UAVKLART: Den siste utviklingen i smittesituasjonen gjør at NTNU kommer med nye anbefalinger for oppstarten på fysisk undervisning, men de presiserer samtidig at de gamle retningslinjene gjelder fortsatt.
UAVKLART: Den siste utviklingen i smittesituasjonen gjør at NTNU kommer med nye anbefalinger for oppstarten på fysisk undervisning, men de presiserer samtidig at de gamle retningslinjene gjelder fortsatt.

Mutantviruset: Usikkert for omfanget av fysisk undervisning

NTNU skal komme med mer informasjon om hva den siste utviklingen i smittesituasjonen betyr for omfanget av fysisk undervisning.

Publisert Sist oppdatert

I en melding på innsida lørdag ettermiddag ber NTNU tilreisende ansatte og studenter fra østlandskommunene berørt av den muterte utgaven av koronaviruset om å teste seg.

NTNU har fattet et vedtak som gjelder for Trondheim, Ålesund og Gjøvik, og skriver at tilreisende ikke bør oppholde seg på campus eller delta i fysiske aktiviteter knyttet til NTNU før tidligst sju dager etter at de er ankommet studiebyen, og har gjennomført to negative tester. 

Vedtaket kom etter et utbrudd av den britiske varianten av koronaviruset i Nordre Follo, som nå har ført til strengere tiltak og nedstenging i ti kommuner i Oslo-området. Viruset er i følge FHI opptil 70 prosent mer smittsom som den varianten vi hittil har hatt utbrudd av.

Anmodningen gjelder følgende kommuner:

  • Nordre Follo
  • Oslo
  • Enebakk
  • Ås
  • Vestby
  • Nesodden
  • Indre Østfold
  • Moss
  • Frogn
  • Våler

LES OGSÅ: Nå kan du få deler av koronalånet omgjort til stipend

<strong>«ENGLANDS-VIRUSET»:</strong> Kommuneoverlege Tover Røsstad forteller at identifiseringen av mutantviruset i løpet av noen uker vil skje langt raskere enn i dag.
«ENGLANDS-VIRUSET»: Kommuneoverlege Tover Røsstad forteller at identifiseringen av mutantviruset i løpet av noen uker vil skje langt raskere enn i dag.

Ekstra påpasselig

Meldingen kom etter at Trondheim kommune anmodet tilreisende fra ti østlandskommuner om å teste seg. I sin pressemelding lørdag skriver Trondheim kommune at anmodningen gjelder personer som har ankommet Trondheim de siste ti dagene, altså med og etter onsdag 13. januar. Videre ønsker kommunen at disse tilreisende tester seg snarest etter ankomst, i tillegg til dag syv etter ankomst.

Kommuneoverlege i Trondheim, Tove Røsstad, forteller at anbefalingene kommer som følge av den uavklarte situasjonen knyttet til det muterte viruset påvist i flere kommuner i Øst-Norge. Hun presiserer at det inntil nå har tatt to uker å få identifisert undertypen av viruset. Utbredelsen av viruset kan derfor ha større omfang enn man er klar over på nåværende tidspunkt.

– Nå er vi forespeilet at denne identifiseringen av det muterte «Englands-viruset» i løpet av et par uker vil kunne skje langt raskere. Da får vi en langt bedre oversikt og trenger kanskje ikke lengre å ha så strenge tiltak, forteller Røsstad.

– Vi vet lite om situasjonen slik den er nå og må være ekstra påpasselig, legger Røsstad til.

For studenter som reiser fra Østlandet for å delta i undervisning i Trondheim betyr dette at man nå sterkt anbefaler studentene å teste seg dersom de har kommet til byen i løpet av de ti siste dagene. Trondheim kommune anbefaler to tester, forteller Røsstad. En test snarest etter ankomst og en test etter syv dager.

– Dersom man ble smittet like før avreise vil ikke dette nødvendigvis slå ut på en koronatest før etter et par dager, forteller Røsstad. Det hender vi ser at test to er positiv selv om den første var negativ fordi personen nettopp var smittet.

LES OGSÅ: Kommuneoverlegens råd til store studentkollektiv

<strong>JUSTERES:</strong> Organisasjonsdirektør ved NTNU Ida Munkeby ved NTNU forteller at noen emner nok må justeres hvis mange studenter fra «røde» kommuner blir forhindret fra å delta
JUSTERES: Organisasjonsdirektør ved NTNU Ida Munkeby ved NTNU forteller at noen emner nok må justeres hvis mange studenter fra «røde» kommuner blir forhindret fra å delta

Kommer med nye anbefalinger i løpet av dagen

I en e-post til Under Dusken skriver organisasjonsdirektør ved NTNU Ida Munkeby at de regner med å komme med nye anbefalinger på Innsida i løpet av ettermiddagen. De håper å kunne informere mer om hva den siste utviklingen i smittesituasjonen betyr for NTNU.

– Retningslinjene som NTNUs ledelse ga 20. januar for en gradvis åpning for mer fysisk undervisning gjelder fortsatt. Det kan imidlertid være at planen for åpning av noen emner må justeres hvis det er mange studenter fra «røde» kommuner som blir forhindret fra å møte opp. Det blir opp til faglærerne å vurdere oppmøtet i hvert enkelt emne, skriver Munkeby.

Unngå sosial kontakt

Personer som har ankommet fra disse kommunene, eller har hatt besøk av personer fra de samme stedene bes også begrense sosiale kontakter utover jobb og skole til et minimum.

– Personer som har ankommet fra disse kommunene, eller har hatt besøk av personer fra de samme stedene bes også begrense sosiale kontakter til et minimum, skrives det i meldingen på Innsida.

Under Dusken kommer tilbake med mer!

Powered by Labrador CMS