Debatt

Vi samfunnsvitere må vise hva vi kan

Det finnes mange muligheter for deg som samfunnsviter, men du må utvide søkefeltet og oversette kompetansen din til noe arbeidsgivere forstår.

NTNU tilbyr en rekke spennende emner innen internasjonal og offentlig politikk hvor man blant annet kan spesialisere seg innen bærekraft, politisk økonomi og organisasjons- utvikling. Problemet er at selv etter tre år sitter studenter igjen med følelsen av at det man har lært ikke direkte kan knyttes til arbeidslivet. Og hvis ikke vi vet det, så vet garantert ikke fremtidig arbeidsgiver det heller.

Da jeg satt i studentlaget til fagforeningen Samfunnsviterne, skjønte jeg hvordan jeg kan overføre kompetansen min til et språk arbeidsgiveren forstår. Du vet de semesteroppgavene som du skrev på grunnlag av ende- løse artikler og bøker? Dette gjøres med analytiske egenskaper hvor du identifiserer viktig informasjon fra store tekstmengder. Og den diskusjonsdelen i oppgaven? Det er evnen til å se det store bildet og drøfte ulike perspektiver i saken.

LES OGSÅ: Frist for semesterregistrering og tilrettelegging går ut

Det finnes mange muligheter, du må bare vite hvor du skal lete. Da jeg var leder for linjeforeningen på studiet, Leviathan, var vi med på å arrangere en bedriftspresentasjon som åpnet øynene mine for konsulentbransjen. Her gjennomførte vi caseoppgaver knyttet til digitalisering i helsetjenesten og analyserte mulige konsekvenser. Selv om samfunnsvitere ikke fikser de digitale løsningene eller har lignende dybdekunnskaper, trengs vi på teamet for å knytte sammen alle fagfeltene og bidra med kunnskap om hvordan det offentlige systemet fungerer.

For folk som ikke har gått noe samfunnsvitenskapelig selv, så er det ikke lett å vite at metodefag som SOS1002 gjør oss kvalifiserte for å jobbe med kvantitative arbeidsoppgaver på lik linje med samfunnsøkonomer. Klarer du å argumentere for kompetansen din, blir arbeidsmarkedet med én gang mye større.

Følg det du synes er interessant! Ta alle de emnene som virker spennende, men det er mange muligheter utenfor campus også. Er du interessert i journalistikk, kan du ta verv i Under Dusken; liker du sikkerhetspolitikk, kan du søke deg til Yata; vil du jobbe mer med fagforeninger, kan du stille til Samfunnsviterne. Poenget er at jo mer erfaring og kunnskap du har innen feltet, jo mer spisskompetanse bygger du, som igjen gjør deg mer egnet mot jobber du kan få.

LES OGSÅ: Politisk korrekt musikksensur

Når jeg blir spurt hva jeg ønsker å bli, ja, da vet jeg hva jeg skal svare. Jeg ønsker å jobbe innen Utenriksdepartementet med spesialisering innen risikoanalyse og sikkerhetspolitikk i Øst-Asia. Det er ikke sikkert at jeg ender opp der, men jo mer jeg jobber mot det, desto flere arbeidsplasser og stillinger dukker det opp på veien.

I en samtid preget av invasjoner, klimakriser og politiske polariseringer, spiller samfunnsvitere en sentral rolle. Se nytteverdien i studiet, bruk det og tør å rop enda litt høyere. Det er tydelig at behovet for studiet ditt er der, men noen ganger trenger arbeidsgiver hjelp til å se hvordan du kan bidra.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS