Debatt

«Det er ikke godt for mennesket å være alene»

Vi er individer, men uten felleskap kan vi ikke virkelig blomstre.

Publisert Sist oppdatert

I Første Mosebok 2:18 står det skrevet: «Da sa Herren Gud: «Det er ikke godt for mennesket å være alene. Jeg vil lage en hjelper av samme slag.»» Så Gud tok et ribbein fra Adam mens han sov, og lagde Eva. Som alle historiene i Bibelen, er det uendelig mye dybde å utforske i disse fortellingene. Men en ting vi kan bemerke oss er at denne fortellingen sier noe om hvordan vi trenger andre mennesker. Vi er individer, men uten felleskap kan vi ikke virkelig blomstre.

Laget (Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag) har vært en kilde for felleskap for meg siden jeg begynte på NTNU. Laget er en kristen medlemsorganisasjon som har lokallag på utdanningsinstitusjoner i hele landet. Her så jeg de samme folkene hver fredag kveld samtidig som jeg møtte stadig nye folk over samtale, brettspill og bønn. Over tid, innså jeg at jeg var en del av et lokalt felleskap og at vi alle bidrar til å bygge Laget sammen.

LES OGSÅ: RLE med stor K

Det er betydelig å bygge noe med andre i sitt eget lokalsamfunn. I den amerikanske julefilmen, It’s a Wonderful Life, følger vi hovedpersonen, George Bailey, en rastløs ung mann som drømmer om å forlate landsbyen han vokste opp i, og dra ut i verden. Men omstendigheter i livet hans fører til at han blir værende i landsbyen hvor han overtar den lokale banken. Bailey havner i store finansielle problemer, og han ser tilbake på livet sitt som et eneste nederlag. I sitt mørkeste øyeblikk, møter han en engel som viser han hvordan landsbyen ville sett ut hvis han selv ikke hadde eksistert. Det George får se er en landsby manglende på trygghet, varme og felleskap.

Filmen åpner øynene våre for den enorme påvirkningen vi kan ha rundt oss. George Bailey, som hadde drømt om å dra ut i verden, ble blind til all den meningen, påvirkningen og godheten han skapte i sin egen omkrets. Uten å vite det, hadde han spilt en uerstattelig rolle i å skape en by med et felleskap hvor folk bryr seg om hverandre og kjenner hverandre.

LES OGSÅ: På to månadar har Runa runda halvparten av NTNUi

Et slikt lokalt felleskap er grunnleggende for menneskelig suksess. I tusenvis av år, har mennesker samlet seg rundt bålet for å snakke sammen, dele ideer, fortelle historier, synge, le og gråte. Brett Weinstein og Heather Heying, to evolusjonsbiologer, skriver: «It doesn’t matter how smart an individual is, and it doesn’t matter how much they know. In nearly every case, when minds come together, the whole is greater than the sum of its parts.» Altså, vi trenger hverandre for å låse opp vårt fulle potensiale.

Det å bidra i et lokalt felleskap er en måte å ta personlig ansvar for å bygge noe uten å forvente noe tilbake. Og det er en mulighet for å være en del av et nettverk av mennesker som kjenner deg, noe som kan være en stor støtte i å navigere livet.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS