Samfundetleder:

Festivalen som holder hjulene i gang

Det har klinget igjennom den gamle stad i oktober. Studentene har med fest, sang, moro og Norges største kulturfestival sparket i gang hverdagen, og takk og lov for det!

Publisert

Det er ikke bare for gøy man maler byen rød annethvert år. Det er for ressursene til å holde hjulene i gang i studentfrivilligheten, for gleden det skaper og mulighetene det gir til så mange flere å være frivillige.

LES OGSÅ: Listeval no!

Da UKA ble startet for 104 år siden, var frivilligheten konkurs, og man var nødt til å finne nye måter å holde lysene på på. Igjen og igjen har man møtt stadig nye problemer, og det er ikke så alt for lenge siden alle Studentersamfundets ansatte ble sagt opp på grunn av utsikter om konkurs – på 1. mai! Hele veien har overskuddet fra festivalen gått direkte til å holde liv i studentbyen. Og denne studentbyen har over årene fått bygge seg robust, fordi vi betaler regninga selv. Studentene kan skape liv, dra i gang drømmeprosjekter og bygge ut, uten at universitetet, samskipnaden eller kommunen kan bestemme hvor skapet skal stå. Trondheimsstudenten har autonomi, et privilegium som man kun kan drømme om i de fleste andre byer. Det er initiativ som UKA som gjør dette mulig, og som for eksempel var med å gi gratis hurtigtester til studentaktivitet, konserter og linjeforeninger i byen nå under pandemien.

Det handler om gleden av å skape noe sammen, men også gleden som skapes individuelt. Sit Råd forteller at for mange kan den mentale helsa styrkes av å gjøre noe aktivt, å gjøre noe sammen og å gjøre noe med mening. Og hva er frivilligheten her i byen, om ikke det? Det er nok mange som har vært klissvåte på fest i oktober, og hata på livet. Og det er mange som har vært litt for forkjøla og slitne på vakt som frivillig, men vi ser at det å komme seg ut, og det å lage minner, er så utrolig viktig for å fylle livet med mening. Det er fantastisk å se at studentene går sammen om å lage dette enorme prosjektet for seg selv, sine medstudenter og for Trondheim.

LES OGSÅ: «Hedda» var en del av UKAs «slaveopptak»: – Etter det begynte driten

Så UKA er ikke én gruppe, eller én organisasjon. UKA er studenter fra hele byen som kommer sammen, fra linjeforeninger, idrettslag og lesesal, for å skape glede, og for å sørge for at hjulene går rundt i årene som kommer. Med alle utfordringer som har ligget til grunn, så er det jo helt sinnsykt at dette gikk. Tusen takk til alle byens studenter. Takk for at vi kan gå inn i de neste årene med sikkerhet og muligheter, og for at Trondheims gater er fylt i av liv.

Takk til UKA.

Powered by Labrador CMS