<span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">Arven Vintage:</span> Irene Hugås viser fram en håndplukket skatt fra Italia.
Arven Vintage: Irene Hugås viser fram en håndplukket skatt fra Italia.

Fretex har fått seg konkurrenter:

Vintagerace i Trondheim sentrum

I Trondheim sentrum har det lenge vært tørketid for vintagebutikker rettet spesifikt mot unge. Nå ser det ut til at den dominerende aktøren Fretex har fått nye konkurrenter.

Publisert Sist oppdatert

Arven Vintage

Målgruppe: Alle

Adresse: Nordre gate 4 , inngang Sommerveita, Trondheim

Instagram: arven_vintage

Motetips fra Arven Vintage:

• Finn din unike stil • Ikke fall for trendene

Arven Vintage

– Jeg håper at folk tenker at det ikke er «bruktbutikker», men nye klesbutikker. Vi må alle bidra til å endre på «fast fashion»-industrien og vanene våre. Det er mye klær som kastes.

Irene Hugås har nylig åpnet klesbutikken Arven Vintage i sentrum. I åpne, lyse og ryddige omgivelser henger designerkåper, olajakker, skinnvesker, skjorter og Levi’s-bukser. Dette er butikken for deg som ønsker deg kvalitetsmaterialer i kasjmir, bomull, lin og ull, både for damer og herrer.

– Jeg har hatt en drøm om å åpne en vintagebutikk lenge. Fra ulike reiser over hele verden har jeg samlet mye på klær opp gjennom årene, i tillegg til at jeg har vært i skapet til hele slekten, forteller Hugås.

LES OGSÅ: Deler ut gratis hurtigtester ved Norges største studentby

Hun har arvet klær fra blant andre oldemoren, født i 1910, og de er fremdeles er i god stand. Da hun var liten var det sett på som negativt å handle brukte klær.

– Jeg ønsker at bruktbutikker skal bli normalisert, spesielt i Norge, og drømmen er at det skal etableres flere slike i Trondheim. Personlig mener jeg at bruktbutikker er den nye normalen. Vi kan ikke kaste oss på alle trender og fortsette å skade miljøet.

Hugås har studert mote i New York, en by med et mangfoldig utvalg av vintagebutikker. Oppholdet i New York og private reiser har vært en stor inspirasjonskilde for etablering av Arven Vintage.

– Jeg forsøker å ikke fylle opp butikken slik at den blir uoversiktlig, og jeg samarbeider med en vintageforhandler som kan bestille unike klesplagg etter ønske, sier Hugås.

Hun ønsker en «skattejakt»-følelse for de besøkende i butikken.

– Jeg vil at de som kommer her og finner seg skatter skal føle at de har gjort et kupp.

LES OGSÅ: Ein snartur til det eritreisk-etiopiske kjøkken

On the Rack

Målgruppe: Unge, unge voksne

Adresse: Fjordgata 52

Instagram: 5ontherack

On the Rack’s motetips: • Beige og lyse farger • Vide bukser • Lette og luftige skjorter

<span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">On the Rack:</span> Tobias Sander Øren i kjente omgivelser. Kunsten på veggen malt av Oscar Reitan.
On the Rack: Tobias Sander Øren i kjente omgivelser. Kunsten på veggen malt av Oscar Reitan.

On the rack

– Vi tror at masseproduksjon av klær vil reduseres i framtiden, forklarer Tobias Sander Øren.

Den nye vintagebutikken On the Rack ble nylig etablert av en vennegjeng fra Trondheim: Mohamed Diane, Eirik Lång, Jostein Nergaard, Pia Aune og Øren selv.

Moteutvalget her er mer retro, og sosial mingling er en viktig del av butikkopplevelsen. I tillegg kan du oppleve lokal kunst samtidig som du handler miljøvennlig.

– Folk trodde vi hadde priset feil fordi klærne var så rimelige, sier Øren.

Han sier at de så muligheten til å åpne en ny bruktbutikk da Prisløs stengte i fjor høst.

– Da var det bare Livid og Fretex som solgte brukte klær i sentrum. Vi har et ønske om å tilby unike klær til rimelige priser og ikke være en av de butikkene som selger førti skjorter i samme stil, forklarer Øren.

I framtida ønsker de å få til løsninger som gjør det mulig for dem å håndplukke klær fra utlandet slik at kundene kan få et mer variert tilbud.

– Utvalget i butikken er for det meste donert og kjøpt fra internett. Samtidig får vi inn nye klær kontinuerlig. Vårt mål er å tilby kule brukte klær, og skape en avslappet atmosfære hvor man kan henge med venner og føle seg som hjemme i butikken.

I tillegg til å drive vintagebutikk studerer Øren på Fotofagskolen. Sammen med resten av vennegjengen har de som mål å lage et eget varemerke for salg i butikken og samarbeide med kunstnere i ulike prosjekter.

Butikken har sett seg ut en litt smalere målgruppe, men det betyr ikke at det ikke er noe å finne for andre.

– Alle er velkomne, men vi sikter primært til unge og unge voksne.

Se også vår videoreportasje av On the rack: Tømte BSU for å starte bruktbutikk