Nattmat om dagen: Pølser og pornografi

Pølsketerene er atter på jakt etter ferske pølser, men finner andre snabber. På Narvesen i Søndre gate møter de Porno-Terje.

Publisert Sist oppdatert

Pølsketerene er tilbake i byen og sprader atter en gang selvsikkert gjennom Trondheim sentrum. Idet de passerer Britannia Hotel tar de en sving til venstre.

– Skal vi gå inn her? spør Dijon, og peker på en lite øyensynlig Narvesenkiosk.

– Narvesen? Oignon Frit og Le Dog stopper midt på fortauet og stirrer skeptisk på Dijon.

Merde, jeg er lei av reisebrev, luksuslunsj på hotell og varehusbuffet!

– Jeg vil bare ha en god, gammeldags pølse, sier Dijon med påtatt innlevelse.

Oignon Frit lar seg overbevise og stemmer i:

– Vi har sett oss lei på fiffen! Tilbake til moderskipet!

De tre roper unisont ut:

– Narvesen!

LES OGSÅ: Nattmat om dagen: Reisebrev fra pølsketerene

Legenden Porno-Terje

<strong>PØLSEMANN</strong>: Porno-Terje er vår favorittpølseselger noensinne.
PØLSEMANN: Porno-Terje er vår favorittpølseselger noensinne.

Den lille kiosken ligger klemt inn mellom Gjensidige og Handelsbanken. Med andre ord midt på Trondheims Wall Street. Dijon tørker ansiktet med en serviett så fort de entrer sjappa.

– Jeg har fjeset fullt av kondens. Det er ikke lett å gå med munnbind og briller.

Hvilken taper er det som kjøper porno på Narvesen, egentlig

Oignon Frit

Bak disken står hele Trondheims skjulte pølsemogul, hele trøndelags gastronaut, hele Norges pornochéf i inkognito, Porno-Terje. Oignon Frit bestiller, og Porno-Terje rekker fram hånden med en stor, saftig, baconsnurret ostepølse. Pølsketerene slikker seg grådige om munnen. Men før de får bestilt, legger pølsketerene merke til noe underlig innerst i en krok. Mellom mote, historie og bil og MC finner vi Terjes egen hylle: erotikk. Dijon går bort til seksjonen med fotografiene av lettkledde kvinner. Han gliser og trekker fram kameraet for å dokumentere den triste hyllemeteren.

– Hvilken taper er det som kjøper porno på Narvesen, egentlig? spør Oignon Frit oppgitt. Porno-Terje forteller at det er ganske få.

– Men det var en periode det var en enorm økning. Masse mannfolk kom og kjøpte amerikanere hele gjengen. Jeg fant ut etterpå at det var NATOsoldater fra Trident Juncture-øvelsen.

LES OGSÅ: Nattmat om dagen: Palmehaven på Britannia Hotel

<strong>EROTISK</strong>: Dijon er flink til å ta bilder av erotikkhylla.
EROTISK: Dijon er flink til å ta bilder av erotikkhylla.

Fersk burgergrill

Le Dog peker med en slapp pølsefinger på en brun, innskrumpet kjøttklump som ligger på varmen og ruller i sine egen aske, før han utbryter:

– Hvor lenge har hamburgergrillen ligget der? Helt ærlig.

Porno-Terje kikker brydd ned mot den kremerte lille pølseklumpen, før han taust lemper den ned i søpla. Behendig plasserer han en ny burgergrill på plata, mønstrer et selgersmil over leppene, og svarer uaffektert:

– Den er rykende fersk.

– Da tar jeg en kroppstemperert lompe og rykende fersk hamburgergrill. Dekket med Iduns edle dråper, bien sûr, sier Le Dog.

Burgunder

Oignon Frit og Le Dog nyter pølsene sine, hvis sødme og safter bare finner sin like i litteraturen på hylla. Dijon ble noe opphengt i disse fotografiene, men er nå klar til å bestille:

– Kan jeg få en ostepølse i lompe med Idun og burgunder?

– Jeg trodde burgunder var en vin, skyter Oignon Frit inn før hun legger til:

– Eller en farge? Dijon utstøter et nedlatende knegg og skal til å svare, men Le Dog kommer ham i det såkalte forkjøpet:

– Burgund, eller Bourgogne, refererer selvsagt til det historiske hertug- og kongedømmet i det som i dag utgjør Frankrike. Jan van Eyck har utført en rekke malerier av denne stolte, malheureusement perdu, nasjon. Blant annet fantes et spesielt mesterverk, dessverre også tapt, som foreviget øyeblikket der kongen av Kypros under en festmiddag kveles til døde på Burgunderhertugens sennepsdynkete sausage, og der den døende kongens ansiktsfarge angivelig på en prikk liknet burgundersennepen. Forøvrig inntraff dette triste endeliktet angivelig på bakgrunn av en dårlig timet, og nokså tørr, vits.

Oignon Frit har lyttet interessert, og legger til:

– Da tar jeg sennep jeg også.

LES OGSÅ: Nattmat om dagen: Det siste måltid