Madlib - Sound Ancestors

Madlib hever standarden for beat-tapes og sementerer sitt navn som en av de største i prosessen.

Publisert Sist oppdatert

Otis Jackson Jr., Quasimoto, Beat Konducta. Kjært barn gir seg selv mange navn, men de fleste kjenner han best som Madlib, den legendariske hiphop-produsenten fra Oxnard, California. Du kjenner han kanskje best fra flere anerkjente samarbeidsprosjekt med Freddie Gibbs og den avdøde MF DOOM. Sistnevnte, så vel som tidligere samarbeidspartner og dessverre også avdøde J Dilla, har uten tvil satt sitt preg på Madlibs lydidentitet og verker.

Det har derimot rukket å bli en stund siden vi har fått høre et prosjekt som igjen er hundre prosent hans eget, og selv om han har porteføljen full av slike, er dette albumet ekstra etterlengtet blant hans fans.

LES OGSÅ: Isák - Roasut

Mye av grunnen til all blesten albumet har fått ligger i konseptet bak. Sound Ancestors er nemlig ikke satt sammen av Madlib selv, men heller av hans gode engelske venn Kieran Hebden, bedre kjent som elektronika-artisten Four Tet.

Ikke misforstå, det er likevel Madlib sitt album, men han trengte bare litt hjelp til kurateringen av de mange samplene han følte passet på albumet. Han fikk god hjelp, og det førte til det nesten tre kvarter lange albumet Sound Ancestors.

LES OGSÅ: – Noe av det verste som finnes er snobberi rundt vin.

Madlib gir oss 16 låter med mye variert innhold. Fellesnevneren må være evnen til å fange oppmerksomheten med godt brukte virkemidler som kjennetegner Madlibs verker. De hardtslående og godt funky tromme-loopene kommer i første rekke, og følges som oftest opp med vokal-chops på flere ulike språk strødd over hele skiva som sukker. Noen ispedd litt mer mening enn andre, slik som på feel good-låta «Hang Out (Phone Off)» hvor en ukjent sanger synger om å «spend a little time», antagelig foruten telefonen i hånda i tråd med Madlibs analoge tankesett. I andre enden finner man låta «Loose Goose», hvis hovedmelodi drives av noe som ligner en Kazoo og som støttes av vår alles kjære Snoop Doggs bekreftende «Fo shizzle, dizzle» over trommer som får slått kraftig fra seg.