Anmeldelse

King Gizzard and The Lizard Wizard – Ice, Death, Planets, Lungs, Mushrooms and Lava, Laminated Denim, og Changes

Inn i sitt andre tiår og med 23 album bak seg, viser Gizzard med de tre nyeste at de fortsatt er et band som utfordrer.

Publisert

King Gizzard and The Lizard Wizard følger opp rekordåret 2017, og slipper i oktober hele tre album. Albumene spiller i stor grad på kjent materiale, samtidig som Gizzard strekker seg mot nye høyder. Her er et raskt overblikk over hvert album og hva du kan forvente.

Første ut er Ice, Death, Planets, Lungs, Mushrooms and Lava, og er like omfattende som tittelen skulle tilsi. En salig blanding obskure jams er klippet ned til ti minutter lange spor som henter elementer tilknyttet alt fra psykedelia og disco til afrobeat. Resultatet av at bandet for første gang har kunnet spille sammen live i studio, gjør at spillegleden er til å ta og føle på. Låtmaterialet er en skikkelig forundringspose og Gizzard sparer ikke på tiden; alle instrumenter får sin plass i ringen i det alle temaer vendes ut og inn. Denne styrken er likevel også albumets svakhet. Flere låter kjenner ikke besøkelsestiden sin og mister tidvis moment.

LES OGSÅ: Tyr - TyrTape

Neste ut er Laminated Denim. I likhet med forløperen Made in Timeland, baserer albumet seg på lyden av en tikkende klokke. Dette legger grunnlaget for to låter på henholdsvis 15 minutter hver. Gizzard har åpenbart utfordret seg selv denne gangen og leker seg rundt med polyrytmiske tema. Der forrige plate tidvis oppleves lang og drøy, er det her kort mellom høydepunktene. Her trekkes assosiasjoner til både Polygondwanaland og Nonagan Infinity hva gjelder fengende gitartema. Totalt sett oppleves albumet som et selvsikkert og spennende nytt steg.

Sist ut er Changes. Til tross for et litt slapt singelslipp overrasker dette som et av de mest spennende albumene fra melbourneguttene på lenge. Ikke siden 2021s Butterfly 3000 har bandet gjort en like brå stilistisk vending. Albumet er basert på et tilsynelatende enkelt prospekt: skiftet mellom to tonearter, D og Fiss-dur. Resultatet er en til de grader gjennomført samling låter som verserer mellom funk, RnB og prog. Alt dette er knyttet sammen i en intrikat vev av tunge synther og herlig tørre basslinjer. Låter som «Astroturf» , «Nobody» og mastodonten «Change » viser at Gizzard har vokst enormt de siste årene, og de beviser at de er stadig imponerende låtskrivere. Når støvet fra oktobers albumras har lagt seg, vil dette stå ut som et soleklart høydepunkt.

Ice, Death, Planets, Lungs, Mushroom and Lava, Laminated Denim og Changes reflekterer i stor grad et band som gjør mer av det de har lyktes godt med tidligere. Flere av platene vil neppe stå ut som særlig kontroversielle blant Gizzards diskografi. Det er likevel øyeblikk der Gizzard overrasker, og vi får med eksempelvis Changes samtidig noe av det sterkeste bandet har gjort til dags dato. Det er bare å glede seg til neste gang – måtte det ikke bli lenge til.

LES OGSÅ: Sun Ra Arkestra - Living Sky

Powered by Labrador CMS