Anmeldelse

Arctic Monkeys – The Car

Alex Turner og co. har enda ikke landet.

Publisert Sist oppdatert

Det er allerede gått fire år siden sist Arctic Monkeys slapp et album fra deres fiksjonelle hotell på månen. 2000-tallets rockehelter gjorde da en helomvending i retning konsept, flygel og ballader. Nå er Arctic Monkeys tilbake på jorden, men deler av måneferden er blitt med dem hjem igjen.

Om du ønsket deg en «ny A.M.» eller en Humbug (eller hva som helst annet), er det nok ikke dette albumet du skal slenge deg i baksetet med; The Car er ti spor laber soul-funk-pop. Det tidvis sparsommelige lydbildet siden sist er denne gangen riktignok ispedd en god mengde stryk.

Albumets åpningslåt «There’d Better Be a Mirrorball» setter i stor grad føring for resten av albumet. Dette er en keitete softrockballade som kunne vært tatt rett ut av forrige album. The Car tar seg likevel litt opp etter hvert. Når albumet først og fremst er presentert som et Arctic Monkeys-album er det fint å høre at dette i større grad fremstår som et kollektivt prosjekt der hele bandet bidrar. Låtene «Hello You» og «Perfect Sense» er et resultat av dette, og som melodisterke, fengende låter står de for albumets soleklare høydepunkt.

LES OGSÅ: King Gizzard and The Lizard Wizard – Ice, Death, Planets, Lungs, Mushrooms and Lava, Laminated Denim, og Changes

Alex Turners tekstunivers har alltid vært én av Arctic Monkeys’ sterkeste sider. The Car er ikke noe unntak og byr på mange snedige bilder, fra det surrealistiske tittelsporet til den kryptiske låten «Mr. Schwartz» . Turner retter også blikket innover og skildrer personlige erfaringer og sårbarheter. Uansett hvor ektefølt dette måtte være, oppleves fremføringen dessverre altfor tilgjort, og budskapet faller igjennom.

Så er det disse strykerne som lurer rundt hver eneste sving. På The Car er det nemlig svulstige strykearrangementer som dominerer lydbildet. Der dette tilsynelatende kunne virket som et fint tillegg til Turners vokal, blir det rett og slett for mye av det gode; den overdådige glasuren av stryk oppleves som to litt for tydelige streker under svaret – og jeg faller av.

Arctic Monkeys’ siste utgivelse har kanskje et godt utgangspunkt, men totalt sett blir det en litt for klissete affære. The Car har en tung start og kommer altfor sjeldent forbi første gir.

LES OGSÅ: Tyr - TyrTape

Powered by Labrador CMS