jeg havnet der jeg er nå, forklarer han.

Føler du at du endelig har drømmejobben?

– Ja, det gjør jeg, svarer Frode.

Engasjementet hans er både smittsomt og frustrerende. Jeg har også snakket med en bibliotekar, og da så jeg for meg et liv blant bøkene. Nå vil jeg plutselig bli kommunikasjonsrådgiver. Det eneste jeg vet er at jeg vil være i Trondheim, med kjæresten og et firbeint vesen jeg kan ha på fanget om kvelden. Foreløpig er det alt jeg trenger å vite.

LES OGSÅ: Sex, fyll, Smil & Gift – Norges kuleste kulturstemme er tilbake

Powered by Labrador CMS