Ny NTNUI leder har store planer for Aktiv campus 2021
Monja Lien Jakobsen ble i mars valgt inn som ny leder av NTNUI, og ser nå fremover mot et år med mer idrett for studentene.
Når dato og innkalling for NTNUIs generalforsamling er satt, så vet rutinerte medlemmer av Norges største idrettsklubb at man må belage seg på en lang kveld. En generalforsamling som avsluttes før midnatt er et unntak som bekrefter regelen, og selv med heldigital løsning blir ikke Monja Lien Jakobsen valgt inn som ny leder før klokken lyser halv ett på PC-skjermen.
Valget bærer preg av både klokkeslett og et Zoom-vindu alt for mange er lei av å se på skjermen, og hele prosessen er over på fire minutter. Jakobsen takker fort og kort for tilliten fra valgkomiteen, et spørsmål om hennes forhold til undergruppene blir stilt, før forsamlingen akklamerer inn sin nye leder. Likevel får man inntrykk av at det er rett person som har tatt over ledervervet i den 110 år gamle klubben.
LES OGSÅ: Tilbake til normalen for studentenes drikkekultur?
Tidlig engasjert
Allerede før journalist og fotograf møter Jakobsen får vi et et godt inntrykk av 25-åringen. For selv om hun ikke er ferdig på jobb før klokken halv fire, og skal i et møte med SiT klokken fem, setter hun av tid til å ta bussen 25 minutter for å møte til intervju. I samtaler med andre NTNUI medlemmer beskriver de den nye lederen som engasjert og pliktoppfyllende. Dette virker ut til å stemme.
Bodøværingen har vært engasjert i idretten i lang tid, og selv om det er som oftest er fotballfeber som herjer i hjembyen, var det volleyball som fikk Jakobsen engasjert i idretten.
— Litt tilfeldig så dukket det opp et lederkurs på den interne Facebookgruppen til volleyballaget. Det var en helg jeg ikke skulle noe så da tenkte jeg “hvorfor ikke?”. Etter det så har ballen rullet, og rullet veldig fort egentlig. Jeg ble nestleder i mitt lokale idrettslag og sitter der enda, også har jeg vært leder for Nordlands ungdomsutvalg, forteller Jakobsen.
Selv om Jakobsen allerede hadde verv i idretten før hun kom til Trondheim var hun fast bestemt på at studiene skulle komme først, og at hun ikke skulle stille til noen nye. Men det skulle lite til for å overbevise henne.
— Jeg hadde en god venninne som allerede satt i hovedstyret, og som mente jeg burde søke. Og da kunne jeg egentlig ikke si nei til å være med!
Med et års erfaring fra NTNUIs hovedstyret som arrangementansvarlig er Jakobsen nå klar for et år som leder av idrettslaget.
LES OGSÅ: Kristian er en av få som ikke har hatt verv før han ble studentpolitiker
Den perfekte nestleder
Inn i sitt nye styre tar Jakobsen med seg mye kompetanse. Hele fem av ti styremedlemmer var en del av det forrige hovedstyret til NTNUI. Blant disse har Øystein Fruseth Christiansen gått ned fra sin rolle som leder og tatt over vervet som nestleder for idrettslaget, noe som hans etterfølger ser på som en stor glede.
— Det å ha Øystein som nestleder er jo gull for meg! Han vet hva jeg står i og kan hjelpe meg med det meste. Samtidig har han gjort en imponerende jobb som leder, og jeg vil ikke være noe verre enn han, sier Jakobsen og ler av seg.
At så mange medlemmer valgte å fortsette i styret peker Jakobsen på at kan være en bivirkning av pandemien.
— At så mange fortsetter videre viser jo at det er god dynamikk, og at det har vært et sosialt verv på tross av pandemien. Samtidig er det nok flere som føler de ikke fikk utrettet det de ville i vervet sitt på grunn av korona, noe som gjør at de vil bli med videre og nå nettopp de målene de satt seg selv når de først ble valgt inn.
