Fagforening for studenter får ikke stå på stand på campus: — Som et spark i trynet
Tvetydigheter rundt retningslinjer for å stå på stand på Dragvoll skaper forvirring, NTL-Ung reagerer etter å ha fått avslag.
For mange studentorganisasjoner er det å stå på stand en viktig del av måten de kommuniserer med studenter og rekrutterer medlemmer på. Koronasituasjonen har ført til at det har blitt satt på plass flere regler som de som vil stå på stand på campus må forholde seg til. En organisasjon som har merket dette er NTL-Ung Trondheim. De mener at de har fått avslag på søknader om å stå på stand på Dragvoll uten grunn.
Avslag skaper utfordringer
NTL-ung, som er en fagforening for studenter, pleier til vanlig å stå på stand på Dragvoll flere ganger i semesteret. Dette har de ikke fått mulighet til i år.
— Planen vår var å ha stand rundt fire-fem ganger dette semesteret. I år har vi fått avslag på flere søknader. Dette har ført til at vi kun har fått hatt én stand i år, forteller Fredrik Kveseth sekretær i NTL-Ung Trondheim.
Kveseth legger ikke skjul på ulempene det fører med seg at de ikke får stå på stand, da de mister den viktigste kanalen for å kommunisere med studentene.
— Når vi står på stand er det mange studenter som kommer bort og snakker med oss, og det er på denne måten vi oftest får høre om hvilke utfordringer studentene har i studiehverdagen. Om studentene ikke får kommet med tanker rundt hva som burde bli gjort bedre vil det helt klart hemme arbeidet vårt med å skape god studentpolitikk, utdyper han.
LES OGSÅ: Halvparten av single studenter har ikke hatt sex siden mars
— Et spark i trynet
Kveseth forteller at de har fått tilbud om å stå på parkeringsplassen, men at dette ikke er noe godt alternativ for dem. Han legger ikke skjul på at han er misfornøyd.
— Vi har stått på stand på parkeringsplassen en gang i høst. Da var det så godt som ingen studenter som kom innom.
— Det føles litt ut som et spark i trynet når vi får tildelt standplass på parkeringsplassen. Det er mange studenter som prøver å være en del av demokratiske organisasjoner og som vil kjempe for studentenes rettigheter. Da er det kjipt at det vi kan tilby dem er å stå på en parkeringsplass, fortsetter han.
Han stusser på at det virker som det er ulike retningslinjer som gjelder for å stå på stand, og han stiller spørsmål rundt prioriteringa til NTNU.
— I samme tidsrom som vi fikk avslag på søknaden vår så jeg andre organisasjoner som stod på stand rett ved inngangen på Dragvoll. Hvis vi skal begrense smitte burde man begrense stand, og da burde man prioritere studentorganisasjoner, noe jeg ikke tror de gjør nå.
LES OGSÅ: BI innfører påbud om munnbind på campus i Trondheim
— Formålet som avgjør
Leder for vakt og service på NTNU, Marit Grønning-Moe, forteller at reglene rundt å stå på stand vanligvis er annerledes enn det de har vært dette semesteret.
— I en normalsituasjon er det «førstemann til mølla»-prinsippet som gjelder når vi innvilger standsøknader. Under koronaperioden har NTNUs beredskapsledelse bestemt at det ikke skal være stands innendørs. Nå får alle avslag med mindre de aksepterer å stå utendørs.
Når Grønning-Moe blir spurt om Kveseths tanker rundt prioriteringen til NTNU forteller hun at det kun er søkerens formål som avgjør om de får avslag eller ikke.
— Det må være NTNU-relatert, enten studentaktivitet, forskning- eller undervisningsrelatert, eller annen aktivitet som er forbundet med NTNU. Eksterne som ikke har en relasjon til NTNU, som skal selge eller promotere eget produkt blir avvist, med mindre det er en studentorganisasjon som er ansvarlig for firmaet. Vi prioriterer ikke på noen annen måte, utdyper hun.
LES OGSÅ: Ingen skoleeksamener våren 2021
Følger ikke retningslinjer
Som svar til Kveseths spørsmål rundt hvorfor flere andre har stått på stand ved inngangen i samme periode som NTL-Ung har fått avslag forteller Grønning-Moe at dette er noe de ikke kan uttale seg klart om.
— Svarene til NTL-Ung er gitt ut i fra enighet om plassering av stand gjort i semesterstart. At noen likevel trosser svarene de får og stiller seg ved inngangen er det vanskelig for oss å si noe om, avslutter hun.