Kommentar

En gløsings verden

Samfunnsvitenskapelige og humanistiske studier er vant til å stå på sidelinjen. Nå er det på tide å gi dem spillerommet de fortjener.

Publisert

En 20 minutters busstur fra Trondheim sentrum har NTNU gjemt bort sin store skam. De samfunnsvitenskapelige og humanistiske studiene. Tilbake på campus Gløshaugen finner vi dem som skal redde verden med sine teknologiske løsninger. All hyllest til dem, men her glemmer universitetet en viktig ting, nemlig den betydelige rollen samfunnsvitenskapen og humaniora spiller for fremtiden.

«Fremtidens humsam-studier» sier NTNU og legger frem sine nye tverrfaglige profiler. Teknologi, bærekraft og innovasjon skal inn i samfunnsvitenskapen. Dette må til for å sikre studienes fremtidsrelevans. Akkurat som om studiene i seg selv ikke lenger kan brukes til stort mer enn dype samtaler og politiske debatter på fest. Dette skal være et tiltak for å gjøre studienes arbeidslivsrelevans større, istedenfor å jobbe med å vise arbeidslivet hvordan samfunnsvitenskapen kan bidra til morgendagens løsninger, jobber de heller for å gjøre samfunnsvitenskap mer likt det NTNU tror arbeidslivet vil ha: ingeniører.

LES OGSÅ: Skolepenger vil ta knekken på gratisprinsippet

Går du et master- eller profesjonsstudium, er det obligatorisk med emnet Eksperter i team. Dette er også et emne universitetet mener at skal sørge for tverrfaglighet. Likevel er det ordene industri, automatisering og biologiske prosesser som kjennetegner emnets landsbyer. Emnet gjør at NTNU kan klappe seg selv på sin tverrfaglige skulder. Det føles likevel som et samarbeid tilrettelagt for universitetets favorittstudenter. Alle andre blir gafler til tverrfaglighetens suppe.

På Gløshaugen ler de med sine 7,5 studiepoeng i exphil. For Kant og Platon kan vel ikke redde verden? Aldri før har noen tatt så feil. For hvordan kan man vel redde en verden man ikke har kunnskap om? Skal du stå ansvarlig for teknologien som skal drive samfunnet videre, kreves kunn- skap om det samfunnet du skaper. Dette er kunnskap om etikk i møte med teknologi, samt menneskets behov, ønsker og samhandling.

Verden består av mer enn matematiske formler og teknologiske løsninger. Verden er menneskelig samspill og sosiale relasjoner. Dette fortjener en minst like viktig rolle i det tverrfaglige sam- arbeidet.

LES OGSÅ: Folkeskikk var pandemiens uventede offer

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS