Hjelp oss med å hjelpe dere!
Jeg og resten av Velferdstinget jobber med flere tiltak som skal treffe flest mulig studenter, men hva gjør vi med de studentene som vi ikke treffer?
Eksamensperioden er i gang og det blir stadig mørkere ute. I mediene kan man lese om en økende smittetrend, en statsminister som skjærer alle over en kam og studenter som i år heller skulle ønske de valgte å ta et friår enn å begynne å studere. Hvor enn man leter males det et bilde av at mange studenter har det ganske kjipt. Ordet velferd er byttet ut med ensomhet, stress og bekymringer.
Ingenting av dette er ny informasjon. Dette er utfordringer som man lenge har stått overfor, uten å ha alle de riktige løsningene. Studenter blir redusert til statistikk, og man jobber for å holde prosenten av de som sliter nede. Hvordan forhindrer man ensomhet? Hvilke tiltak fungerer? Hva gir mest for pengene og hvordan henger all denne problematikken sammen?
Disse spørsmålene er vanskelige å svare på, og ingen tiltak vil treffe alle. I Velferdstinget jobber vi med mange forskjellige aspekter av studentlivet. Vi jobber med å sikre gode bovilkår for de som bor hos Sit. At kantinene skal ha et godt og variert tilbud. Mulighetene for trening skal være gode og billigere enn hos konkurrentene. Vi arbeider også med at kurs og samtaletilbudene til Sit Råd og psykososiale helsetilbud skal være tilstrekkelige og av god kvalitet. Ikke minst jobber vi med frivilligheten. Der deler vi ut store summer av semesteravgiften til forskjellige studentforeninger, slik at de kan tilrettelegge for gode sosiale arenaer. På vårt forrige møte bestemte vi oss også for å gi ca. 4 millioner til en ny korona- pott som rulles ut om en uke eller to.
LES OGSÅ: Vil skape et samlet studenthus i Bergen
Vi jobber med disse tiltakene fordi vi vet det treffer mange studenter. Men hva med de studentene som vi ikke treffer? Hvordan skal vi hjelpe dem? Personlig tror jeg at et godt samarbeid, der utdanningsinstitusjonene tar mer ansvar for å forbedre studentenes situasjon kan hjelpe. Jeg var også så heldig å få snakke noen minutter med forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i et møte her om dagen, og de har nå satt ned en ekspertgruppe for å foreslå tiltak for å hjelpe studentene på nasjonalt plan.
Jeg vil komme med to oppfordringer. Den første går til utdanningsinstitusjonene: Det har vært utrolig dårlig informasjonsflyt knyttet til eksamen og undervisning de siste månedene. Dette har bidratt til mye stress og usikkerhet. Her må dere være tydeligere og komme med informasjonen i god tid! Bruk den makten dere har til å tilrettelegge for god, faglig sosial interaksjon.
Den andre oppfordringen er til dere studenter: Jeg er oppriktig redd for hvordan situasjonen kommer til å bli når vi nå går mot juletider. Hjelp oss med å hjelpe dere! Fortell oss hva dere trenger slik at vi kan få til treffsikre tiltak. Jeg ønsker ingen en jul alene i karantene.
Jeg og resten av Velferdstinget er her for dere. Så hvis dere har en idé, ikke nøl, ta kontakt!
LES OGSÅ: Studenter sliter under korona - Regjeringen oppretter ekspertgruppe