SAVNER DANSEGULVET: For Daniel har færre byturer ført til mindre drikking, men han legger ikke skjul på at han gleder seg til å kunne samles ute på byen igjen.

– Når byen åpner igjen blir det kaos

Under pandemien har det stilnet på utestedene og i mange av studentgårdene i Trondheim. Likevel har ikke studentene lagt alkoholen helt på hylla.

Publisert

Studentlivet i Trondheim er normalt sett preget av mye festing og sosialt lag. Lyden av allsang og rungende bass var ikke uvanlig i studentbydeler som Møllenberg en sen lørdagskveld. Studentene Erika Adolfsen og Daniel Roth savner tiden da studiehverdagen innebar en tur ut på byen minst én gang i uka.

– Det var ikke mange helger jeg var edru før koronapandemien brøt ut, forteller Erika mens hun ler.

Jeg møter Erika på Onkel Svanhild i Olav Tryggvasons gate og vi finner oss et rolig hjørne innerst i kafeen. Hun går andre året på logistikkingeniørstudiet ved NTNU og forteller at i en rutinepreget hverdag med studier og forelesninger, er det gøy med et lite avbrekk mot slutten av uka. Derfor ble det i tiden før korona gjerne en, to eller tre turer på byen i løpet av en og samme uke. Vennegjengen til Erika tjuvstartet gjerne helgene med å dra ut på torsdager.

– I min vennegjeng er vi glad i å dra på Downtown på torsdagene. Først drar vi på Sukkerhuset på quiz eller på blærespreng (et konsept hvor det er billig øl frem til den første går på do, etter det stiger prisene red.anm.). Så drar vi videre til Downtown.

Les også: Dating under pandemien: – Jeg har ikke noe problem med å si at jeg har brutt reglene.

Hun forteller videre at det deretter går ganske i ett med skole på fredag, før vennegjengen drar ut igjen lørdag eller søndag, av og til begge dagene.

– Det gikk jo hardt for seg, men jeg vil si det var ganske gjennomsnittlig til studentdrikking å være, sier hun og flirer.

MENINGSFULLE SAMMENKOMSTER: Erika Adolfsen (22) reiste gjerne ut på byen flere ganger i uka før koronapandemien brøt ut. Nå er det mer rolige sammenkomster med gode samtaler som er i fokus.

Partystemning byttet ut med samtaler

Under pandemien har Erika blitt flinkere til å gjøre mer ut av ting. Både når det kommer til de små tingene i hverdagen, men også når det kommer til festlige lag. Hun forklarer at når byen ikke lenger er et alternativ, er det ikke lenger det samme presset på å drikke.

Hun ser derfor ikke poenget med å drikke mye alkohol for så å dra hjem og legge seg, og synes det er bedre å gjøre noe meningsfylt sammen med vennegjengen.

– Du lærer å ta deg tid til andre ting. Vi har for eksempel vinkvelder hvor alle skal ta med en god vin, og på den måten lærer vi også mer om de ulike vinene. I tillegg vil jeg påstå at vi har bedre samtaler på slike kvelder, noe som er veldig gøy, forteller hun.

Ingen guttastemning?

Daniel Roth studerer idrettsvitenskap på Dragvoll. Han forteller at han også drikker betydelig mindre nå som dagene tilbringes mest hjemme.

– Nå kan vi like gjerne møtes en helg og bare drikke brus. Når vi likevel ikke kan samles mange for å dra videre ut på byen, har vi ikke lenger det samme behovet for å drikke. Færre byturer har resultert i mindre drikking generelt, sier Daniel.

Les også: Samfundet stenger som planlagt, men hva konsekvensene blir når ferien er over er usikkert.

Det er ikke bare utelivet som har blitt påvirket av koronapandemien. Stengte campuser og digitale forelesninger har også gjort studiehverdagen mer ensformig, men samtidig også mer fleksibel. Det har åpnet for muligheten til å kombinere skolearbeidet med litt alkohol.

– Vi har også tenkt å få til noen skrivekvelder, gjerne med et glass vin. Da får vi på en måte et møtepunkt gjennom det også, forteller Daniel.

