GIR RÅD: Kommuneoverlege Tove Røsstad ber studenter om å passe på hvis de reiser hjem i påsken.

Roser studentene i Trondheim for sin innsats

Kommuneoverlege Tove Røsstad oppfordrer likevel studenter til å ta forbehold om de velger å reise hjem.

Publisert

Kommunene i Trondheimsregionen anmoder på det sterkeste at alle besøk fra eller til kommuner med et høyt smittetrykk unngås. Unntaksvis er det sosiale og familiære grunner til at folk må reise. Kommuneoverlegen ber studentene passe på.

– Jeg mener studenter kan reise hjem i påsken. Dersom man reiser til et område med høyt smittetrykk, er det likevel en økt sjanse for at man blir smittet av korona, forteller Røsstad.

Korona forårsaker ofte svake symptomer hos unge, slik som vond hals, snørr, hoste, feber ognedsatt lukt og smakssans. Dersom man opplever en eller flere av disse symptomene, oppfordrer Røsstad til at man tester seg.

– Vi forventer at det kommer mer smitte til Trondheim etter påskeferien grunnet reise. Ettersom påsken ikke er en festperiode, så forventer vi ikke at det skal bli like ille som til jul, forklarer Røsstad.

LES OGSÅ: UAs redaktør meiner professor Aksel Tjora burde heldt kjeft

Viktig å bruke Check-in på campus

Når det kommer til stenging av campus, forteller Røsstad at ukontrollert smitte i Trondheim er nok til å stenge campusene. Tidligere stengte kommunen campus i en uke for å få oversikt over smittesituasjonen. Så lenge det er kontroll over smitten i Trondheim, vil campus være åpent.

– Derfor er det viktig at studenter registrerer seg med Check-in på campus. På denne måten er det mulig å få tak i studenter som har vært utsatt for smitte på få timer. Om vi raskt får satt dem i karantene, kan vi hindre videre smittespredning.

Enkelte varianter av korona kan lettere komme ut av kontroll, noe som senker terskelen for å stenge campus. Variantene som er oppdaget i Trondheim er den britiske, den sørafrikanske, og en California-variant. Av disse variantene er den britiske mest utbredt. En annen grunn til å registrere seg, er at de muterte virusene kan påvirke selv unge mennesker.

– Også unge mennesker kan bli syke. I Trondheim har vi ikke hatt noen dødsfall eller noen på respirator, men det er flere unge i 30-årene som har blitt innlagt ved sykehus på grunn av et mutert virus.

LES OGSÅ: Et opprør på Instagram viser utfordringer ved arkitektstudentenes studiemiljø

Mulige tiltak for testing av studenter

Ifølge Røsstad forventes det ikke en massevaksinasjon av studentene før i juni eller juli. Da vil man bli vaksinert i hjemkommunen, men studenter i risikogruppen vil kunne få et tilbud i Trondheim.

Mulige tiltak for å få kontroll på framtidig smitte er selvtesting og spytterørstesting. Selvtesting vil være et lavterskeltilbud, der man kan selv teste seg for korona og lese av resultatet etter et kvarter.

– Tanken med spytterørstesting er at man enkelt skal kunne teste for korona i grupper av studenter, for eksempel i kollektiv. Da vil spytt fra alle i kollektivet sendestil sykehuset for analyse. Dersom det blir oppdaget korona i prøven, vil alle i kollektivet måtte testes på vanlig måte.

Røsstad roser studentene for å ha fulgt smittevernreglene etter beste evne. Hun understreker at kommunen strever mer med andre aldersgrupper når det gjelder smitteoppsporing, ettersom studenter oftere redegjør godt for hvem de har vært i nærkontakt med.

– Smittesporerne dømmer ingen, selv om noen skulle ha brutt smittevernreglene. De vil bare finne og få stoppet smittekjeden, avslutter Røsstad.

LES OGSÅ: Velferdstinget øker semesteravgiften for studenter

Powered by Labrador CMS