Debatt

Skolepenger vil ta knekken på gratisprinsippet

I Norge har vi gratisprinsippet som skal sikre lik rett til utdanning. Om du ønsker å studere, skal du vite at du har like muligheter som alle andre.

Publisert Sist oppdatert

Derfor er vi i Astud fortvila når regjeringen nå vil innføre skolepenger for internasjonale studenter. Kommer du fra et land utenom EU, EØS eller Sveits, skal du ifølge forslaget fra regjeringen måtte betale for å studere i Norge. Dette mener vi er helt feil.

Samtidig legger Hurdalsplattformen til grunn at alle skal ha lik rett til utdanning, uavhengig av økonomi og familiesituasjon. Ved at internasjonale studenter skal måtte betale for å studere i Norge, rokker regjeringen ved gratisprinsippet i høyere utdanning og begår et direkte løftebrudd mot studentene.

LES OGSÅ: – Å kutte i utenlandsstipend er dårlig sosialpolitikk

Samtidig øker prisene i samfunnet, uten at studielånet øker i samme grad. Når du så reiser fra eget land for å studere i Norge, har brukt mye penger på pensum og studentbolig, har utfordringer med språk, ikke har noe annet valg enn å jobbe ved siden av studiene og bor i en liten studentbolig, så skal du i tillegg pålegges ekstragebyr. Dette er ikke solidarisk, og vi i Arbeiderpartiet sitt studentlag mener at skolepenger derfor er helt feil prioritering fra regjeringen. Slikt kan ikke Arbeiderpartiet være med på.

Gratis utdanning har likeså vært et konkurransefortrinn for norske universiteter og høyskoler. Mens det å studere i andre land er kostbart, har Norge kunnet veive med gratis utdanning til alle. Samtidig har gratis utdanning her til lands gjort at vi har kunnet tiltrekke oss talentfulle studenter. Studenter som nå kan komme til å velge andre land å studere i. Vi i Arbeiderpartiet sitt studentlag skulle gjerne sett et solid kunnskapsgrunnlag før innføring av skolepenger, blant annet om hvor mange studenter vi kan komme til å miste, og internasjonal solidaritet.

LES OGSÅ: Her er studenter samlet i protest

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til [email protected]

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS