Demonstrasjon foran Hovedbygget:
– Det er oss disse kuttene går ut over
Torsdag 5. mai møtte studenter fra flere linjeforeninger og frivillige organisasjoner for å protestere mot budsjettkuttene i campusprosjektet.
Kutt i budsjettet for campusprosjektet har engasjert studentfrivilligheten ved NTNU. Nå har de, i regi av Velferdstinget, bestemt seg for å demonstrere mot de stadige kuttene.
Ellinor Lindström, leder av Velferdstinget, er redd for hvordan dette kan påvirke fremtidens studenter.
– Kutt i campusprosjektet vil gå utover studentfrivilligheten som helhet. Linjeforeningene og studentene har ikke råd til milliardkutt som det nå er lagt opp til.
Linström påpeker også at det vil være skadelig for NTNU sitt omdømme på sikt.
– Når NTNU på sine nettsider skriver om elleve grunner til å velge NTNU, så er studentengasjement tre av de grunnene. Det er noe av det viktigste NTNU må bevare.
Hun fortsetter:
– Kutt kan ha store konsekvenser for hva det vil si å være student i Trondheim.
Frykter at skolen skal bli en arbeidsplass
Sander Endré Nilsen er engasjert i linjeforeningen for nanoteknologi Timini. Han frykter at budsjettkutt kan gå utover aktiviteten i linjeforeningene.
– Dette er virkelig en sak det er verdt å demonstrere for. Det er kjempeviktig at linjeforeningene har ressurser til å være tilgjengelig for alle studenter.
Selv er Nilsen engasjert i koret, fadderkomitéen, informasjonsgruppa og bargruppa i Timini.
– Det som er skummelt med kutt i studentareal er at campus bare skal bli en arbeidsplass og ikke en samlingsplass, sier Nilsen.
Linjeforeninger sliter allerede med plassmangel
Åse Håtveit og Lars Ingar Tutturen er leder og nestleder for kulturfestivalen ISFiT. De frykter at kuttene skal gå utover studentfrivilligheten.
– Vi står her for å vise at de kan ikke glemme oss. Vi godtar ikke at de ikke gir oss identitetsarealer, eller den plassen vi fortjener, sier Håtveit
Håtveit er også bekymret for hvordan slike kutt kan påvirke ISFiT-festivalen.
– Vi er helt avhengige av den gode frivillighetskulturen for å få til slike aktiviteter. Det er også viktig for studentene å ha områder der de føler tilhørighet, eller kan føle seg hjemme.
Tutturen sier seg enig i det Håtveit sier. Han tilføyer at flere linjeforeninger allerede er under press.
– Flere linjeforeninger, spesielt på Dragvoll, sliter med plassmangel. De har ikke råd til større kutt om de skal fortsette å bidra til levende campus. Jeg tror at kutt kan gjøre at NTNU blir et sted for studerende, og ikke lenger for studenter.
LES OGSÅ: Fælt med mas på campus - hvorfor skal jeg bry meg?
Frykter praktiske utfordringer
– Det er bra å få samlet studentene, så lenge det ikke går ut over studentene som er her fra før, sier Nilsen.
Han er i utgangspunktet positiv til en campussammenslåing, men er litt bekymret for prosessen i praksis.
– Dersom studenter kommer fra Dragvoll, og det ikke er plass til dem her, er det veldig dumt både for dem og for oss, sier Nilsen.
Dette er noe Håtveit og Tutturen sier seg enige i.
– I utgangspunktet hadde det vært bra å få samlet Dragvoll og Gløshaugen til et stort, sentralt campus. Det ka styrke samholdet, og fjerne avstanden mellom dem, både bokstavelig og figurativt, sier Håtveit.
Hun peker også på potensielle praktiske utfordringer.
– Allerede før budsjettkutt blir det mindre areal per student, så dersom de kutter i det kan det få store praktiske utfordringer.