Den tredje fadderuken
Når spurt om hva hun er mest stolt av at NTNUI har oppnådd det siste året nøler ikke Jakobsen et sekund med å slenge ut prosjektet Aktiv campus som sin personlige favoritt. Prosjektet er et samarbeid mellom NTNU, NTNUI, SiT og Velferdstinget, og sikter seg inn for å senke terskelen for å være aktiv og sunn som student på NTNU. Jakobsen har vært leder for Aktiv campus i både 2020 og 2021.
— Prosjektet tar form av en uke rett etter fadderukene hvor man retter fokus også mot helse. De båndene man knytter gjennom fadderuka blir ofte gjennom fest og gjerne alkohol, og vi ønsker å dra med de båndene inn i en Aktiv campus-uke hvor man og knytter bånd gjennom fysisk aktivitet. Det blir litt som en tredje fadderuke!
Det eksisterer en klar parallell mellom Jakobsens ønske om å hva idretten og NTNUI skal tilby studenter, og hennes ønske om å være en inkluderende leder. I Universitetsavisa beskrev nylig Jakobsen og andre NTNUI medlemmer hvor viktig det er å ha et tilbud som inkluderer alle studenter, og at alt ansvaret ikke kan falle på linjeforeningene. Det psykososiale fokuset står tydelig sterkt for idrettslaget.
— Den ensomheten vi har sett noen sliter med gjennom pandemien er jo potensielt utrolig skadelig. Vi vil legge til rette for at studenter kan skape tilhørighet og knytte vennskap på andre måter enn det resten av fadderukene tilbyr. Derfor tror vi at Aktiv campus kan være viktig for den enkelte studenten.
Prosjektet som er i sitt tredje år fremstår som et hjertebarn for Jakobsen, og gleden er synlig når hun forteller om prosjektet.
— Prosjektet blir i 2021 et nasjonalt konsept, med stadig flere aktører som involverer seg. Jeg tror Aktiv campus 2021 blir en suksess, forteller en ivrig Jakobsen.
LES OGSÅ: Debatt: Smitteværnstiltakan på Gløshaugen krangle
Et år ikke forgjeves
Da det forrige hovedstyret inntok vervene sine, var det få av det som kunne spå hvordan deres år i vervet skulle bli. Mindre enn tre uker etter generalforsamlingen stod Erna Solberg på sin første av mange pressekonferanser om korona, og siden den gang har debattene rundt idretten vært mange og varierte.
For studentidretten har dette betydd reduserte muligheter og kansellerte arrangementer, hvor blant annet Studentlekene som skulle ta plass i Trondheim i januar, ble avlyst. På tross av dette har NTNUI fått til mye det siste året presiserer Jakobsen.
— Siden den vanlige driften ble satt på pause så har vi hatt mulighet til å se mer fremover og tenke litt større. Resultatet er at vi har fått gjort mye som vi kanskje ikke hadde fått til om det ikke var restriksjoner.
LES OGSÅ: Anmeldelse: Shiva Baby: En klaustrofobisk affære
Likevel legger ikke Jakobsen skjul på at det har vært utfordrende og et mer dystert år enn normalt.
— Når vi spør medlemmer om hvorfor de er med i NTNUI så er det to svar som alltid går igjen, de vil bidra og de vil være sosiale. Medlemmer er med for å møte folk, bygge nettverk og ha en tilhørighet, noe som er kjempeviktig for folk. Vi har jobbet veldig hardt for at grupper skal få bygge tilhørighet innad, men når ting stenger ned og man ikke får møte folk blir det vanskelig.
Den nybakte lederen uttrykker likevel forståelse for at idretten tidvis har måtte stenge ned, selv om kommunikasjonen og tiltakene ikke alltid har vært like klare fra myndighetene. Hun presiserer videre at det viktigste for dem er å bidra til dempe smittetrykket så mye som mulig, slik at de og kan begynne med normal drift. — Frem til det gjør vi det vi må gjøre, med to meters avstand og innafor alle tiltak og regler!