Masåva – Er vi store nok nå?

Masåvas andre utgivelse er melankolsk, ærlig og vakker hverdagsfilosofi.

Publisert Sist oppdatert

Er vi store nok nå? er visefolkbandet Masåvas andre album. Det selvtitulerte debutalbumet ble i 2018 nominert til en Spellemannspris i klassen viser. Nå befester de sin posisjon som et av norges mest talentfulle visepopband.

Masåva beveger seg i krysningspunktet mellom visesang, jazz og folk, og sjangermiksen fungerer helt utmerket. De mer minimalistiske viselåtene glir sømløst over i større og mer ambisiøse arrangementer. Når bandet vil bråke litt, får de til det også – på sin egen sjarmerende måte.

LES OGSÅ: Festivalen som holder hjulene i gang

Det er lenge siden jeg har hørt et album som føles så nært som Er vi store nok nå?. Den ungdommelige og litt naive låtskrivingen er lett å la seg engasjere av. Når tekstene brått beveger seg ut på mer filosofisk territorium, blir dette desto mer effektivt. Singelen «Vokse fra» er et godt eksempel på dette, og inneholder noen av årets mest hjerteskjærende tekstlinjer.

Selma Bolstads vokal får mye spillerom i miksen, og hun har et uttrykk og en genuinitet i stemmen som løfter låtene og tekstene til nye høyder. Hun leverer hverdagsproblemer og eksistensielle spørsmål med den samme overbevisningskraften. Det er like vakkert å høre hennes frustrasjon over Facebook og Instagram på «En som meg» som det er å høre selvgranskingen på «Sjelefred».

Hele albumet er svært intelligent arrangert og instrumentert. Det finnes ikke en eneste overflødig lyd her. Instrumenteringen skaper en imponerende nerve og slagkraft i låtene, men de virkelige dynamiske høydepunktene spares til riktig tid. Bandet mestrer virkelig hele lydbildet, noe høydepunktet «Lille venn» er et godt eksempel på. Her skaper klangpregede trommer og minimalistiske gitarovertoner en helt unik atmosfære.

LES OGSÅ: Listeval no!

Er vi store nok nå? kan anbefales til alle som ønsker seg et melankolsk lydspor til de mørke høstmånedene. Om spørsmålet i tittelen er ment som personlig motvilje mot det å bli eldre, eller om det referer til bandets popularitet, er vanskelig å si. Men om musikalsk kvalitet og låtskriverkunst fører til en stor publikumsskare, syns jeg ikke Masåva er store nok helt enda.

Powered by Labrador CMS