Begrensninger kompliserer inkludering

Erika vektlegger at det har vært vanskelig å måtte begrense antall nærkontakter samtidig som hun vil unngå at noen blir utelatt. Frykten for å ekskludere noen har dermed resultert i færre sosiale sammenkomster.

– Jeg syns det har vært vanskelig både med drikking og andre sosiale sammenkomster å inkludere alle, samtidig som man skal ha et begrenset antall nærkontakter. Når vi ikke kunne møtes flere enn fem, og noen følte seg utelatt, har vi heller unngått å møtes, medgir Erika.

Fortsatt morsomt, men på en annen måte

Kompisgjengen til Daniel har møttes i mindre grupper under pandemien. Der de før brukte å samles mange til vors, møter han nå bare sin nærmeste omgangskrets for å ta et par øl sammen. Det at de nå samles i små gjenger uten at de har noen plass de skal videre, har satt sitt preg på kveldene.

– Nå er det mer fornuftige samtaler. Det er blitt veldig rolig. Den vanlige guttastemninga og det å stå i baris og hyle og ha full kok, det skjer ikke lenger. Vi har fått et samlingspunkt hvor vi også kan snakke mer om hvordan vi har det, forklarer han.

Studentlivet handler om mer enn bare forelesninger. Det handler også om fuktige kvelder på byen, arrangementer, festivaler og ikke minst det å skape minner sammen med medstudentene sine. Slik situasjonen er nå føler mange at de har gått glipp av sentrale deler av studentlivet, når store deler av det sosiale livet er underlagt restriksjoner.

Les også: Endret eksamen to dager før – ingen visste om den kom til å telle på karakteren.

Både Erika og Daniel forteller imidlertid at de også har noe positivt å se tilbake på ved studielivet under pandemien. Begge trekker fram de gode samtalene med vennegjengen. Erika vektlegger også at de er blitt flinkere til å finne alternative løsninger. Drinktapas er noe vennegjengen har hatt en del av den siste tiden.

– Det er jo litt artig, det som har kommet ut av denne pandemien. Vi har blitt flinkere til å finne løsninger. Ting er morsomt selv om det ikke er helt som det var før. Vi har det bare morsomt på en annen måte. Vi har kanskje også lært at vi ikke må drikke hver helg, sier Erika med et glimt i øyet.

Gleder seg til øl og klissete dansegulv

Til tross for gode samtaler og et godt samhold under pandemien, legger ikke studentene skjul på at de gleder seg til å dra ut på byen igjen. Det å kunne samle mange studenter i et alt for lite kollektiv til et vors med hæla i taket, for så å dra ut på byen å møte nye folk er noe de virkelig ser frem til. De er enige i at begrensningene under koronapandemien fort kommer til å bli glemt når byen endelig åpner igjen.

– Jeg tror egentlig at det går veldig raskt tilbake til normalen når det først åpner igjen. Byen blir vel det siste som åpner, og da er det sikkert helt innafor, sier Daniel håpefullt.

Erika innrømmer at det har vært tungt å leve under strenge begrensninger det siste året. Ingenting slår det å danse på et klissete dansegulv sammen med venner og fremmede, uten å måtte tenke på meteren. Slikt blir det god stemning av, mener hun. – Jeg tror bare det blir fantastisk, for alle sammen. I tillegg til lykkepromillen vil sikkert alle være i en lykkerus fordi vi alle endelig er fri igjen.

Les også: Studenter i Trondheim må betale mer for strøm enn andre steder.

Med en fot fortsatt i ungdomslivet og en i voksenlivet, har mange studenter det beste av to verdener. Når man tenker tilbake på tiden som student, er det gjerne de bekymringsfrie kveldene sammen med vennegjengen ute på byen som dukker opp. Da er det ikke rart at studentene savner å kunne få et avbrekk fra studiene med en fuktig kveld ute på byen.

– Når byen åpner opp igjen kommer til å bli kaos, da kommer det til å klikke helt, avslutter Daniel forventningsfullt.

Powered by Labrador CMS